Valunzi nagli napadi vreline i preznojavanja – samo su jedna od brojnih tegoba karakterističnih za klimakterijum. Možete ih ublažiti na nekoliko jednostavnih prirodnih načina…valunzi
Ako mislite da je nagli porast temperature tela u menopauzi sasvim normalna pojava – prevarili ste se. Naučnici tvrde da su žene koje provode mnogo vremena sedeći (u kući ili kancelariji) sklonije intenzivnim valunzima od
onih što su fizički aktivne. Nedavno istraživanje pokazuje da se simptomi menopauze ublažavaju odmah posle aerobnog treninga.

Šta da poduzmete da bi se ublažili valunzi? Ako želite da se izborite s neprijatnim valunzima, obujte patike i izađite – nemojte sedeti pred ventilatorom pokušavajuci da se rashladite. Šetajte, trčite, radite vežbe za istezanje… Tako ćete stimulisati mišićni, nervni, endokrini i probavni sistem, poboljšati cirkulaciju i lučenje hormona te pospešiti detoksikaciju. Osim što ćete ublažiti talase vrućine, bićete i emotivno stabilniji, što će vam pomoći da sprečite anksioznost i depresiju, česte pratioce menopauze.
Istraživanja su pokazala da ishrana koja obiluje namirnicama bogatim fitoestrogenima smanjuje učestalost valunga. Dobro je poznato da je soja najbolji izvor fitoestrogena, pa ste u ishranu verovatno uključili
sojino mleko, tofu ili tempeh. Međutim, to nije jedina namirnica koja se preporučuje ženama u klimakterijumu. Laneno seme takođe je odlično sredstvo u borbi s talasima vrućine, jer ne sadrži samo fitoestrogene već i esencijalne masne kiseline, koje ublažavaju simptome menopauze i uravnotežuju nivo hormona. Ovim značajnim masnoćama bogato je i jezgrasto voće, poput lešnika, oraha i badema.

Šta da preduzmete?
Nema nekog posebnog režima. Ove namirnice uvrstite u svakodnevni jelovnik, pa će se napadi toplote i preznojavanja znatno prorediti.

U gotovo svakom priručniku o lekovitom bilju – žalfija i cimicifuga pominju se kao odlično sredstvo za ublažavanje valunga. Cimicifugaje poznata i kao ženski koren, jer sadrži supstance koje se smatraju prirodnom zamenom za estrogen. Njeno lekovito dejstvo primetno je nakon samo mesec dana upotrebe. Žalfija sadrži i fitoestrogene, koji ublažavaju hormonsku neravnotežu, a može se koristiti kao lekoviti napitak ili kupka.

Šta da preduzmete? Čaj od žalfije priprema se tako što se dve kafene kašičice preliju sa 2,5 dl vrele vode i ostave da malo odstoje. Piju se dvetri šoljice dnevno. Cimicifuga se može kombinovati s angelikona koja takođe ima blago estrogeno dejstvo. Osobama koje imaju problema s jetrom, pre upotrebe cimicifuge, preporučuje se konsultacija s lekarom.
Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, čiji su rezultati objavljeni u magazinu “Menopause”, pokazalo je da psihoterapija može biti od velike pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, poput talasa vrućine i noćnog znojenja.
Naučnici su pratili nekoliko grupa žena u klimakterijumu i utvrdili da je dve trećine onih koje su odlazile na psihoterapiju ili primenjivale neke od metoda samopomoći (telefonski razgovor s psihologom, knjige…) – imale znatno blaže simptome od pripadnica lepšeg pola koje su ovaj period prolazile bez psihološke podrške.
Šta da preduzmete?
Kognitivna bihejvioralna terapija podrazumeva razgovore s lekarom koji menjaju negativne modele razmišljanja (jedan od glavnih faktora pogoršanja simptoma menopauze) i podstiču usvajanje novih obrazaca ponašanja. Istraživanje je pokazalo da se blagotvorno dejstvo ove terapije ispoljava već nakon nekoliko seansi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *