Ne treba da brinete zbog, krvarenja iz nosa koja se sama zaustave posle nekoliko minuta i čiji su uzroci očigledni. Čačkanje nosa je razlog broj jedan takvih krvarenja. Ako vas nešto pogodi u nos pa prokrvarite nečete se ni začuditi ni zabrinuti. Ni kada vaše dete gura komadiće igračke u nos, pojava krvi vas neće iznenaditi.

Ako živite u suvom, pregrejanom stanu ili mnogo vremena provodite u avionu, nos može spontano prokrvariti. Ako imate učestala krvarenja iz nosa, svakako posetite doktora, čak i kad je slučaj očigledan. Jer, može signalizirati niz različitih lokalnih poremećaja, poput tumora (neuobičajenog), hroničnog uživanja kokaina, natečenosti alergijskih membrana, nazalnih polipa (veoma čestih) i bradavica svaki od njih treba dijagnostikovati i možda lečiti.

Specijalista će najpre uperiti svetlost u nozdrve da potraži tačku krvarenja tanku venu ili arteriju koja je ozledjena. Njeno spaljivanje (nekad bolno ali neophodno) dopirneće izlečenju. Ako se takav fokus ne nadje, ispitivanje će se nastaviti rendgenom CAT skenerom. Možda ćete moći da odredite odakle počinje krvarenje iz nosa, ali ne i zašto. Zato začepite nozdrve i nagnite se unazad. Ako krvarenje prestane za koji minut, izvor je na prednjoj strani nosa. Ali, ako krv nastavi da se sliva niz grlo, krvari arterija u zadnjem delu nosa. U tom slučaju lekar će vam nos napuniti gazom iii vatom da zaustavi odliv. Ako imate krvarenje iz nosa bez očiglednog lokalnog uzroka povrede, a niste mnogo vremena u suvom okruženju, proverite krvni pritisak. Kod sredovečnih i starijih ljudi iznenadna krvarenja iz nosa ukazuju na povišen pritisak. Ako je krvni pritisak normalan, onda proverite mehanizam koagulacuje da vidite da li on normalno funkcioniše.

Upozerenje: Krvarenje iz nosa posle povrede glave može da znači i frakturu lobanje. Rendgen će presuditi da li je ozbiljna ili banalna povreda u pitanju.

Simptom: Krvarenje iz nosa Šta sve može da znači (Šta da preduzmete)

1. Lokalna povreda ili nadražaj (Krvarenje će stati samo).
2. Polipi, tumori, hronična alergija (Odstranjenje iii lečenje).
3. Visoki krvni pritisak (Lečenje).
4. Poremečaji krvarenja (Lekarska dijagnoza i lečenje).
5. Povreda glave (Lekar mora da postavi dijagnozu)
> > > > Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *