vitiligo lecenjeIako za vitiligo nema leka, uz pomoć lekovitog bilja donekle se mogu smanjiti fleke.
Vitiligo je jedno od najčešćih kožnih oboljenja iz grupe hipopigmentacijskih poremećaja, a odlikuje se gubitkom melanina, pigmenta koji daje boju koži, kosi i očima i štiti kožu od ultravioletnih zraka. Ako ćelije koje stvaraju melanin odumiru ili prestanu da stvaraju melanin, na koži se formiraju fleke nepravilnog oblika koje se sporo uvećavaju. Tako se on obično javlja kao fleka na malom delu kože koja se vremenom širi. Lek protiv vitiliga ne postoji,ali depigmentacija može da se zaustavi ili uspori, a ponekad je moguće i da se u depigmentisane delove kože vrati boja.

Kako prepoznati vitiligo
Glavni simptom vitiliga je gubljenje pigmenta na pojedinim delovima kože usled čega se stvaraju mlečnobele fleke nepravilnog oblika. Ostali manje česti simptomi jesu prerana pojava sedih vlasi, trepavica obrva ili brade, gubitak ili promena boje unutrašnjeg sloja oka retine.Iako bilo koji sloj može da bude zahvaćen, depigmentacija se najčešće razvija na delovima kože izloženim suncu, kao što su ruke, noge, lice i usne – iznad očiju, na vratu, rukama ili na kolenima, a često su i simetrične.
Iako se može pojaviti u bilo kojem životnom dobu, najčešće se javlja između 20. i 30. godine. Teško je predvideti tok ove bolesti, pošto fleke ponekad prestanu da se formiraju i da se dalje šire bez ikakvog tretmana, a u nekim slučajevima zahvataju sve veći deo tela.

Lečenje vitiliga

Lečenje je teško jer svako drugačije reaguje, ali se preporučuje tretman antioksidantima, betakarotenom, selenom, vitaminima A, C i E. Takođe, dobre su i kreme koje sadrže kortikosteroide. Osim biljnih preparata, u smanjivanju fleka efikasan je i susam, te se preporučuje da se što više koristi u ishrani.

Vitiligo lečenje lekovitim biljem
Uzeti 2 supene kašike sitno izdrobljenog lista i cveta kičice i po jednu kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta kantariona, lista koprive i igličastih listova bora. Sve to izručiti u 1,2 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 90 minuta van šporeta. Procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre i posle svakog obroka, narednih 10 dana.
-7-10 dana ujutru, u podne i uveče trljati depigmentisana mesta po 5 minuta sitno iseckanim češnjevima belog
luka. Nakon svakog mazanja isprati ih tečnošću sledećeg sadržaja: po 3 supene kašike sitno izdrobljenog lista koprive, lista i cveta hajdučice, lista i cveta kantariona i cveta zove izručiti u 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno van šporeta 90 minuta, procediti i zasladiti medom.

Uzeti 8 supenih kašika sitno izdrobljenog lista i cveta kantariona i izručiti u 1 l ljute prepečenice – šljivovice ili komovice. Sipati u flašu, dobro zatvoriti i držati u toploj sobi 20 dana. Svaki dan flašu promućkati da bi se kantarion bolje rastvorio. Nakon toga procediti i kvasiti depigmentisana mesta kako bi se vratio pigment.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *