zadrzavanje vode u organizmu

Zadržavanje vode u organizmu javlja se najviše kod osoba koje provode dosta vremena sedeći ili stojeći. Prema jednom istraživanju, to je problem koji pogada 40% žena, ali s dolaskom toplog vremena taj procenat raste…
zadrzavanje vode u organizmu
Baš kao i obim kukova i zglobova, koji otiču od nakupljene vode. Naše telo je poput sunđera. Kad u vazduhu ima mnogo vlage, vazduh je pun čestica vode, koju onda apsorbujemo. Pored toga, krvni sudovi se zbog toplotnog efekta proširuju i potpomažu izlučivanje vode, koja prodire u tkiva umesto da se apsorbuje peko limfnog sistema.
Da biste eliminisali višak vode iz organizma, treba da stimulišete tri organa za prečišćavanje – jetru, bubrege i creva. A to je moguće samo ako naučite da jedete “diuretski”.

Naučite da prepoznate zamke koje se kriju u mnogim namirnicama: Naime, neke od onih za koje mislimo da pomažu u slućaju nadimanja – samo naglašavaju problem i izazivaju zadržavanje vode u organizmu. Važno je znati i pravilno kombinovati jela, tako da postignete drenirajuć efekat.

Dobre kombinacije protiv zadržavanja vode u organizmu
Pršuta i dinja
Letnji klasik, ova kombinacija je odličan kompromis izmedu velike količine natrijuma (iz pršute) i kalijuma (iz dinje), koji potire tu so. Ovo voće bogato je kalijumom, koji deluje u kontrastu s natrijumom, a sadrži acetilsalicilnu kiselinu, supstancu koja razredjuje krv. Tako ona lakše stiže do bubrega, gde se pročišćava.

Kuvani pasulj i crni luk
Biljni proteini iz pasulja (i oni iz drugih mahunarki i drugog povrća) mogli bi imati antidiuretsko dejstvo. Crni luk (kako god da ga konzumirate) je veoma koristan za eliminisanje viška vode iz organizma. Upotrebljavajte ovo povrće u velikim količinama, bilo u sosovima ili jelima s testom. Tako ćete neutralisati efekat glutena (proteina žita), koji pospešuje zadržavanje vode u organizmu.

Meso i rukola
Ukoliko se jede bez dodataka, meso može pogoršati zadržavanje vode u telu. Kako biste olakšali rad bubrega, dovoljno je da životinjskim proteinima dodate zeleno i aromatično povrće: artičoke, endiviju ili rukolu. Namirnice gorkog ukusa povećavaju protok žuči i stimulišu metabolizam jetre. A ako jetra dobro funkcioniše, bubrezi će uspešnije raziožiti otpadne proizvode metabolizma, ne zadržavajući tečnost.

Loše kombinacije za zadržavanja vode u organizmu
Mocarela i paradajz
Iako je sveže i ukusno, ovo jelo nije baš dobar diuretik. Soli iz paradajza, prvenstveno oksalate, bubrezi mogu eliminisati samo uz priličan napor. A ukoliko se pomešaju s onima iz sira (mocarela, koja sadrži 20% masnoće, ne spada u lajt sireve), stvaraju miks koji pospešuje zadržavanje vode i usporava rad jetre. Ipak, ovo jelo nije na crnoj listi: s vremena na vreme možete mu se prepustiti i uživati u njegovom ukusu.

Govedji biftek i bareni spanać
Spanać i blitva su polisalinati, te stoga zadržavaju vodu. Ako ih još pripremate u slanoj vodi, situacija se pogoršava. U kombinaciji s proteinima predstavljaju priličan udar za organizam. Kako biste ograničili štetu, s ovom vrstom mesa uvek kombinujte povrće koje ima diuretsko dejstvo.Ili pak promenite vrstu mesa: teleći file, na primer, sadrži manje purina (otpada) od govedine. Takođe su dobre ćuretina, piletina ili zečetina.

Mešano grilovano povrće i sir
Plavi patlidžan, tikvice i paprika na grilu veoma su aromatični. Ali zadržavaju vodu u organizmu, jer se njihove soli povezuju postajući težak teret za organizam, iz kog ih treba eliminisati, baš kao i masnoću iz sira. Pravilo je da se jede jedno po jedno povrće. Što se pak kuvanja tiče, bolje je baciti povrće na tiganj s malo maslinovog ulja, belog luka i svežeg peršuna, te ga propržiti tako da ostane hrskavo. Tako se bolje stimuliše metabolizam jetre.

Obično se misli kako treba da eliminišemo so iz ishrane kao bi smo se izborili sa zadržavanjem vode u organizmu.To je pogrešno.

Prstohvat krupne soli neće nam naškoditi.Ali treba ga dodati jelu na samom kraju kuvanja.Ukoliko mu dodamo so dok je jelo na ringli stvoriće se kristali koje je mnogo teže razgraditi i koji zadržavaju vodu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *