usporena štitnjačaAko ste uvek umorni i ne uspevate da skinete ni jedan jedini kilogram, bilo bi dobro da uradite analizu krvi i proverite nivo hormona štitne žlezde. Ako vam je TSH između 2,5 ui/ml i 5 ui/ml, to je znak da ova žlezda gubi snagu. Čak i ako se vrati na normalan nivo, reč je o supkliničkom hipotiroidizmu…

Ne uspevate da oslabite ni kad zaista povedete računa, štaviše -žalite se i na umor koji već dugo traje (posebno u prepodnevnim satima), zatvor, suvu kožu i beživotnu kosu, zadržavanje vode u organizniu, otekle noge i celulit, potištenost i osećaj da vam je hladno čak i leti. To su zvona za uzbunu, znak za usporeno funkcionisanje štitne žlezde.

Ova leptirasta žlezda, smeštena u dnu vrata, predstavlja motor našeg metabolizma. Hormoni štitnjače u organizmu održavaju bazalni (osnovni) metabolizam ćelija, i to tako da njihov manjak usporava bazalni metabolizam oko 40%, dok ga višak ubrzava 60% do 100 % iznad normalnih vrednosti. Pod uticajem hormona štitnjače, povećava se sinteza i razgradnja belančevina, pospešuje se metabolizam masti i ugljenih hidrata te mentalni procesi. Dakle, hormoni (T3 i T4) utiču na rast i razvoj organizma, kretanje, spavanje, disajni i kardiovaskularni sistem, mozak, varenje i rad ostalih žlezda (npr. polnih žlezda). Samo lučenje hormona štitnjače (T3 i T4) reguliše hipofiza (žlezda u mozgu) sa svojim tireostimulirajućim hormonom (TSH), koji je pod nadzorom mozga, tačnije – hipotalamusa, putem hormona koji oslobađa tireotropin (TRH).

Regulacija i nadzor lučenja hormona štitnjače bitni su za održavanje stalne koncentracije tih hormona u krvi. Ako se pri analizama krvi ispostavi da nivo TSH, hormona štitnjače koji luči hipofiza da bi stimulisala tioridnu žlezdu, počinje da raste, da ima vrednost od 2,5 ui/ml do 5 ui/ml, to znači da imate supklinički hipotiroidizam: štitna žlezda vam i dalje ftmkcioniše (ne treba vam supstituciona terapija), ali radi pod ručnom kočnicom. Ukoliko odmah ne započnete “popravku”, izlažete se riziku da se sve zaustavi. To je uobičajen i čest rizik, a pogađa i veoma mlade žene.

Jedno istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Journal Internal Medicine, a sprovedeno na 2.760 žena od 18 do 39 godina – pokazuje da osobe kojima je TSH između 2,5 i 4,5 imaju 75% više šanse da budu izložene metaboličkim sindromima, koje karakterišu porast holesterola i triglicerida, abdominalno masno tkivo (obim struka veći od 88 centimetara) i arterijska hipertenzija.

Eto zašto, ne računa li se problematika sa suvišnim kilogramima, treba da povratite punu funkcionalnost štitne žlezde. Da suplikinička slika ne bi prešla u onu kliničku, kad se za lečenje hipotireoze uvode u terapiju supstitucioni hormoni štitnjače – najčešće sintetski tiroksin (T4) – pokušajte na vreme da podstaknete njen rad tako što ćete pripaziti na ishranu:

-Važno je da svaki dan unosite u organizam vitamine C, E, B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B6 (piridoksin), cink, selen i amino-kiselinu tirozin, kojom obiluju riba, meso, mlečni proizvodi i mahunarke.
-Najmanje osam do dvanaest čaša vode dnevno potrebno je za pospešivanje metaboličkih procesa. Osim toga, treba da osigurate organizmu dovoljno prehrambenih vlakana (najmanje 30 g dnevno), što će pojačati osećaj sitosti, podstaći crevnu peristaltiku i smanjiti apsorpciju suvišnih masnoća.
-Osim stimulansa,u obliku kofeinskih napitaka, izbegavajte i određene namirnice čiji sastojci mogu ometati apsorpciju joda i time pogoršati hipotireoizam, a to su: kupus, kelj, brokoli, rotkvice, senf, soja i proizvodi od soje, breskve, lanene semenke, kikiriki…
-Budite redovno aktivni, jer je fizička aktivnost posebno važna ako patite od hipotireoze. To je jedan od najboljih načina redukcije stresa, koji je glavni faktor za razvoj hipotireoze. Vežbanje će vam pomoći da ubrzate metabolizam i povećate aktivnosti štitnjače. Dovoljno je 30 do 45 minuta vežbanja dnevno.

AKO STE POTHRANJENI
Preterana mršavost, nervoza, nesanica, uznemirenost, tahikardija, drhtavica i česti naleti dijareje obično su simptomi koji se povezuju s hipertiroidizmom, a predstavljaju opipljiv znak da vam je štitna žlezda preopterećena. Zapravo, u deset odsto slučajeva može predstavljati i znak supkliničkog hipotireoidizma, iako se manifestuje njegovim klasičnim simptomima. Dešava se da organizam reaguje na sporu tiroidu pokušavajući u početku da kompenzuje njenu lenjost velikom proizvodnjom hormona FT3. Ova kompenzaciona reakcija, zvana termogeni efekat, ubrzava metabolizam i tera organizam da više sagoreva masti pokazujući simptome hipertireoidizma. To su simptomi koji ostaju i kad se FT3, pošto se zaustavi reakcija za uzbunu, ponovo spusti i kad se parametri vrate u normalu. Čak i u ovim slučajevima dobro je odmah intervenisati.

HRANA KOJA BUDI ŠTITNJAČU
Da bi vam štitna žlezda dobro funkcionisala, treba da joj obezbedite gorivo, to jest barem 150 mikrograma joda dnevno. Evo gde ih možete naći u prirodi.

SO
Uvek upotrebljavajte jodiranu so. Dovoljno je 5 g dnevno, što otprilike iznosi jedan veći prstohvat.

ALGE
Najbolje (i najukusnije) jesu Wakame, Kombu i Hijiki. Možete ih kupiti u supermarketima.

ORASI
Odličan izvor joda jesu mladi zeleni plodovi oraha, koje možete pomešati s medom.

DAGNJE
Ali i inćuni, sardele, školjke, tunjevina, skuša, bakalar i losos.

KVASAC
Bogat je selenom, koji stimuliše hormone štitnjače i otklanja neugodne hormonske poremećaje.

KLICE ŽITARICA
Naročito one sojine obezbeđuju vašoj tiroidnoj žlezdi velike količine joda.