ispucale usne

Suve, ispucale i bolne usne su problem koji se najčešće javlja u hladnim i vetrovitim danima. Ova pojava može biti jako neprijatna ako se ignoriše.

Suve usne uzrokispucale usne
Uzrok za često sušenje usana može biti deficit nekih vitamina i minerala,alergijska reakcija na zubnu pastu.Kod male dece,često lizanje usana ili disanje na usta zbog zapušenog nosa može izazvati sušenje i pucanje usana.Usled nepovoljnih vremenskih prilika kao što su visoke temperature,vetar,izlaganje suncu takodje može doći do ispucavanja.Ako su vam usne suve i ispucale u dugom vremenskom periodu bez obzira na godišnje doba ,moguće je da imate seboreju.Ako imate često crvenilo kože oko grudne kosti ili krupne crvene pečate onda je sigurno u pitanju seboreja.Ovako hronično ispucalim usnama treba pokloniti posebnu pažnju i negu,za sigurno utvrdjivanje o čemu se radi treba se obratiti dermatologu.Kod većine ljudi problem nije tako ozbiljan i može se rešiti ako poslušate neki od ispod navedenih saveta.

MASLINOVO ULJE
Pre izlaska, namažite usne slojem hidratantne kreme ili stikom za negu usana. Ne štedite kremu, nanesite je obilno, posebno nakon što ste jeli, pili ili prali zube. Namažite malo maslinovog ili bademovog ulja, ono će umiriti kožu i smekšati je.

NE IRITIRAJTE USNE
Loša navika kao što je često vlaženje usana i oblizivanje, isušuje kožu čineći usne još osetljivijim. Nemojte ih dodirivati prstima i pazite da ustima ne prinosite nečiste stvari, poput slamčica i prljavih čaša. Koristite samo kvalitetne ruževe.

BALSAM OD MEDA
Za balsam koji će omekšati već ispucale usne, a koji ima i hidratantne osobine, potrebno je pomešati med i lavandinu vodicu, namazati pre spavanja i ostaviti preko noći. Na iritirane usne stavite hladnu, isceđenu kesicu čaja od kamilice.

I MASAŽA POMAŽE
Suve usne izmasirajte krajem peškira na koji ste stavili malo vazelina, da biste uklonili izumrle ćelije i povratili sjaj. Možete ih i blago iščetkati mekanom četkicom za zube. Probušite kapsulu vitamina E i sadržaj namažite na usne – time ćete smanjiti bol.

JEDITE BROKOLI
Ukoliko vam je koža oko usana suva, a usne ispucale, jedite brokoli. Ovo povrće sadrži obilje vitamina B i C, beta karotina i kalijuma, zahvaljujući kojima koža postaje glatka, a usne mekane. Unosite puno tečnosti, kako bi usne zadržale vlažnost.

Mnogi proizvodi za negu usana posebno oni jeftini ne sadrže dovoljno potrebnih sastojaka za negu i zaštitu usana a što je još gore mogu sadržati i neke sastojke koje će kod odredjenih pojedinaca izazvati i dodatne probleme.Nemojte nikada zubima kidati veće delove ispucale kože uvek prvo upotrebite balzam da koža omekša.
Trajno rešenje ovog problema ne postoji dakle morate se stalno boriti sa njim i paziti.
>>>>Kako ukloniti loš zadah iz usta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *