imunitet beba i deceZapušen nos može biti veoma neprijatan i iritantan za vašu bebu. Često se javlja kod odojčadi ali se srećom lako može sanirati uz pomoć domaćih lekova.

Zatvoren nos kod odojčeta može biti prilično problematičan i treba ga što ranije tretirati. Ipak, nema mesta panici, jer se ovo stanje lako može srediti pomoću sastojaka koje imate u kući.

Pre nego što pokušate da oslobodite zapušen nos kod bebe, imajte na umu da su bebe često premale za lekove koje možete nabaviti bez recepta u apoteci. Ako vaša beba ima manje od tri meseca ne biste joj smeli davati uobičajene lekove za prehladu, kapi za nos i ostala sredstva koja koriste odrasli, sem ukoliko je to jedina opcija.
Pomenimo neke od metoda“kućnog lečenja” koje mogu pomoći vašoj bebi kada se susretnete sa ovim problemom.

Vodena para

“Udisanje pare” ili tepidarijum (parnokupatilo)jedni su od najboljih načina za ublažavanje zapušenog nosa kod beba, jer izlaganje pari pomaže da se otpusti sluz koja blokira nos. Para čini nosne puteve prohodnim i olakšava disanje vašoj bebi. Beba ne treba da se kupa, već samo da sedi blizu kade iz koje isparava voda i vlaži vazduh. Takođe, možete pažljivo držati posudu sa proključalom vodom u blizini bebinog nosa ukoliko procenite da postoje uslovi da ovo bezbedno učinite.

Rastvor slanih kapi

Slana voda je još jedan popularan lek za zapušen nos kod male decu. Možete kupiti već spremljeni rastvor ili ga pripremiti kod kuće. Sve što treba da učinite je da u šolju topple vode stavite pola kašičice kuhinjske soli.
Uz pomoć kapaljke aplikujte nekoliko kapi rastvora u bebine nozdrve (jedna kap za svaku nozdrvu je u većini slučajeva dovoljno). Nežno masirajte bebin nos sa obe strane. Pre ponavljanjepostupka, pobrinite se da je kapaljka sterilizovana, jer se ona lako može kontaminirati.

Aspiratorizanos

Postoje dve vrste sisaljki tj.nosnih aspiratora dostupnih na tržištu,uz pomoću kojih se vaša beba može osloboditi sluzi iz nosa.

Špricevi sa gumenom lopticom

Ovaj jednodelni aspirator za zapušen nos se često dobija sa osnovnim priborom za novorođenče u bolnicama, ali ga možete nabaviti i u lokalnoj apoteci. Uređaj na jednom kraju ima gumenu lopticu iz koje se nastavlja u špric koji se nežno može postaviti u bebin nos. Stisnite gumeni deo kako bi ste napravili vakum, a zatim vrh drugog kraja šprica nežno unesite u bebinu nozdrvu. Kada ste to uradili, pustite lopticu da se napuni vazduhom – ona će pritom zajedno sa vazduhom izvući i deo sekreta koji blokira nos i deponovati ga u špric. Ispraznite sadržaj na maramicu, pa ponovite postupak. Takođe, pre upotrebe šprica možete u nozdrve staviti po kap slanog rastvora kako bi ste omekšali sekret.

Nemojte koristiti uređaj više od dva puta u svakoj nozdrvi, jer može prouzrokovati upalu nosne šupljine i dovesti do povećanja nelagodnosti.

Nazalni aspiratori

Najnoviji nazalni aspiratori rade na istom principu usisavanja, ali imaju malo drugačiji dizajn. I ovaj uređaj se sastoji od gumene loptice sa nazalnim špricem, međutim ima i cevčicu sa druge strane koja služi za aktivno isisavanje sluzi iz nosa. Kada se špric stavi u bebinu nozdrvu stavite cevčicu u usta i lagano isisavajte sadržaj, koji će se deponovati u loptici. Filter instaliran unutar loptice pritom sprečava kontaminaciju. Kada završite ceo proces i beba počne bolje da diše, aparat se rasklopi i očisti.
Najpoznatiji proizvođači nazalnih aspiratora su hidraSense i NoseFrida.

Neki korisni saveti

Prehlade često mogu smanjiti apetit i izazvati duge periode razdražljivosti i plakanja kod deteta, što može dovesti do dehidracije. Treba se pobrinuti da beba dobija potrebnu količinu tečnosti u vidu vode i sokova.
Vaša beba može da se uspaniči kada joj je nos zapušen i kad oseti da teško diše, a u takvim situacijama najviše će pomoći nežno milovanje kako bi se smirila.
Uvek pokrijte bebu toplim ćebetom kada se bori sa zatvorenim nosem.

Neprohodan nos kod beba može biti posledica raznih uzroka, uglavnom prehlade pa čak i alergije. Odrasla osoba godišnje može biti prehlađena 2 do 5 puta, dok kod beba taj broj raste na do 7 puta godišnje.

Ako vašoj bebi curi nos i prehlađena je, svakako proverite da li ima neke simptome zbog kojih treba potražiti lekarsku pomoć. Odvedite bebu lekaru ako je njena telesna temperatura viša od 38,9 stepeni , ima crvene oči, kašlje više od nedelju dana, ili ako primetite krv u iskašljanom sadržaju i ispljuvku.

Sedmolist (Trachispermum Ammi) se pokazao efikasan u lečenju nosne blokade, posebno kod dece. Seme se može umotati u mekanu krpu ili maramicu i udisati direktno u cilju trenutnog olakšanja tegoba.

Raspršivači, odnosno ovlaživači vazduha su takođe lako dostupni na tržištu, i mogu se koristiti za povećanje vlažnosti vazduha u prostoriji u kojoj beba boravi, što će omekšati njene disajne puteve. Treba biti oprezan da uređaj ne stoji preblizu bebe da bi se izbegla preterana vlaga.
Sredstva nabrojana u ovom tekstu se mogu primeniti kod dece svih uzrasta, ne samo kod beba. Lečenje zatvorenog nosa kod malog deteta može biti zastrašujući zadatak, ali postoji više opcija koje će vam umnogome pomoći da ovaj problem rešite.

Pokušajte da primenite opisane načine lečenja ako se nađete u situaciji da vašoj bebi treba pomoć, ali svakako ne oklevajte da potražite stručnu pomoć ukoliko pomislite da ima razloga za brigu.