nesanica uzroci lecenje

Pretrpanost obavezama, svađe s partnerom, nesporazumi sa šefom… samo su neki od uzroka nesanice. Promenite životne navike da biste se oslobodili nesanice,jednog od najčešćih poremećaja modernog doba…
nesanica uzroci lecenje
Satima se bezuspešno borite da zaspite čak i kad ste veoma umorni?
Po noći se često budite i ležite u krevetu beskonačno dugo, nervozno gledajući na sat?
Ukoliko ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, onda znate koliko nesanica može biti neugodna. Ako vam je za utehu, ovo je veoma čest poremećaj, s kojim se bori gotovo trećina ukupne populacije. Jer, u ovu grupu ubrajaju se i osobe koje se nakon prospavanih osam sati bude hronično umorni. Naravno da je veoma frustrirajuće vrteti se u krevetu po čitavu noć, skakati iz postelje na najmanji šum i osećati se iscrpljeno nakon buđenja. Ukoliko se tome doda povišen rizik od razvoja srčanih oboljenja, visokog pritiska i dijabetesa, jasno je zašto želite da se što pre lečite od ove napasti.

Najčešći uzroci nesanice
Jeste li znali da žene mnogo češće pate od nesanice od muškaraca?
Naravno, hormoni su opet glavni krivci, pa tako PMS, menstruacija i menopauza obično idu u paketu s neprospavanim noćima. Ako ste u trećem trimestru trudnoće, možete napraviti podužu listu uzroka nespavanja – od hormonalnih promena, preko velikog stomaka, grčeva u nogama i malog “podstanara” koji se rita, pa do čestih odlazaka u toalet. Naravno, i brojni drugi uzroci mogu vam ometati san – stres, loše navike, gledanje televizije, rad na računaru pre spavanja, neodgovarajuća sredina za spavanje, previše stimulansa (kafa, alkohol)… A ne zaboravimo ni tipično ženske, medicinske razloge koji vas mogu držati budnim, poput depresije, anksioznosti ili fibromialgije.

Spavaća soba-hram mira i tišine
– Koristite se udobnim dušecima, jastucima i posteljinom od prirodnih materijala. Neudoban, star dušek ili jastuk, kao i neprijatna posteljina – mogu vam ometati san i činiti da budite iscrpljeni.

– Podesite temperaturu u prostoriji u kojoj spavate. Ako je soba prehladna ili pretopla, sigurno ćete se buditi često. Najbolje je da se temperatura sobe kreće od 18 do 22 stepena Celzijusa.

– Neka vam spavaća soba bude “hram” mira i tišine. Eliminišite ometajuće zvukove dobrom izolacijom, a po noći uklonite izvore svetlosti. Obavezno izbacite televizor iz prostorije u kojoj spavate. Ukoliko je nesnica izazvana stresom, može vam pomoći mantranje, to jest ponavljanje određenih slogova, reči ili fraza radi potiskivanja negativnih misli. Probajte! Smislite neki slog odnosno reč koje ćete lako zapamtiti i ponavljajte ih u sebi kad legnete u krevet. Lako je, ne zahteva trening, a mnogi kažu da je mnogo efikasnije od brojanja ovčica.

Koju pozu za spavanje da odaberem?
Ukoliko patite od nesanice, pokušajte da spavate na leđima. Osim što je najbolja za opuštanje, ova poza omogućuje i vašim unutrašnjim organima da se odmore. Ako, ipak, morate da spavate na boku, neka to bude onaj desni, a nikako levi. Naime, kad spavate na levoj strani tela, želudac i jetra vrše pritisak na srce, te tako opterećuju i ometaju normalan rad jednog od najvažnijih organa.

Nikad ne spavajte na stomaku, u protivnom će vam svi unutrašnji organi, uključujući i pluća, biti izloženi velikom pritisku, a posledica može biti poremećaj disanja u snu.

Zdrave navike za lečenje nesanice
Higijena spavanja osnovni je preduslov lakog uspavljivanja i mirnog sna. Ovih nekoliko praktičnih saveta pomoći će vam da steknete dobre navike kad je reč o odlasku u krevet. Ustalite vreme odlaska u krevet i buđenja, pa čak i ako ste u penziji ili ne radite. Tako ćete naučiti telo na određenu rutinu, te će vam s vremenom samo početi davati znakove da je spremno za odmor. Izbegavajte poslepodnevno spavanje, jer upravo to može biti glavni uzrok vašim mukama s noćnim snom. Ukoliko već morate da prilegnete, neka to bude u vidu polusatnog dremanja.

Ne konzumirajte kafu, čaj ili čokoladu četiri do šest sati pre odlaska na spavanje, jer vas ovi stimulansi mogu držati budnom do kasno u noć. U ovu grupu ubrajaju se i alkohol, teška, začinjena ili zaslađena jela.

Redovno vežbajte, ali ne pre odlaska u krevet. Topla kupka u kombinaciji sa šoljom toplog mleka – odlično leči nesanicu.

NAMIRNICE KOJE LEČE NESANICU
1. Bundevine semenke odličan su izvor magnezijuma. Osim što će vam opustiti telo, oslobodiće vas stresa, najčešćeg uzročnika neprospavanih noći. Ostali dobri izvori magnezijuma jesu: riba, badem, suve kajsije te sok od narandže i grejpfruta.
2. švapski sir sadrži triptofan – aminokiselinu koja uspavljuje te opušta mozak i telo.
Ukoliko ne podnosite mlečne proizvode, zamenite ih sojinim mlekom, tofuom i sočivom.
3. Semenke susama, pored triptofana, sadrži dosta karbohidrata, a malo proteina, te će vam biti izvrsna lagana užina pre spavanja.
4. Integralni (braon) pirinač, poput ostalih neprerađenih celih žitarica, pozitivno i opuštajuće utiče na nervni sistem jer je bogat vitaminom B. Sličan efekat možete postići i ukoliko svakodnevno jedete kašu od neprerađenog ovsenog zrnevlja.
5. Spanać i drugo zeleno povrće puni su hlorofila i mogu vam pomoći da utonete u san.
Povezani tekstovi>>> Prirodni lekovi i caj za nesanicu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *