Upala trbušne maramice je jako teško oboljenje i ponekad zahteva hitnu operaciju.Upale su raznog su porekla, od čega zavise simptomi bolesti kao i lečenje….

Mogu biti akutnog toka.Upale se javljaju posle prskanja i provaljivanja u trbušnu duplju nekog trbušnog organa, kao čira želuca ili dvanaestopalačnog creva, crvuljka, žučnog mehura. Izuze-no je da prsne grizlica raka, grizlica tuberkuloznog i dizenteričkog porekla te materica prilikom abortusa.
Inficiran sadržaj šupljeg organa se prilikom prskanja izlije u trbušnu duplju, raseje se, prouzrokujući na taj način difuznu upalu.
Ređe je da u slobodnu trbušnu duplju provali sadržaj nekog gnojavog ognjišta iz jajnika i jajovoda kod žena, iz bubrega, ili jetre, iz zagnojenog žučnog mehura. Infekcija se može preneti sa nekog trbušnog organa i bez njegovog provaljivanja, tj. limfnim krvnim putem. Tako, može se preneti od slepog creva, kod porođajne sepse od materice, od želuca, gnojnih procesa na mokraćnim putevima. Najzad, postoje upale trbušne maramice koje su prividno nastupile samostalno, i prouzrokovane raznim klicama, kao pneumokokima, streptokokima i drugim.
U stvari, infekcija se proširila sa nekog žarišta koje je moglo đa ostane neprimećeno ili u toku opšte infekcije.

Postoje upale trbušne maramice hroničnog toka. . U hronična zapaljenja ubrajamo i procese sa priraslicama, koji predstavljaju izlečenje nekog akutnog procesa.

Simptomi akutne upale trbušne maramice
Simptomi zavise mnogo od uzroka upale. Ima ipak nekoliko koji su zajednički. Bol je početni znak. On može da bude lokalizovan i tako da ukaže na poreklo zapaljenja — od slepog creva, želuca, u malom trbuhu, kad vodi poreklo od ženskih polnih organa.
Prilikom prskanja šupljeg organa bol liči na ubod nožem. Povraćanje je čest, ali ne stalan simptom. Pri prskanju čira želuca i creva, po pravilu, nema povraćanja. Štucanje se kasno javlja, kad već nastupi agonija. Zastoj stolice i vetrova nastaje kasnije, a zapaljenja koja su praćena prolivom. Rani simptom je uvučenost trbuha. Za vreme disanja trbušni zid ostaje nepokretan. Kada se pipne on je tvrd. Ovakva reakcija trbušnog zida javlja se rano i redovno. To je najvažniji simptom koji ukazuje na oboljenje trbušne maramice.

Lečenje
Ukoliko se hitno ne operiše, jer ogromna većina (sem pneumokoknog i gonokoknog) zahteva takvo lečenje, proces se proširi u trbušnoj duplji, bolesnik pada u krajnje kritično stanje. Njegov izgled je bedan, lice je bledopepeljasto ili modro, obrazi upali, oči upale, nos zašiljen, lice zastrašeno. Povraćanje je stalno, trbuh počinje da se nadima; puls je ubrzan, mek, jedva opipljiv; temperatura može da padne ispod normalne.

UPALA TRBUŠNE MARAMICE PROUZROKOVANA PNEUMOKOKIMA
Vrlo je važno da se ovo zapaljenje razlikuje od drugih, jer dok kod drugih treba operisati odmah u početku, kod pneumokoknog bi to bilo pogrešno. Međutim, početni simptomi mogu da budu vrlo slični, tako da je vrlo teško da se odmah odredi uzrok oboljenja. On se katkad nadovezuje na neko oboljenje plućne maramice ili pluća, ređe angine, češće je kod ženske dece.

Simptomi bolesti
Prvog dana bolest se ispoljava kao i kod zapaljenja drugog porekla. Početak je skoro uvek nagao, sa jakim bolom koji nije lokalizovan, već difuzan. To bi bio znak od izvesnog značaja, ali najčešće su bolesnici deca od 3 do 7 godina, koja ne umeju uvek da objasne. Povraćanje je često, obilno. Prolivi često postoje, od početka bolesti, praćeni bolovima u čmaru. Temperatura je visoka, do 40°C, naglo poraste, za razliku od drugih, kod kojih je umerenije povišenje. Dalji tok može biti različit.

Kod blažih infekcija stanje se može popraviti jer se gnojni proces lokalizuje, stvara se apsces, čijim otvaranjem bolest naglo popušta i prolazi.

Lečenje
Danas postoje vrlo moćni antibiotici protiv pneumokoka pored penicilina. Time su izgledi za izlečenje nesrazmerno bolji nego ranije, kada se čekalo da se infekcija smiri i gnojni proces lokalizuje pa da se onda uradi operacija. Lečenje antibioticima, blagovremeno započeto, otkloniće potrebu za hirurškim lečenjem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *