Vaginalni sekret peta grupa
Peta grupa vaginalnog sekreta je posebno u poslednje vreme veoma rasprostranjena, a osim sluzokože vagine može da napadne i mokraćnu cev i mokraćnu bešiku. Trihomonas kao uzročnik ove forme patološkog sekreta otkriven je još u prvoj polovini prošlog veka. To su uslovno patogeni paraziti koji žive kao bezazleni stanovnici vagine dok ne nastupe uslovi za njihov razvoj u kojima stiču patogenu sposobnost što dovodi do pojave trihomonalnog sekreta. Od svih formi patološkog sekreta ovaj je svakako najneugodniji. Četvrtina inficiranih žene je bez tegoba, polovina se žali na lake, a preostala četvrtina na jake smetnje.
Infekcija se skoro uvek prenosi polnim putem, pa je to i tipična polna bolest. U prilog tome govori i činjenica o broju inficiranih posle prvog polnog akta. Prenošenje infekcije indirektnim putem (kupanjem u kadi, rubljem i slično) je retko, ali ipak moguće.Žena se žali na svrab, osećaj da je nešto peče u vagini, ponekad i pri mokrenju, a uvek ima pojačan sekret. Sekret je tečan, penušav, gnojav, nekad zelenkast i zaudara. Nekad svrab remeti san, što neugodno utiče na duševno stanje žene. Polni odnos je otežan zbog bola, a često dolazi i do mokrenja. Česti su bolovi i u krstima, vrtoglavica i glavobolja, kao posledice neurasteničnih smetnji, a postoji i sterilitet, koji je prolaznog karaktera i nestaje posle lečenja.

Muškarci nemaju skoro nikakvih smetnji, a dokazivanje uzročnika kod njih nije ni potrebno, pošto su u 90% slučajeva inficirani.

Lečenje je veoma efikasno i danas raspolažemo širokim brojem lekova koji uspešno dovode do izlečenja.

Obavezno treba paralelno lečiti i partnera jer u protivnom pri prvom snošaju infekcija se ponovo javlja i otežava lečenje. Važno je da se donje rublje u toku lečenja menja bar dva puta dnevno. Tkanine od sintetičkog materijala su zabranjene i treba nositi ono rublje koje se može iskuvavati. Obavezna je kontrola posle lečenja, a najbolje je ako se pregled sekreta obavi posle menstruacije koja dođe posle terapije. Trudnice u ranoj trudnoći ne treba lečiti, a u drugoj polovini trudnoće lečenje je obavezno ukolio se otkrije peta grupa vaginalnog sekreta.

Vaginalni sekret šesta grupa

Šesta grupa vaginalnog sekreta predstavlja gljivično oboljenje, čiji je uzročnik Candida albicans, koja je uslovno patogena gljivica, čije prisustvo u vagini ne znači i oboljenje. Tek kada se promeni vaginalna sredina razvije se veoma jak sekret, praćen nesnosnim svrabom. Oboljenje se aktivira usled smanjene opšte odbranbene snage organizma, kod trudnoće, šećerne bolesti, terapije zračenjem, a posebno posle lečenja antibioticima koje je dugotrajno. Veoma široka i nekontrolisana primena antibiotika u svim granama medicine imala je za posledicu povećanje ove vrste sekreta. Uzročnik se isključivo dokazuje pregledom brisa sa zida vagine. I ova vrsta sekreta se prenosi polnim odnosom. U vagini se javlja veoma uporan i mučan svrab i pojačan sekret koji je bez mirisa i beličaste je boje.

Sredstvo izbora u lečenju je Nistatin. Pri terapiji je obavezno lečenje oba partnera. I ovde je važno da se rublje iskuvava i da se u toku lečenja ne nosi rublje od sintetike.

Kod starijih žena neretko se javlja takozvani senilni colpit, gde postoji uporna vaginalna sekrecija i gde treba pronaći uzrok takvog stanja i preduzeti lečenje. Posle gašenja funkcije jajnika prestaje ciklična izgradnja epitela vagine. Vaginalni zid postaje naboran i istanjen i vagina gubi odbrambenu moć i otpornost. Kod pojačanog sekreta ma kakve vrste uvek treba misliti na pojavu raka materice, pošto je pojačan vaginalni sekret jedan od prvih znakova ove podmukle bolesti. U lečenju pojačanog sekreta kod starijih žena daju se kombinovani hormonski preparati, a ukoliko za četiri nedelje ne dođe do izlečenja, uradi se probna kiretaža, kako bi se isključio ili otkrio rak materice. Sekret koji potiče iz šupljine materice može imati obične i veoma teške uzroke. Najprostiji uzrok, u najvećem broju slučajeva je polip, a najteži je rak tela materice. Zadržavanje gnojnih sekreta u šupljini materice, u preko polovine slučajeva maskira rak tela materice.

Sekret koji potiče iz jajovoda je ćilibarsko-žute boje i može da bude jedan od prvih znakova raka. Iscedak iz vagine u talasima može da bude jedan od znakova zapaljenja jajovoda.

U svakom slučaju, pojava ma koje vrste sekreta može da krije veoma često maligno oboljenje.

Pojavu patološkog vaginalnog sekreta treba shvatiti kao uzrok postojanja nekog procesa koji može imati različite uzroke koje treba otkriti kako bi se na vreme preduzelo lečenje.

Kod postojanja pojačane vaginalne sekrecije čiji je uzrok zapaljenske prirode osnovni princip lečenja sastoji se u odstranjenju ili uništavanju uzročnika infekcije vaginalnim ispiranjem i primenom odgovarajućih lekova. Ispiranje se vrši blagim rastvorom kiseline (mlečnom, bornom, sirćetnom) ili antiseptičnim rastvorima. Ispiranje pod mlazom tečnosti u velikoj meri odstranjuje uzročnike infekcije, dok lokalno primenjeni lekovi vrše antiseptično delovanje na uzročnike infekcije.

Sprečavanje zapaljenskih procesa i pojačane vaginalne sekrecije postiže se striktnim sprovođenjem lične higijene, blagovremenom ginekološkom kontrolom i primenom svih dostupnih sredstava čiji je izbor veliki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *