UZroci glavobolje

Ukoliko želite da se rešite nesnosnog bola u glavi, neophodno je da otkrijete koji su najčešći uzroci glavobolje.Zato oslušnite svoje telo…
UZroci glavobolje
Stres na poslu i kod kuće, nepravilna ishrana, PMS… Glavobolju mogu izazvati mnogi uzroci, među kojima ima i onih za koje nikada ne biste pomislili da doprinose ovom problemu. Najbolji način da se rešite bola u glavi jeste da tačno utvrdite “uzrok” i pronađete metod kako da ublažite ili otklonite ovu neprijatnu pojavu

NAPETOST I STRES NAJČEŠĆI UZROCI GLAVOBOLJE
Istraživanja su pokazala da napetost i stres uzrokovan promenom posla, selidbom, završetkom fakulteta ili predstojećim venčanjem mogu biti glavni uzročnici nesnosne glavobolje.
Pronađite vremena za i otkrijte zdrave načine kako da se izborite sa stresom.
Praktikujte vežbe disanja, jogu, idite na masažu, slušajte muziku koja vas opušta… Pritom, izbegavajte gledanje televizije i dugotrajno sedenje pred kompjuterom, jer to samo može pogoršati stanje.

ČOKOLADA, SIR…
Namimice koje sadrže rafinisani šećer izazivaju nagli skok nivoa glukoze u krvi, nakon čega dolazi do isto tako njegovog naglog pada. Takve oscilacije kod osetljivih osoba mogu uzrokovati glavobolju. Na nastanak glavobolje često utiče i konzumiranje sireva, čokolade, dimljene i ukiseljene hrane i gaziranih napitaka, dok je prekomerna doza kafe ili alkohola takođe veoma štetna.
REŠENJE:
Vodite dnevnik ishrane i beležite nakon kog ste obroka osetili bol. Kad utvrdite koja je namirnica izazvala glavobolju, potpuno je izbacite iz jelovnika. Jedite manje, a češće, i birajte složenije ugljene hidrate (integralne žitarice i pasulj) koji se sporije vare.

NEPRAVILNO SEDENJE ČEST UZROK GLAVOBOLJE

Glavobolja se javlja kada je glava duže vreme pognuta. Osobe koje radno vreme provode za računarom izložene su povećanom riziku od pojave glavobolje. — Kad sedite na krevetu ili fotelji, opustite vrat i sprečite nepotrebno istezanje, dok se tokom rada na kompjuteru preporučuje stalna promena položaja glave. Nemojte čitati i pisati držeći glavu previše blizu papira.

NEDOVOLJAN UNOS TEČNOSTI
Istraživanja su pokazala da je nedovoljan unos tečnosti usko povezan s napadima glavobolje koja čak može prerasti u migrenu.
Nemojte da čekate da ožednite pa da tek onda uzmete vodu. Umesto kafom, dan započnite čašom vode u koju možete dodati malo isceđenog limuna. Dnevno unesite između 1,5 i 2 litra tečnosti, a leti čak i više.

VEŽBANJE
Verovali ili ne, glavobolja može da se javi i nakon napornih vežbi. Aktivnosti koje se najčešće dovode u vezu sa ovim problemom jesu trčanje, veslanje, tenis, plivanje i dizanje tegova.
Ukoliko primetite da vam određena fizička aktivnost predstavlja napor, izbegavajte je. To naravno ne znači da treba potpuno dići ruke od vežbanja. Umereni treninzi, najmanje 30 minuta tri puta nedeljno, šetnja, vožnja biciklom, pilates… izuzetno su korisni… Nekada se glavobolja uzrokovana vežbanjem javlja i ako ste imali trening tokom sparnog i vlažnog dana, a u tom slučaju nije problem fizička aktivnost, već vremenske prilike.

NESANICA I GLAVOBOLJE
Mnogi Ljudi koji pate od glavobolje nedovoljno spavaju ili im je san nekvalitetan i isprekidan. Osim toga, jutarnja glavobolja može se dovesti u vezu sa apnejom (prekidima disanju u toku sna).
Sami procenite koliko je sati spavanja neophodno da biste se osećali odmorno, a najbolje bi bilo da svako veče legnete i ujutro ustanete u približno isto vreme. Ležaj na kom spavate treba da bude tvrđi, a jastuk ne sme biti previše mekan. Ukoliko pak postoje ozbiljniji problemi sa nesanicom, posavetujte se sa lekarom.
Povezani postovi>>> Prirodni lekovi za glavobolje i migrenu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *