Milioni ljudi širom sveta muku muče sa bradavicama. Ove, veoma česte, uglavnom benigne promene na koži nastaju usled infekcije različitim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Osim što mogu da ugroze zdravlje, narušavaju i izgled. O tome koje sve vrste bradavica postoje i kako se leče?

– Bradavice izazvane HPV-om treba lečiti bez odlaganja jer u suprotnom, mogu da se prošire po telu, ili mogu da se prenose kontaktom. Virus koji ih izaziva prodire kroz sitne ranice na koži i sluzokoži, inficira ćelije površnog sloja kože i podstiče njihovo umnožavanje, pa se to vidi kao promena iznad nivoa kože.

Vrste bradavica

– Takozvane ravne bradavice, najčešće pogađaju decu a izaziva ih HPV tipa 3 i 10. Uglavnom se pojavljuju na bradi, čelu, obrazima i gornjim delo vima šaka i mogu spontano da se povuku.

– Bradavice sa neravnom, hrapavom površinom su najčešće i obično se pojavljuju na šakama, prstima šaka i podlakticama a izaziva HPV tipa 1,2 i 4.

– One sa izraženim vrhom ili filiformne bradavice uglavnom se javljaju na licu kao posledica infekcije nastale posle brijanja.

– Posebnu grupu čine bradavice koje se javljaju na tabanima, najčešće na mestima pritiska. Na njihovoj površini mogu da se pojave i crnkaste tačke, koje nastaju kao posledica tromboziranih kapilara. Ova vrsta bradavica najčešće nastaje usled infekcije na javnim kupalištima (bazenima zajedničkim kupatilima). Veoma su bolne pri pritisku, odnosno hodu Mogu spontano da se povuku, ali uglavnom traju godinama, često su veoma otporne na terapiju.

– Genitalne bradavice, odnosno kondilomi nastaju usled infekcije HPV-om tipa 6,11,16,18,32,33 i 35 i prenose se isključivo seksualnim putem. S obzirom na to da neki od ovih virusa imaju sposobnost da zaražene ćelije maligno transformišu i tako stvore uslove za nastanak malignih tumora na inficiranim regijama, njihovo lečenje ne treba odlagati.

Lečenje

– Što se lečenja tiče, treba imati na umu da nijedan terapijski postupak nije potpuno uspešan jer se čak i u slučaju kliničkog izlečenja ne iskorenjuje humani papiloma virus iz genetskog materijala ćelija bradavica pa su recidivi veoma česti.Inače, u zavisnosti od kliničke slike, bradavice mogu da se uklanjaju:

– krioterapijom (zamrzavanjem pomoću tečnog azota),
– hemijskim sredstvima (najčešće u vidu masti ili flastera koji sadrže veći procenat salicilne ili mlečne kiseline),
– površinskom elektro-koagulacijom (elektrohiruški), ili
C02 laserima koji se koriste u slučaju većeg broja bradavica, naročito u genitalnim regijama li za promene koje su otporne na druge vidove terapije.

NIJE ZA SVE KRIV HPV

Postoje i tipovi bradavica koje izaziva Moluscum contagisum virus (MCV).

– Epidemiološki razlikuju se tri klinička tipa.

– Prvi se javlja deci, lokalizuje se na licu, trupu i ekstremitetima.
– Drugi tip pogađa odrasle i predstavlja seksualno prenosivu infekcuju. Promene se obično nalaze u genitalnom predelu ili na butinama.
– Treći tip pogađa pacijente sa oslabljenim imunitetom.
Bradavice izazvane infekcijom MCV su kupolastog oblika, boje normalne kože, veličine od dva do šest milimetara. Obično su grupisane, ponekad i na stotine na određenom delu tela. Postoji mogućnost da se spontano povuku posle dva do tri meseca, ali se savetuje lečenje da bi se sprečilo prenošenje infekcije. Leče se tako što se uklanjaju oštrom kiretom. Bol se ublažava lokalnim anestetikom, kremama ili tečnim azotom.

KOŽNI PRIVEZAK

– Kožni privezak ili molluscum pendulum su promene za koje se obično misli da su bradavice. Reč je o dobroćudnim promenama koje se najčešće javljaju posle pedesete godine. Papilomatoznog su izgleda, poput kožnog visuljka. Nastaju od ćelija vezivnog tkiva i i obično se nalaze na vratu, u predelu pazuha ili prepona u vidu mekih tvorevina, glatke površine, veličine od jednog milimetra do jednog santimetra. Imaju normalnu boju kože ili za nijansu tamniju. Njihov broj povećava se godinama i mogu biti brojne na vratu. Uklanjaju se elektrohirurški (spaljivanjem).
Saznaj više >>>
Bradavice lečenje
Bradavice lečenje lekovitim biljem
Genitalne bradavice