rinarne infekcije lečenje

Ako često patite od urinarnih infekcija, a ne znate šta još možete učiniti kako biste jednom zasvagda rešili taj problem? Rešenje je jednostavno – povedite računa o svojim navikama (načinu odevanja, higijeni intimne regije, seksualnim aktivnostima i ritmu mokrenja), jačajte imunitet, osluškujte telo i reagujte na prve simptome bolesti. Te mere sigurno pomažu u slučaju upornih urinarnih infekcija i upala…
rinarne infekcije lečenje
UTOPLITE SE
Prehlada je najčešći okidač za urinarne infekcije, jer bešika u tom slučaju postaje osetljiva i neotporna na bakterije. Zato, dok ne otopli, zaboravite na haljine, suknje i najlonke. Nosite bodi, debele grilonke ili hulahopke, dublje pantalone i džempere što pokrivaju stomak i bubrege, kao i postavljenu obuću. Tako ćete znatno smanjiti rizik od upale mokraćnih puteva i neke urinarne infekcije.

UPOTREBLJAVAJTE ŠAMPON ZA INTIMNU NEGU
Ako nameravate da stavite tačku na problem sa urinarnim infekcijama, nemojte održavati intimnu higijenu sapunom (naročito onim antibakterijskim) niti gelom za tuširanje, jer nećete ostvariti plan. Oni uništavaju laktobacile, korisne bakterije iz vagine, narušavaju pH vrednost vaginalne sluzokože i nadražuju mokraćnu cev te indirektno izazivaju urinarne infekcije. Umesto sapunom, koristite se specijalnim šamponima za intimnu negu, koji imaju blago kiselu pH vrednost i sprečavaju iritacije.

PRAVILNO ODRŽAVAJTE HIGIJENU
Vodeći uzročnik urinarnih infekcija – ešerihija koli – prirodni je stanovnik debelog creva, a u urinarni trakt dospeva tako što se nakon defekacije intimna regija briše odozgo nadole. Prema tome, da biste se zaštitili od ove uporne bakterije u mokraćnim kanalima, nakon velike nužde propisno održavajte higijenu intimnih delova tela. Temeljno se obrišite toalet-papirom odozdo nagore, a zatim se istuširajte ili se istim pokretima obrišite vlažnim maramicama.

KONDOM VAS MOŽE ZAŠTITITI OD CISTITISA
I pojedine seksualne navike mogu prouzrokovati upalu mokraćne bešike (problem poznat kao “cistitis medenog meseca”). Upražnjavanje grubog vaginalnog seksa često dovodi do povreda i iritacija tog organa, dok se pri analnom seksu bez kondoma prenose štetne klice iz rektuma u vaginu, a odatle i u mokraćne kanale. Pa ako preferirate nešto od toga, vreme je da promenite navike.

REDOVNO PRAZNITE BEŠIKU
Neredovno pražnjenje bešike česta je navika ljudi sklonih urinarnim infekcija, a predstavlja i veliki rizik od recidiva, jer za posledicu ima zastoj urina u organizmu te razmnožavanje bakterija u mokraćnim putevima. Zato obratite pažnju na učestalost mokrenja. Ako primetite da mokrite manje od šest puta dnevno, počnite piti više tečnosti. Svakodnevno pijte od deset do dvanaest čaša vode ili nezaslađenih biljnih čajeva kako biste podstakli mokrenje i izbacivanje štetnih materija iz urinarnog trakta.

OJAČAJTE IMUNITET
Osim što morate isključiti faktore rizika, da biste savladali upornu urinarnu infekciju, neophodno je da ojačate odbrambene sposobnosti organizma. Jak imunitet najbolji je saveznik u borbi s upalama! Zato redovno uzimajte oprobane prirodne imunostimulatore. Pre doručka jedite citruse i otapajte kašičicu meda u ustima, a pre ručka i večere pijte šoljicu ceđenog soka od šargarepe i jabuke kojem ste dodali desetak kapi propolisa.

LEČITE se na vreme
U slučaju upornih urinarnih infekcija važno je osluškivati organizam i potražiti lekarsku pomoć čim se pojave prvi simptomi. Jer, ako ne počne odmah da se leči, upala mokraćnih kanala neretko zahvata bubrege i dobija hroničan tok. Da biste izbegli komplikacije, pratite da li vam se javljaju iznenadna potreba za mokrenjem, peckanje pri uriniranju, svrab u vaginalnom području i nadutost, kao i da li vam urin menja boju ili miris. Uočite li i najmanju promenu – javite se lekaru.

LEČENJE ISKLJUČIVO ANTIBIOTICIMA
Urinarne infekcije, pogotovo one koje se ponavljaju, mogu se izlečiti samo antibioticima koje doktor prepisuje na osnovu antibiograma.Samolečenje vam lako može pogoršati stanje, pojačati tegobe i prolongirati bolest. Prirodni lekovi nisu toliko delotvorni i nisu u stanju da saniraju urinarnu infekciju. Oni pomažu kad se uzimaju uz adekvatnu antibiotsku terapiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *