vantelesno zacece

Postupak vantelesnog začeća konstantno se usavršava, što u slučaju da su jedan ili oba partnera neplodni a klasično lečenje ne daje rezultata -povećava šanse za dobijanje potomstva…vantelesno zacece
U zapadnom, ekonomski razvijenom svetu učestalost bračne neplodnosti kreće se od pet do deset odsto, dok u našoj zemlji iznosi skoro 15 procenata. To znači da svaki šesti bračni par nije u stanju da prirodnim putem dobije potomstvo. Srećom, vantelesna oplodnja je grana medicine koja se neprestano razvija, a hoće li se pristupiti oplodnji in vitro ili selekciji spermatozoida koji se ubrizgavaju direktno u jajnu ćeliju – zavisi od vrste bračnog steriliteta.

Kada treba zatražiti vantelesno začeće?
Medicinsku pomoć u vezi s utvrđivanjem bračnog steriliteta treba zatražiti ukoliko do oplodnje nije došlo ni nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosabez zaštite (najmanje dvaput nedeljno). Ukoliko je žena starija od 35 godina, taj period se skraćuje na šest meseci. Tada se pristupa detaljnom pregledu reproduktivnih organa muškarca i žene. Najčešći uzročnici ženske neplodnosti jesu poremećaj ovulacije, začepljenje jajovoda, anomalije materice i endometrioza. Ukoliko ove poremećaje nije moguće otkloniti, pod uslovom da ženino zdravlje nije narušeno, pristupa se oplodnji in vitro.

Vantelesno začeće in vitro
Ovo je postupak kojim se iz ženinog tela uzima jajna ćelija i u laboratorijskim uslovima oplođuje spermom davaoca, nakon čega se embrion usađuje u matericu.

Kolike su šanse za uspeh vantelesnog začeća?
Uspeh intervencije zavisi od ženinog životnog doba, koje prvenstveno utiče na kvalitet jajnih ćelija i njihovo zadržavanje u jajniku. Prilikom oplodnje in vitro – u idealnim uslovima – ubrizgava se desetak zrelih jajnih ćelija, a uspešnost zahvata u proseku iznosi oko 30% ukoliko žena ima između 25 i 30 godina, 25% kod pacijetkinja od 35 do 40 godina, a nešto manje od pet odsto kod starijih od 40 godina.

Rizici višestruke trudnoće
Transfer većeg broja embriona u matericu može izazvati višestruku gravidnost, koja neretko ima komplikovan tok. Zato se trudnoća obično svodi na blizanačku, da bi se rizik od pobačaja ili prevremenog porođaja sveo na minimum. Naravno, u svetu, ali i kod nas, uz strog lekarski nadzor, nije nemoguće doneti na svet tri i više beba. Postoji i mogućnost da se zamrzne višak jajnih ćelija ili embriona dobrog kvaliteta, što pruža uslove da se parovi ponovo ostvare kao roditelji a da se pri tom izbegnu troškovi ženine hormonalne pripreme (ukoliko je postojao problem s izostankom ovulacije i proizvodnjom jajne ćelije).

Šta ako vantelesno začeće ne uspe?
Ukoliko vantelesna oplodnja ne uspe, veoma je važno da se ne izgubi nada. Postupak se može ponoviti, a pre sledeće oplodnje in vitro savetuje se pauza da bi se ženino telo odmorilo.Šanse se povećavaju ako su prethodni pokušaji doveli do začeća.

VTO-Vantelesno začećeo trošku države
Republički zavod za zdravstveno osiguranje pokriva troškove vantelesne oplodnje parovima kojima je utvrđen bračni sterilitet. Stručna komisija za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju pri Ministarstvu zdravlja propisala je sledeće kriterijume:
– ženin sterilitet i pored odgovarajućeg lečenja
– žena nije rađala ili nema žive dece
– žena je u dobi do 38 godina pre početka stimulacije
– postoji očuvana funkcija jajnika
– žena ima normalan indeks telesne mase (manji od 30)
– muškarac je sterilan, ali u njegovom ejakulatu postoje živi i morfološki pravilni spermatozoidi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *