limfni cvorovi na preponama uvecani

Limfni sistem u organizmu čini velika, složena mreža kapilara, tankih krvnih sudova, tunela, čvorova i organa koji pomažu u zaštiti i održavanju unutrašnje tečnosti u celom telu proizvodnjom, filtriranjem i prenosom limfe i proizvodnjom različitih krvnih ćelija. Limfna mreža takođe prenosi masnoće, proteine i druge supstance u krv i zadržava 60% tečnosti koju filtrira iz krvnih kapilara tokom metabolizma. Posebni limfni organi su jezik, krajnici, timus i slezina.

Limfni čvorovi su mnogobrojni, ovalni čvorići koji filtriraju limfu i bore se protiv infekcija i gde se stvaraju bela krvna zrnca – limfociti, monociti i plazma ćelije. Limfni čvorovi su različitih veličina i ponekad su veličine glave čiode, a neki su i veličine zrna pasulja. Svaki limfni čvor je zatvoren u nekoj vrsti kapsule.

Većina limfnih čvorova nalazi se grupisana u različitim delovima tela – ustima, iz ušiju, ispod donje vilice i brade u gornjem delu vrata, ispod ruke, u donjem delu ruke, u stomaku, na zadnjem delu grale i u preponama. Limfni čvorovi mogu postati čvrsti, tvrdi i osetljivi kada oteknu i mogu biti vrlo bolni. Limfni čvorovi se zovu i limfne žlezde.

limfni cvorovi na preponama uvecani

Otečeni limfni čvorovi na preponama uzrok

Kada su limfni čvorovi uvećani, taj problem se zove limfadenopatija. Zbog povreda, infekcija ili malignog tumora, jedan ili više limfnih čvorova u određenom delu tela mogu teže filtrirati nepotrebne ćelije.

Limfni čvorovi na preponama (poznati i kao femoralni limfni čvorovi) mogu biti uvaćani zbog infekcije ili povrede genitalija, noge, stopala ili prepona. Limfom, karcinom testisa ili melanom može izazvati uvećane limfne čvorove u preponama. Karcinom se može manifestovati na dva načina:

 1. Može početi u limfnim čvorovima u preponama ili može metastazirati iz drugih delova tela
 2. Limfoma je vrsta raka koja može krenuti iz limfnih čvorova, ali uglavnom počinje na nekom drugom mestu i širi se na limfne čvorove

Česti uzroci koji izazivaju oticanje limfnih čvorova u preponama jesu polno prenosive bolesti i karcinom.

Otečeni limfni čvorovi na preponama se mogu javiti i samo sa jedne strane. Limfni čvorovi prečnika do 1 cm se smatraju normalnim. Neki stručnjaci kažu da se limfni čvorovi čiji je prečnik veći od 1,5 cm mogu smatrati abnormalnim ili atipičnim. Nakon hirurške intervencije, bilo kakav bol ili osetljivost treba da nestane nakon zaceljenja.

Postoje i manje opasni uzroci zbog kojih se javljaju uvećani limfni čvorovi na preponama:

 • Sindrom iritabilnih creva
 • Ginekološki problemi ili problemi sa jajnicima
 • Upala slepog creva, ako izazove porast broja belih krvnih zrnaca i groznicu
 • Infekcije urinarnog trakta

Lekaru će biti potrebni podaci o vašoj anamnezi. Pitaće vas kada ste primetili uvećane limfne čvorove i koje simptome ste primetili. Lekar će vas pregledati kako bi video koliko su vam limfni čvorovi uvećani, osetljivi i jesu li upaljeni. Ovo se sve radi običnim pregledom. Dijagnoza se lako postavlja nakon toga.

Moguće je da će vas lekar uputiti i na test krvi kako bi se utvrdio broj belih krvnih zrnaca. Povećan broj belih krvnih zrnaca znači upalu i može ukazati i na druge bolesti kao što je leukemija.

Rentgen ili kompjuterizovana tomografija (CT) se predlažu zbog utvrđivanja postoji li tumor ili kako bi se utvrdio uzrok infekcije koja je izazvala oticanje limfnih čvorova na preponama.

Biopsija otečenih limfnih čvorova može biti neophodna da bi se uzeo uzorak tkiva ili da bi se izvukao ceo limfni čvor i ispitao. Ovo se predlaže kada lekar ne može da identifikuje uzrok i postavi dijagnozu.

Kako se dijagnostikuju otečeni limfni čvorovi u preponama

Istegniće mišića, tetiva ili ligamenata je najčešći uzrok bolova u preponama. Ovakva istegnuća su najčešća kod sportista. Bol se može javiti odmah ili nakon nekoliko dna, nedelja ili istegnuća. Konstantni napor povređenog dela može pogoršati bolove. Nešto ređi uzroci bola u preponama mogu biti hernija (kila), prelom ili povreda kostiju, kao i kamen u bubregu.

Bol u preponama i bol u testisima nisu slični. Međutim, ponekad problemi sa testisima mogu izazvati bolove u predelu prepona.

Lečenje otečenih limfnih čvorova u preponama

I virus može izazvati bolove u preponama. Antibiotici se koriste samo kada su u pitanju bakterijske infekcije i nemaju nikakav efekat na viruse. Kada se izlečite od virusa, i bol će nestati.Uvećani i otečeni limfni čvorovi na prepona se leče u zavisi od uzroka:

Lečenje

 • Bakterijska infekcija – leči se antibioticima.
 • HIV infekcija – lekar će vam dati adekvatne lekove.
 • Karcinom – ako su vam limfni čvorovi na preponama otečeni zbog karcinoma, ovde se leči karcinom i tretman može podrazumevati zračenje, hemioterapiju ili operaciju, u zavisnosti od vrste raka.
 • Imuni sistem – uvećani limfni čvorovi na preponama mogu biti posledica oštećenog imunog sistema bolešću kao što su reumatski artritis ili sistemski lupus, autoimuna bolest gde imuni sistem napada zdrava tkiva. Ako je to uzrok bolova i razlog što su vaši limfni čvorovi na preponama otečeni, dobićete adekvatne lekove.

Prirodni lekovi i način života

Ako želite da olakšate sebi bolove koje izazivaju uvećani limfni čvorovi, pokušajte sa nekom od ovih mera za prirodno lečenje:

 • Sedite u kadi sa vrućom vodom ili pokrijte prepone zagrejanim peškirom
 • Stavite toplu oblogu na prepone ili bocu sa vrućom vodom umotajte u krpu i držite je na bolnom mestu. Nemojte stavljati bocu sa vrućom vodom direktno na kožu
 • Pokušajte sa lekovima protiv bolova koji se kupuju na slobodno, oni vam mogu ublažiti bolove
 • Pokušajte da što više odmarate u ležećem položaju