urodjene srcane maneVirusne infekcije, zračenje, sedativi i duvanski dim, uz genetiku roditelja, odlučuju da li će beba imati urodjene srčane mane…

Alarmantan je podatak da od 1000 novorođene dece u svetu desetoro ima urodjene srčne mane! Neke od tih bolesti otkriju se kod dece odmah po rođenju, a neke kasnije u savetovalištima, ili na redovnim sistematskim pregledima. Neke, na žalost, isuviše kasno!

Genetski nasledjene i urodjene srčane mane kod dece se mogu u nekoj meri izbeći. Izuzetno važnu ulogu za zdravo
potomstvo ima prevencija bolesti u prenatalnom periodu a samo na taj način broj dece koja imaju urodjene srčane mane može da se smanji.

Zbog toga bi majke uvek trebalo da imaju na umu faktore rizika za urodjene srčane mane kod dece:
-virusne infekcije (naročito u prvim meseci ma trudnoće)
-zračenje većeg intenziteta (rentgensko, ili drugo)
-korišćenje sedativa, ili droge tokom trudnoće
-pušenje (20 cigareta dnevno može da prouzrokuje povišen krvni pritisak kod bebe)
-genetska predispozicija za eventualne nasledne bolesti u porodici

Pod preventivom se tokom trudnoće smatraju testovi kojima se utvrdjuju da li je nerođena beba zdrava. Može da se uradi fetalna EHO kardiografija, kao i analize krvi iz pupčane vrpce i plodove vode u koje su uključeni ginekolog, genetičar, pedijatar, hirurg. Ako se bolest pravovremeno otkrije specijalisti će uspešnije i da je izleče.

Najčešće urođene srčane mane

Ove mane javljaju se kod više od polovine dece koja imaju srčane mane
-defekti pregrade između pretkomora
-defekti pregrade između komora
-otvoreni arterijski kanal
Ove srčane mane kod dece mogu da se leče ne-hiruškim, hiruškim metodama i lekovima, ali je izuzetno važno da se što pre ode kod lekara koji će da odredi terapiju.
Što se tiče stečenih srčanih bolesti one su u većini slučajeva vezane za virusne infekcije (grip, koksaki virus, nepravilno lečene infekcije izazvane steptokokom) i roditelji bi trebalo da reaguju i da se obrate lekaru ukoliko dete ima nekoliko dana izuzetno visoku temperaturu, ubrzan puls, ili otečene žlezde. Ove infekcije bi trebalo da se izleče do kraja da ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Šum ili rupice na srcu

Roditelji su često veoma zabrinuti ako, na primer, doznaju da dete ima šum na srcu. Zanima ih kako se leči i kakva je prognoza?

Ova srčana mana kod dece bi trebalo da se prati svakih 6 meseci i da se utvrdi da li je u pitanju organski, ili je reč o bezazlenom funkcionalnom šumu. A, ako se radi o rupicama na srcu (veoma čestoj srčanoj mani koja se javlja između komora) u 30% slučajeva one mogu spontano da se zatvore.

MAJČINO MLEKO Jača bebino srce

-obavezno dojenje (bar 6 meseci)
– ne kupujte gotove “papice”, sveže voće i povrće je nezamenljivo
-manje masti (posebno za gojazne mališane)
-manje slatkiša i “grickalica” između obroka

Posle izlečene bolesti mogu li deca da se bave fizičkim aktivnostima, ili da treniraju neki sport?

Generalno rečeno, treba podsticati decu da se bave sportom i ne oslobađati ih časova fizičke kulture.
Pre odluke o sportu treba uraditi EKG analizu, ultrazvuk srca, test opterećenja i analizu krvi deteta. Ti rezultati će odrediti da li sportom može da se bavi samo rekreativno, ili, uz veliki trud i talenat, može da se vine u sportske visine i pored urodjene srčane mane koja je izlečena.