varikocelaProšireni, izduženi i izvijugani venski pampiniformni splet spermatične vrpce poznat je pod nazivom varikocela i ima ga oko deset odsto muške populacije, to jest 25% muškarca s lošim spermogramom.

Varikocela se najčešće javlja između 15. i 35. godine života i češća je kod ljudi koji rade teže fizičke poslove ili im posao zahteva dugotrajno stajanje. Predstavlja jedan od najznačajnijih uzroka muškog infertiliteta (35%) i, što je najvažnije,varikocela je potpuno izlečiva.

Proširene i izdužene vene pampiniformnog spleta usporavaju tok krvi iz testisa, što dovodi do njihovog prekomernog zagrevanja, hormonskog disbalansa, lošije prokrvljenosti i nedovoljne snabdevenosti testisa kiseonikom. Štetni produkti metabolizma bubrega i nadbubrega preko proširenih vena vraćaju se ka testisima i mehanizmom oksidativnog stresa dovode do njihovog oštećenja.

Danas se sve više koristi laparoskopski pristup u podvezivanju spermatičnih vena. Radi se kroz tri reza na koži (prečnika 5 mm, 5 mm i 10 mm), kojima se pristupa spermatičnim venama. S obzirom na činjenicu da je varikocela u većini slučajeva obostrani proces, ova tehnika omogućava da se kroz iste rezove podvežu i leve i desne spermatične vene.