uzroci vrtoglavice

Nagli gubitak ravnoteže vrtoglavica, uz osećaj da se “sve oko nas okreće”, može nastati usled dejstva brojnih faktora, a tri najčešća uzročnika ukazuju na poremećaje u unutrašnjem uhu…
uzroci vrtoglavice
Vrti vam se u glavi, vid se muti, gubite ravnotežu, osećate mučninu i povraća vam se? Ne paničite! Jedna vrtoglavica sigurno nije znak za uzbunu. Jer, može biti posledica kolebanja vremenskih prilika ili umora, stresa i malaksalosti. Međutim, ako se javlja češće, obavezno se obratite lekaru, jer može biti simptom brojnih oboljenja.

Ipak, obično su u pitanju tri najčešća oblika vrtoglavice: bezopasni pozicioni vertigo, Menijerova bolest i upala vestibularnog nerva (živac ušnog kanala).
Uzrok vrtoglavice najčešće se krije u unutrašnjem uhu, gde je smešten centar za ravnotežu – vestibularni aparat, odakle se mozgu šalju signali o položaju tela u prostoru. Vrtoglavica, dakle, nastaje kad nervni impulsi iz polukružnih kanala unutrašnjeg uha ne šalju mozgu pravilne signale. Međutim, vrtoglavicu ponekad uzrokuju poremećaji u malom mozgu, koji je odgovoran za primanje i obradu informacija u vezi s ravnotežom.

150 RAZLICITIH UZROKA
Tačne informacije o trajanju vrtoglavice, njenoj učestalosti, okolnostima u kojima nastaje te pratećim pojavama – pomažu lekarima da odrede uzrok ovog poremećaja. Naime, lekarima je poznato oko 150 mogućih uzroka vrtoglavice, tako da je ponekad vrlo teško odrediti onaj pravi. Vrtoglavica može biti simptom moždanog udara, multiple skleroze, tumora zadnje lobanjske jame, trauma, trovanja alkoholom, sedativima… ateroskleroze, alergije, anemije, visokog ili niskog pritiska, a može pratiti i migrenu, epilepsiju, zapaljenje moždanica i mozga…
Postoje brojni načini lečenja, počevši od obične masaže do posebnog hirurškog reza na živcu za ravnotežu.

POZICIONI VERTIGO
Ova vrsta vrtoglavice dešava se u 30 odsto slučajeva, nastaje naglo i silovito, traje svega nekoliko sekundi, a obično joj prethodi nagli pokret glavom. Uzrokuje je naglo pokretanje vestibularnih otolita(ušnogkamenja), smeštenih u kanalu unutrašnjeg uha. Da bi pomogao pacijentu, lekar primenjuje Eplijev repozicioni manevar, zahvat kojim se zalutali mikrokristali izbacuju iz polukružnog ušnog kanala u koji su zapali. Ponekad se to može desiti i spontano, te tada vrtoglavica nestaje.

MENIJEREVA BOLEST
Menijerevu bolest uha karakteriše vrtoglavica u trajanju od pet minuta do nekoliko sati, kojoj prethodi slabljenje sluha i zujanje u ušima. Uzrok ove pojave jeste povišen pritisak u lavirintu uha, koji nastaje usled pojačanog stvaranja endolimfe u kanalima centra za ravnotežu. Menijereva bolest najčešće napada osobe koje su anksiozne i pod stresom.

UPALA VESTIBULARNOG ŽIVCA
Uzrok upale vestibularnog nerva jeste infekcija virusom iz grupe herpes simpleks, koji se ponekad po ulasku u telo zadržava u jedrima vestibularnog nerva. Ovako izazvan vertigo ponekad (s prekidima) traje i više nedelja, a do potpune eliminacije virusa može proći i nekoliko meseci. Za to vreme centralni nervni sistem polako se oporavlja i vraća u ravnotežu. Bržem oporavku može doprineti i specijalizovana kineziterapija, ali i lekovi koji “stimulišu mozak”.

KAKO SE LEČI?
Kad vam se zavrti u glavi, nemojte paničiti. Odmah lezite, zauzmite položaj koji vam je najudobniji i ne zatvarajte oči, već pogled fokusirajte na jednu tačku. Ako poboljšanja ne bude ni nakon pola sata, obratite se lekaru. Neophodna je konsultacija s neurologom, neurohirurgom, otorinolaringologom, fizijatrom, internistom… Lečenje će zavisiti od uzroka.
Povezani postovi>>> Vrtoglavica lečenje prirodnim lekovima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *