kafa visok pritisak

kafa visok pritisakKafa se u principu ne preporučuje srčanim bolesnicima. Ne treba uzimati kafu posle večere da ne bi đošlo do poremećaja spavanja. Spomenuti treba i odnos kafe i alkohola. Prof. Prokop je ispitivao odnos kafe i alkohola i utvrdio da je šolja kafe (200 ml sa 200 mg kofeina) uzeta 30 minuta posle obroka od 800 kalorija i vinjaka 3,5 ml sa 38 vol.% alkohola/kg težine tela dovela do većeg povećanja alkohola u krvi (do 180 minuta posle uzimanja) nego bez kafe. Ova činjenica je od velikog značaja ne samo za bolesnike već i za vozače koji pogrešno smatraju da će im uzimanje kafe pomoći da se brže otrezne.

Još jedno ograničenje uživanja kafe kada su u pitanju srčani bolesnici: kafa može dovesti do pojave ekstrasistola, što može biti ne samo neugodno već i štetno. Prema tome, bolesnici koji boluju od pojave ekstrasistola (preskakanje srca) ne treba da piju kafu.

Oboleli od visokog krvnog pritiska čiji je pritisak u dužem periodu kontrolisan lekovima i stabilan mogu da popiju jednu šolju kafe dnevno.Instant kafa Nes i slični napitci sa visokim sadržajem kofeina treba da se izbegavaju.
Svi sveže priređeni voćni sokovi su dozvoljeni, te se preporučuju, naročito paradajz, oranžada ili lim-nada, u količinama dozvoljenim od lekara. Isto tako i čajevi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *