uvecana_prostata_lecenjeIZLEČITE UVEĆANU PROSTATU

Tegobe uzrokovane uvećanjem muške polne žlezde – prostate, tokom godina mogu dovesti do komplikacija koje bitno utiču na kvalitet života. Redovnim pregledima i kontrolom kod urologa sprečite nastanak težih oboljenja.

Prostata je muška polna žlezda u obliku kestena, smeštena ispod mokraćne bešike i ispred rektuma. Obavija mokraćnu cev i luči hranljive materije koje ulaze u sastav semene tečnosti. Pri rođenju, prostata je velika kao zrno pasulja. Raste lagano do puberteta, kada se naglo povećava i dostiže svoju normalnu veličinu i oblik. Prostata odraslog muškarca teži oko 20 grama. Ova veličina prostate se zadržava do sredine četrdesetih godina života, kada se ponovno uvećava zbog umnožavanja ćelija. Ta promena naziva se adenom, benigna hiperplazija ili doborćudno povećanje prostate.

Simptomi uvećane prostate

Hipertrofija (uvećanje) prostate pogađa više od 60% muškaraca starijih od 60 godina. Radi se o fiziološkoj pojavi koja nastaje kao posledica procesa starenja i koja je nezbežna skoro kao i slabljenje vida. Usled ovih promena prostata vrši pritisak na mokraćnu cev koja prolazi kroz žlezdano tkivo, što dovodi do pojave zdravstvenih tegoba. Javljaju se slabljenje mlaza mokraće, otežano mokrenje, napinjanje pri mokrenju, nepotpuno pražnjenje bešike, nagoni za mokrenjem koji se teško ili nikako ne mogu suzbiti i učestalo mokrenje (danju i noću). U početku su tegobe diskretne, ali daljim povećavanjem ove žlezde javljaju se sve kompleksniji simptomi kao što su infekcija urinarnog trakta, iznenadne blokade mokraćne cevi, pojava krvi u mokraći, oštećenja bešike i bubrega i trovanje organizma zbog poremećene funkcije bubrega. Ne moraju uvek biti prisutni svi znakovi oboljenja. Ponekad se prvi simptomi mogu javiti tek kada dođe do oštećenja bubrega.
Izraženost simptoma može biti proporcionalna uvećanju prostate, ali i ne mora. To znači da ponekad malo uvećana prostata može da izaziva velike tegobe, a da veoma uvećana žlezda može da pričinjava minimalne smetnje. Upoznavanje
sa simptomima, načinima lečenja i redovni kliničko-urološki pregledi veoma su važni za blagovremeno uklanjanje tegoba.

Dijagnostika

Iz razgovora sa pacijentom urolog saznaje sve o karakteru i učestalosti simptoma koje ima pacijent, kao i o eventualnom prisustvu drugih oboljenja. Zbog bržeg i tačnijeg određivanja dijagnoze, uveden je specijalan test pod nazivom “Internacionalni prostata sistem skor”, koji je sačinilo Evropsko udruženje urologa. Sastoji se od 7 pitanja na osnovu kojih se, skalom od 0 do 7 ocenjuje kvalitet mokrenja.

Veoma važno ispitivanje, koje se kod nas retko praktikuje, jeste uroflometrija, odnosno, merenje protoka mokraće. Meri se aparatom koji se sastoji od posude za skupljanje tečnosti i digitalne vage. Ima jednostavan kompjuterski program za dobijanje parametara koji se tokom lečenja prate i upoređuju. Ova jednostavna metoda omogućava lekarima da utvrde količinu izbačenog urina, trenutak započinjanja mokrenja (koliko se čeka na mlaz), maksimalnu i prosečnu brzinu protoka, dužinu trajanja mokrenja i nakon UZ kontrole količinu zaostale mokraće. Uroflometrijsko ispitivanje treba raditi pre i tokom lečenja i nakon operacije. Metoda nije skupa, a može biti od izuzetne važnosti za dijagnozu i dalje praćenje toka lečenja.

Hirurška intervencija

Nekada su se vršile klasične operacije koje su podrazumevale odstranjivanje obolelog dela prostate. Te intervencije bile su komplikovane, prouzrokovale su obilno krvarenje i nakon njih sledio je duži postoperativnim tok.

Danas je lečenje raznovrsno i zavisi od stepena uznapredovalosti određene tegobe. Čak 90% ljudi koji imaju tegobe sa prostatom, podvrgava se medikamentoznom lečenju, a preostalih 10% pacijenata upućuje se na operaciju. Iako se kod nas u većini slučajeva praktikuje stari način operacije sa električnim nožem, polako se uvodi i nova, manje agresivna metoda, sa znatno manjim smetnjama, bržim oporavkom, a boljim učinkom. U ovom slučaju koristi se posebna aparatura koja se uvodi kroz mokraćnu cev. Ona se sastoji od male kamere pomoću koje se na monitoru prati operacija unutar tog dela organizma i od laserske sonde kroz koju se specijalnim laserskim nožem dolazi do tkiva koje treba ukloniti, a čijom se aktivacijom otklanja obolelo , tkivo. Tokom ove intervencije dolazi do koagulacione nekroze – uništava se željeno tkivo, za razliku od klasičnog načina kod koga se uklanja deo po deo tkiva. U oba slučaja, nakon operacije uvodi se urinarni kateter, ali se on u slučaju intervencije “laserskim nožem” ranije uklanja. Kateter ima dva kanala (dovodni i odvodni) putem kojih se vrši kontinuirano unutrašnje ispiranje, što je u prvih 24 h veoma važno zbog izbacivanja krvnih ugrušaka ili delića tkiva. Nakon operacije pacijent još neko vreme može da oseća neprijatnosti u vidu snažnog nagona za mokrenjem, isprekidanog mlaza, a nakon toga svi simptomi prestaju.

Bolje sprečiti nego lečiti

Benigno uvećanje prostate nastupa kod većine muškaraca, ali se pojava tegoba može sprečiti pravilnom ishranom i fizičkim aktivnostima.
U prevenciji oboljenja prostate pomažu vitamin E, selen, seme bundeve i ishrana bogata sojom, voćem i povrćem (posebno paradajzom i jagodama). Potrebno je smanjiti unos masne hrane, crvenog mesa i masnih mlečnih proizvoda. Trebalo bi u svakodnevni raspored obaveza uvesti bavljenje sportom bez preteranog naprezanja i šetnje, pogotovo ako na poslu mnogo vremena provodite sedeći. Jedan od najboljih sportova jeste plivanje jer kontakt sa hladnom vodom steže krvne sudove, što sprečava preveliki dotok krvi u prostatu. Sportovi koje treba da izbegavate su vožnja bicikla i vežbanje u teretani zbog povećavanja pritiska u stomaku.