vratni prsljen atlasUkoliko nije na anatomski predviđenom mestu, prvi vratni pršljen atlas pritiska arterije, vene, limfne kanale, nerve i kičmenu moždinu, usporova cirkulaciju krvi i limfe kroz telo, te uzrokuje različite zdravstvene tegobe…

Atlas – prvi vratni pršljen kičmenog stuba ima veoma važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organizma, jer, zbog položaja koji zauzima, predstavlja vezu između mozga i organa grudnog koša i abdomena.

Kakve probleme može izazvati atlas
Kad nije na svom mestu, prvi vratni pršljen pritiska arterije, vene, limfne kanale, nerve i kičmenu moždinu, te usporova cirkulaciju krvi i limfe kroz telo. Naročito otežava dotok kiseonika do mozga i protok životnih implusa od mozga do srca, pluča, jetre, bubrega i ostalih organa. Sve to, naravno, za posledicu može da ostavi različite tegobe – vrtoglavicu, glavobolju, depresiju, hipertenziju, diskus herniju, poremačaj lučenja hormona, insuficijenciju vitalnih organa…

Kako otkriti problem s vratnim pršljenom
Da li imate luksaciju (iščašenje) atlasa najpre ćete saznati ako uradite CT ili magnetnu rezonancu vratnog dela kičme, ili odete kod atlas-specijaliste (stručnjaka za ovaj problem). On će nakon razgovara s vama, to jest
sagledavanja vašeg opšteg zdravstvenog stanja i palpacije (opipavanja) vrata i glave, lako ustanoviti da li je atlas na mestu ili nije.

Blagotvorna atlasoterapija
Ukoliko specijalista potvrdi da vam je prvi vratni pršljen iščašen, najbolje je da se odmah podvrgnete atlasoterapiji, tretmanu kojim ćete ga vratiti na mesto. On traje svega 10 do 15 minuta i potpuno je bezbedan. Mogu da ga primenjuju deca i sve odrasle osobe, izuzev trudnica. A izvodi se bez naglih kiropraktičarskih pokreta i trzaja, tako što se specijalnim aparatom stimulišu akupresurne tačke vrata. Proces nameštanja atlasa uglavnom se dobro podnosi, ali u nekim slučajevima – kad je stepen dislociranosti veliki, a prag bola nizak, može da bude bolan i neprijatan.

Zbogom tegobama koje uzrokuje atlas
Prve dve-tri nedelje nakon vraćanja atlasa na svoje mesto moguće je da ćete osećati blagi bol ili zategnutost mišića u vratu. Međutim, posle toga propratne reakcije će prestati i pokrenuće se proces samoisceljenja. Zdravstvene tegobe koje ste imali do tada isčeznuće ili bar utihnuti i prestati da napreduju. Vratiće vam se snaga, poboljšati raspoloženje, koncentracija i motoričke sposobnosti, a korigovaće se i deformiteti izazvani iščašenjem atlasa. Osim toga, regulisaće se kosi položaj karlice, izjednačiće se dužina leve i desne noge i visina ramena.

Vežbanje je najbolja prevencija!

Bez obzira na to da li vam je prvi vratni pršljen od rođenja na mestu ili ste ga namestili uz pomoć atlasoterapije, bar dvaput nedeljno radite vežbe za jačanje mišića i ligamenata koji ga drže te sprečavaju njegovo pomeranje. Evo pet efikasnih vežbi:

-Zauzmite raskoračni stav s rukama na bokovima, ispravite leđa i polako okrenite glavu udesno, pa ulevo. Vežbu ponovite deset puta.

-Spustite ruke uz telo, uvucite stomak i zabacite ramena unazad, te nagnite glavu na desnu pa na levu stranu. Ali ne forsirajte se. Naginjite je toliko da osetite prijatno zatezanje, a ne – bol u vratu. Ovo uradite deset puta.

-Skupite noge, ispravite ramena i zabacite glavu unazad, pa kružite njom zdesna nalevo, tako da napravite polukrug. Uradite to pet do sedam puta.

-Skupljenih nogu i ispravljenih ramena, nagnite glavu napred (prema dole), te je okrenite zdesna nalevo da opet dobijete polukrug. Uradite vežbu u istom broju ponavijanja, kao prethodnu.

-Za kraj, ukrstite dlanove, stavite ih na potiljak i polako okrenite glavu sa desne na levu stranu. Ali ovog puta napravite pun krug. Vežbu izvedite deset puta.

Napomena: Kako bi efekat bio što bolji, tokom vežbanja pravilno dišite. Pri naginjanju i okretanju glave udišite kroz nos, a pri vraćanju u početni položaj izdišite na usta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *