usne bolesti prirodno lecenje

Ušne bolesti prirodno lečenje
Ako su bolovi u ušima u vezi sa katarom, onda treba preduzimati sve što je rečeno za katar. Prvih 24-48 sati treba jesti laganu hranu uz korišćenje dijete sa sirovom hranom i voćnom dijetom. Nakon ovog perioda treba preći na režim zdrave ishrane s tim što treba ograničiti korišćenje šećera, mlečnih proizvoda i skrobne rafinisane hrane. Treba koristiti više hrane bogate vitaminima B grupe i beli luk. Dijeta sa malo masti štiti čulo sluha, jer krvne sudove održava u dobrom stanju…

usne bolesti prirodno lecenje
Kod akutnih ušnih bolesti treba se zaštititi od hladnih vetrova.

Prirodno lečenje
1. Usuti nekoliko kapi biljnih ulja u uvo i začepiti uvo sa vatom, ili 3-4 kašike kuhinjske soli zagrejati u pećnici, staviti u platnenu kesu i držati na bolnom mestu radi olakšavanja bolova i izvlačenja naslaga masnih materija.
2. Namočiti parče gaze ili čiste krpe mlakim maslinovim ili ricinusovim uljem i staviti u kanal uva koje boli. Protiv bolova u ušima, zbog prehlade, pomaže i ako se u uši ukapa nekoliko kapi soka isceđenog iz belog luka, pomešanog sa malo toplog maslinovog ulja.

3. Skuvati 1/2 kg pasulja i nakon sklanjanja sa vatre namestiti bolno uvo iznad lonca da se pari, sve dok ima pare. Glavu i lonac za vreme parenja treba pokriti ubrusom.

4. U slučajevima jakih bolova, preporučuje se, ujutru i uveče, u bolesno uvo uliti pola kašičice mlakog bademovog ulja i držati oko 10 minuta, a zatim uvo isprati mlakim čajem od kamilice. Terapija traje 5-6 dana.

5. Protiv gnojenja uva, treba u pola litra vina staviti 2 kašike ruzmarina, zagrejati do tačke ključanja i od tog vina stavljati oblog na bolno uvo.

6. Za čišćenje voska u ušima može da posluži sok iz belog luka u mešavini sa maslinovim uljem: Izmrviti beli luk u malo maslinovog ulja, malo zagrejati, odstraniti čestice belog luka i ukapati po 2 kapi u uvo.

7. Za jačanje sluha, ako nije jače oštećen, pre spavanja namočiti parče gaze ili čiste krpe u raso kupusa i staviti u uši u toku noći. Ovo ponavljati oko 10 dana svake večeri, sve dok se sluh ne popravi.

Zujanje u ušima prirodno lečenje
Zujanje u ušima nastaje slabljenjem slušnog nerva, a može biti uzrokovano promajom, starošću, velikom bukom i povišenim krvnim pritiskom, a manifestuje se trajnim šumovima u ušima i smanjenjem sluha.

Treba izbegavati sve što smeta sluhu i što više vremena provoditi na čistom vazduhu u šetnji, naročito pored mora i reka.

Na pojavu zujanja u ušima utiče i nedostatak magnezijuma i kalijuma, a u tim i drugim mineralnim sastojcima i vitaminima obiluju sledeće namirnice: jezgrasto voće, soja i sojino brašno, zeleno lisnato povrće, pasulj, grašak, krompir, krastavac, jaja, sardine, banane, citrus plodovi — naročito grejpfrut, suncokretovo seme, hleb od celog zrna, mleko, breskve, kajsije, suve šljive i grožđe.

Receptura za prirodno lečenje
-Komadić vate umočiti u bademovo ulje i staviti u ušni kanal, a posle toga ispirati mlakim čajem od kamilice. Ovo ponavljati sve do prestanka zujanja.
-Tri kašike mekinja, kašiku latica ruže i pola kašike pelina staviti u 3 dl crnog vina. Kada provri ocediti i talog zamotati u gazu ili čistu krpu i tako topao priviti na uvo. Zujanje brzo prestaje.

-Kašiku kukuruznog brašna staviti u šolju sa vodom, promešati i ostaviti u toku noći. Ujutro se promeša i natašte popije. Ovo ponavljati oko 20 dana uzastopce.

Čaj od mešavine jednakih delova cveta gloga i majčine dušice, uz dodatak sveže isceđenog soka, limuna veoma koristi.

-Kompot od suvih šljiva i smokava bez zaslađivanja jesti a tečnost piti umesto vode.Ušne bolesti prirodno lečenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *