uvecan treci krajnik upala

Hronična upala krajnika ima različit tok kod dece i odraslih.Kod dece, usled hroničnog zapaljenja krajnici se uvećavaju, pa tok bolesti ne određuju samo česta zapaljenja, već i njihova veličina.uvecan treci krajnik upala

Uvećan treći krajnik (adenoidne vegetacije) dovodi do hronično otežanog disanja na nos, dete stalno drži poluotvorena usta, hrče, govor ima nosni prizvuk. Takoće, zatvara ušće Eustahijeve tube, što u početku rezultuje sniženim pritiskom vazduha u srednjem uvu, i padom sluha pri svakom zapaljenju. Vremenom se razvija sekretorno zapaljenje srednjeg uva sa stalno oslabljenim sluhom, koje najčešće zahteva ugradnju cevčica u bubne opne. Akutna zapaljenja srednjeg uva i infekcije donjih respiratornih puteva češća su nego u dece koja nemaju uvećan treći krajnik.

Nepčani krajnici kod dece, nekad i bez čestih upala, budu toliko veliki da se spajaju u srednjem delu, otežavaju gutanje, a pri spavanju dovode do kratkotrajnog prekida disanja.

Hronična upala krajnika kod odraslih ne mora biti praćena njihovim uvećanjem, mogu biti i normalne veličine, pa i potpuno uvučeni unutar nepčanih lukova. Nastaje zbog slabijeg imuniteta ili loše lečenih akutnih zapaljenja. U krajnicima se formira žarište infekcije koje dovodi do čestih zapaljenja krajnika, a može biti uzrok i zapaljenja srca, bubrega i zglobova, promena na koži ili opadanja kose.

SIMPTOMI hronične upale krajnika su česta zapaljenja, hroničan bol u grlu, neprijatan miris iz usta, nadražajni kašalj, formiranje uvećanih limfnih čvorova na vratu, koji su stalno prisutni i bezbolni.

LEČENJE. Hronična upala krajnika leči se hirurški, uklanjanjem krajnika. Deci se krajnici uvek operišu u opštoj anesteziji, a odraslima i u opštoj i u lokalnoj anesteziji. U skorije vreme postoji i mogućnost uklanjanja krajnika laserom. Prednost lasera je u manjem intraoperativnom krvavljenju i bržem zarastanju rane. Kako krvarenje i pri klasičnoj tehnici nije veliko, a rana brzo zarasta, uklanjanje krajnika laserom preporučuje se samo u slučajevima kada se moraju ukloniti krajnici bolesniku sa poremećajem zgrušavanja krvi. Treći krajnik treba ukloniti u slučaju čestih akutnih zapaljenja, uvećanja koje remeti disanje na nos, ponavljanih akutnih zapaljenja srednjeg uva, sniženog pritiska u srednjem uvu i sekretornog zapaljenja srednjeg uva, ponavljanih zapaljenja donjih disajnih puteva.

Indikacija za operaciju nepčanih krajnika postavlja se na osnovu njihovog izgleda (uvećani, razrovani, asimetrični, tamnocrveni prednjinepčani lukovi) i podatka o otežanom disanju i gutanju, ponavljanim anginama, apscesu, zadahu iz usta, stalno uvećanim limfnim čvorovima, kliconoštvu i ako se sumnja na žarište infekcije.

Izolovano akutno zapaljenje sluzokože ždrela retko se javlja ukoliko nisu izvađeni krajnici. Odnosi se, pre svega, na blaže virusne infekcije u sklopu prehlada.

Antibiotici su retko potrebni u lečenju, dovoljni su topli napici, lekovi za spuštanje temperature i vitamini.

Hronično zapaljenje sluzokože ždrela nastaje zbog čestog uzimanja hladnih i gaziranih pića, vrućih i ljutih jela, smanjenog unosa vitamina,pušenja, lošihmikroklimatskihuslova (neadekvatna temperatura, suv i zagađen vazduh) i u slučaju hronično otežanog disanja na nos (devijacija nosne pregrade, hronična zapaljenja nosa, polipi), a njegov nastanak pospešuju hronične bolesti (jetre, bubrega, šećerna bolest).

SIMPTOMI su osećaj suvoće i pečenja u grlu, čest bol, nadražajni kašalj. U lečenju treba eliminisati uzrok nastanka hroničnog zapaljenja ždrela – promena navika u piću i ishrani, prestanak pušenja, poboljšanje mikroklime i lečenje bolesti nosa.

Od simptomatske terapije preporučuje se uzimanje toplih napitaka i vitamina, eventualno antibiotici i lekovi protiv temperature i zapaljenja, u fazi pogoršanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *