prostata

Kako se na bolji način brinuti o prostati koja će vas služiti ceo život….

Mnogi muškarci imaju problema s prostatom, ali ne govore niti o tome, a ni o načinu na koji ti problemi utiču na njihovo zdravlje. Postajemo li žrtve vlastite tišine? Većina muškaraca ne voli da razgovara o zdravstvenim problemima zbog čega je toliko neregistrovanih slučajeva i bespotrebne patnje. Sledi kratak kurs o boljoj brizi o prostati.
prostata
Šta je prostata
Prostata je najtajanstveniji, a ponekad i najproblematičniji deo muške anatomije. Naučnici još uvek ne znaju sve funkcije prostate. Ona je deo reproduktivnog sistema. Većina muškaraca ima problema s prostatom.

Tri najčešća su: upala prostate, uvećana prostata i rak prostate. Lekari savetuju da i muškarci mlađi od 40 godina redovno pregledaju prostatu. Nažalost, rak prostate često se ne otkriva jer neki muškarci nerado odlaze na preglede. Jedini način pregleda prostate jeste putem palpiranja zida rektuma. Lekar mora prst u rukavici gurnuti u rektum pacijenta i pipati abnormalnosti. Test nije toliko bolan i traje tek nekoliko minuta, ali mogao bi vam spasiti život.

Uvećana prostata
Naučnike je iznenadilo otkriće da je uvećana prostata zaista čest problem. Danas se zna da benigno uvećanje prostate postoji kod 40% muškaraca u 40-im godina-ma, 50% muškaraca u šestoj deceniji života te kod 70% muškaraca u osmoj deceniji života. Dok se učestalost ovog problema povećava sa godinama, jasno je da on nije prisutan samo kod starijih muškaraca. Simptomi povezani s mokrenjem uključuju: veliki odmak pre nego urin počne teći, teško zaustavljanje uriniranja i mokrenje noću. Žlezda prostate je veličine loptice za golf i nalazi se odmah ispod mokraćne bešike sa središnjim uretralna kanalom. Žlezda prostate proizvodi mlečnu alkalnu tečnost koja pridonosi plodnosti semena. Ako se žlezda preterano poveća, može ograničiti funkciju uretre i stvoriti problenne s mokrenjem. Ponekad se žlezda tako uveća da će odmah zaustaviti mokrenje i samim time dovesti do preterano razvijene mokraćne bešike. Tkivo žlezde prostate je takođe predmet koji se može uvećati neposredno pre ejakulacije zbog uticaja muškog hormona testosteron. Postoje dva oblika testosterona i svaki podstiče povećanje tkiva, ali naučnici su otkrili da je dehidroksitestosteron biološki aktivniji. Ovaj oblik testosterona znatno utiče na povećanje prostate. Povećanje tog tkiva klinički se naziva benignom hipertrofijom prostate. Poput drugih problema s prostatom, ovaj je problem učestaliji kod starijih muškaraca. Samo 10% muškaraca mlađih od 30 ima godina povećanu prostatu, a 60% muškaraca iznad 60 godina ima taj problem kao i 90% muškaraca iznad 85 godina. Ovaj problem nije ozbiljan, osim ako sprečava pražnjenje mokraćne bešike. Neugodni simptomi mogu se ublažiti:
-ako ne pijete ništa nakon 7 sati uveče
-ako smanjite unos čokolade i kofeina
-ako smanjite unos soli i začina
-ako ograničite unos alkoholnih napitaka

Dostupni su testovi koji procjenjuju specifični antigen prostate kojim možete otkriti rak prostate i povećanje prostate u ranijoj fazi. Ovaj test potrebno je raditi kao deo sistematskog pregleda. Većina simptoma uvećanja prostate najčešće se primeti kod uriniranja. Centralni je kanal sužen zbog pritiska povećane prostate.

Simptomi benigne hipertrofije prostate uključuju:
-Probleme s pokretanjem mokrenja, najčešće je najgore ujutro.
-Tok urina je slab ili je ometen. -Često mokrenje posebno noću.
-Krv u urinu.
-Zadržavanje urina (i druge srodne infekcije mokraćnog mehura. Može se puno toga učiniti kako bi se ublažili simptomi. Zdravi odabiri za zdravu prostatu uključuju: modifikaciju ishrane, promene u načinu života, lekovite preparate, homeopatske lekove ili kombinaciju navedenog. Premda povećana prostata ne zahteva nužno tretman, ponekad natečena prostata može izazvati potpunu blokadu mokrenja zbog čega je odmah potrebna operacija. Nekoliko lekova može usporiti – čak preokrenuti – povećanje prostate i ublažiti simptome.
Finasterid blokira djelovanje testosterona na rast prostate. No, nuspojave uključuju impotenciju i slabi libido. Alfa-blokeri, kao što su terazosin i prazosin, ublažavaju simptome tako što opuštaju mišiće prostate i mokraćnog mehura. Vrtoglavica je najčešća nuspojava uzimanja alfa-blokera. Operacija se preporučuje u trenutku kad se lekovima više ne mogu kontrolisati simptomi. Prostata se retko posve uklanja. Najčešća operacija je transuretralna resekcija prostate. Operativne metode napreduju izrazito brzo i lekari danas koriste lasere, radio talase i mikrotalase kako bi uništili višak tkiva. Upravo takav napredak je smanjio komplikacije. No, postoji rizik od sterilnosti, erektilne disfunkcije i infekcije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *