Simptomi vanmaterične trudnoće su na početku isti kao i simptomi svake normalne trudnoće. U daljem toku zbog poremećenog razvoja jajne ćelije u jajovodu dolazi do pojave jasnih simptoma.
U tipičnim slučajevima vanmaterične trudnoće dolazi simptoma: bolova u malom trbuhu i vaginalnog krvarenja, a bolesnica izjavljuje da joj je izostala menstruacija.

Ovi simptomi mogu da se razviju postepeno, ali ako je vanmaterična trudnoća izazvala prskanje zida jajovoda, dolazi do teškog krvarenja u trbušnoj duplji i bolesnica se nalazi u veoma kritičnom stanju. Bolesnica je bleda, oblivena je hladnim znojem, teško diše i gubi svest. U momentu prskanja jajovoda dolazi do pojave jakih bolova u trbuhu. Nekad je dijagnoza vanmaterične trudnoće jednostavna i laka a nekad predstavlja ogromne teškoće u zauzimanju pravilnog stava i tretmana. Naravno da na ovo utiče vrsta vanmaterične trudnoće i simptomi koji iz toga proizilaze. Nekad, premda vrlo retko, može nastati istovremeno normalna i vanmaterična trudnoća.

Funkcionalne i anatomske promene na jajovodima koje su često obostrane uzrokuju da veći deo žena posle prebolele vanmaterične trudnoće ostaje sterilan, čak i u 60% slučajeva. U izvesnim slučajevima kod žena operisanih zbog vanmaterične trudnoće ona se često ponovo javlja na drugom jajovodu. U takvim slučajevima, ukoliko žena nema dece, u toku hirurške intervencije ginekolog nastoji da sačuva što veći deo jajovoda kako bi ostale bar neke šanse za naredno začeće.Jedini terapijski postupak u tretmanu vanmaterične trudnoće je operativni zahvat. Nekad mu je potrebno pristupiti što hitnije jer samo pravovremeno i brzo reagovanje ginekologa spasava ženu sigurne smrti zbog teškog iskrvarenja i svih posledica koje iz njega proizilaze.

U slučaju da se oplođeno jaje razvilo u trbušnoj duplji, ono se usadi na trbušnu maramicu. U takvim slučajevima zametak može da se usadi primarno na trbušnu maramicu, ili da se iz jajovoda proširi na trbušnu maramicu. Tada se govori o sekundarnoj trbušnoj trudnoći. Takva deca su zbog nedostatka prostora za razvoj deformisana, a žene imaju teške tegobe i intezivne bolove, pošto plod svojim pokretima nadražuje trbušnu maramicu. Odmah pri postavljanju dijagnoze, koja je veoma teška, ginekolog operativno interveniše i plod odstranjuje. Opisani su slučajevi da su deca rođena živa (carskim rezom), ali takvi plodovi zbog loših uslova razvoja umiru neposredno posle rođenja. Retko se kad ovakva deca održe u životu, mada su opisani i slučajevi da su doživeli duboku starost.

U slučaju da ugine neposredno pre porođaja, ili u poslednjim mesecima trudnoće, zbog posedovanja dobro razvijenog koštanog sistema plod ne može da bude resorbovan pa se obavezno operativno interveniše. Ako dođe do taloženja kalcijumovih soli u tako promenjenom plodu, razvija se okamenjeni plod koji se godinama može nositi u trbuhu kao okrugli tvrdi tumor.

U vanmateričnoj trudnoći veoma teška komplikacija je infekcija sa stvaranjem gnojnih masa, što izaziva još veće komplikacije u lečenju ovog oboljenja.

Najređa forma vanmaterične trudnoće nastaje ako se oplođena jajna ćelija usadi na jajnik. Nekad daje veoma burne simptome praćene obilnim krvarenjem. U tom slučaju se interveniše operativno. Posehan oblik patološke trudnoće (u osnovi se ne radi o pravoj vanmateričnoj trudnoći) nastaje ako se oplođena jajna ćelija usadi u grlić materice. Na tom mestu zametak može da se razvija nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci, kada nastupa spontani pobačaj koji dovodi do teškog i po život veoma opasnog krvarenja iz proširenih krvnih sudova grlića. Kada se kiretažom odstrani plod, krvarenje se ne zaustavlja jer je tkivo grlića takve građe da nema dovoljnu sposobnost stezanja. Pošto ovaj oblik trudnoće može da dovede do teškog krvarenja koje ženu vodi u sigurnu smrt, ginekolog odmah pristupa operativnom zahvatu i obično odstranjuje matericu u celini. Veoma je srećna okolnost što je ovakav oblik graviditeta ređe zastupljen.

Vanmaterična trudnoća je veoma često oboljenje koje ima raznovrsne simptome u toku razvoja, a u nekim slučajevima praćena je burnim zbivanjima i teškim posledicama. Jedini lek u tretmanu vanmaterične trudnoće je operativni zahvat. Zato žene i sa najmanje sumnjivim znacima vanmaterične trudnoće treba radi njihove sigurnosti smestiti u bolnicu kako bi im se u slučaju potrebe mogla ukazati blagovremena pomoć odnosno kako bi se na vreme moglo operativno intervenisati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *