Upala tankog i debelog creva može biti akutna i hronična…

Uzroci akutne upale tankog i debelog creva
Neposredni uzroci su najčešće hrana ili piće. Upotreba nezrelog voća ili opterećenje organa za varenje većom količinom hrane bogate u celulozi može kod osetljivih osoba da prouzrokuje upalu tankog creva; preosetljivost na neku hranu je dosta čest uzrok; ustajala i uskisla hrana, hrana zagađena bakterijama trovačima hrane, izvesni lekovi i hemijski otrovi mogu takođe dovesti do teških upala.
Oboljenja drugih organa mogu biti praćena upalom creva.

Simptomi upale
Kada je uzrok bolesti pokvarena hrana, onda se bolest javlja u vidu male epidemije: svi članovi porodice, sva lica koja su upotrebila tu hranu obole u isto vreme. Kod blažeg oblika zapaljenja bolesnik se žali na muku, nadimanje trbuha, gasove, a potom se javlja povraćanje, čupanje i grčevi u trbuhu, krčanje creva. Skoro redovno nastupa i proliv. Kada je došlo do trovanja hranom zagađenonom, toksinom stafilokoka, već pošle 2 časa od upotrebe zagađene hrane nastupi gađenje i povraćanje a zatim i proliv. U toku blažih zapaljenja stolica je u početku kašasta i sadrži dosta nesvarene hrane. Docnije ona sadrži dosta žuči i naročito dosta sluzi. Bolovi mogu biti vrlo jaki, naročito ako je zahvaćeno i debelo crevo. Stolice kod težih oblika mogu se sastojati samo iz sluzi, primesa krvi i gnoja. Pražnjenje creva praćeno je onda bolovima i pečenjem u gužnjem crevu i lažnim pozivima na stolicu.Prilikom zapaljenja koja su nastala zbog neke infekcije obično je temperatura povišena, dok kod drugih oblika najčešće je nema. Kod male dece mogu da se jave i opšti grčevi.

Lečenje
Nije preporučljivo da se daju ma kakvi lekovi dok lekar ne vidi bolesnika. Naime, neretko, naročito kod dece, pod znacima zapaljenja tankog creva može da se krije neko hirurško oboljenje, zapaljenje slepog creva ili drugog organa. Sve dok postoji stuživanje i povraćanje, bolesniku se ne daje nikakva hrana na usta; hranljiva tečnost u vidu fiziološkog sonog rastvora i glikoze daje se preko vene. Kasnije može se dati topao čaj i sluzna čorba. Kod jačih bolova, povraćanja i proliva daju se sredstva za umirivanje crevnih grčeva. Najvažnlje je ipak da se nekoliko dana sprovodi dijetalna ishrana: pirinač kuvan na vodi i slabo zasladjen, pire od krompira spravljen sa vodom, rovita jaja, blago kiselo mleko, biskvit. Obično se bolest dobro završava, izlečenjem posle nekoliko dana.

Uzroci hroničnih upala tankog i debelog creva

Oni su vrlo mnogobrojni, tako da je kod individualnog slučaja vrlo teško reći kome faktoru bi se mogla pripisati uloga prouzrokovača. Retko je da jedno trovanje hranom ili infektivno oboljenje, koje je prouzrokovalo akutno zapaljenje, dovede do hroničnog zapaljenja. Alkoholizam, upotreba grube, nadražljive hrane, zloupotreba začina, izvesni lekovi, prekomerna upotreba sredstava za čišćenje, mogu prouzrokovati hronično zapaljenje. Neki crevni paraziti, neka trovanja, izvesna hro-ična oboljenja (teška oboljenja bubrega npr.), preosetljivost na izvesnu hranu — mogu isto tako biti uzrok bolesti. Najveći broj je, međutim, prouzrokovan infekcijama.

Simptomi bolesti
Glavne smetnje jesu nelagodnost i bolovi u trbuhu i promene u stolici. Stolice su obično kašaste, po količini obilne. Ne sadrže sluzi, gnoja ili krvi. Povremeno one mogu biti tečne. Broj stolica je najčešće 3-4 dnevno. Bol obično nije jak, nije oštro ograničen, ali je više usredsređen oko pupka ili ispod lažičice. Zbog ubrzanog prolaza hrane kroz tanko crevo mogu se razviti izvesne bolesti zbog nepotpunog resorbovanja vitamina, kalcijuma i drugih sastojaka. Pod znacima hroničnog zapaljenja creva mogu da se kriju druga, potpuno nezavisna oboljenja, kao npr. hipertireoza, Adisonova bolest, amiloidoza, sušenje kičmene moždine (tabes), zastoj u krvotoku trbušnih vena (oboljenja jetre i slezine, oboljenje srca).

Lečenje upala
Ukohko je poznat uzrok ili uzročno oboljenje, lečenje se mora podešavati prema njemu. Za lečenje hroničnog proliva i nelagodnosti u trbuhu mora se na prvo mesto sprovesti dijeta. Hrana ne sme da sadrži celulozu u sirovom, nekuvanorn stanju. Nisu dozvoljeni nikakvi začini. Moraju se izbegavati jako hladni napici i hrana. Obroci treba da su mali, ali češći. Slatko mleko se različito podnosi. Većina dobro podnosi kiselo mleko i jogurt.
Mast treba reducirati, jer ona često prouzrokuje nadimanje creva, krčanje, nelagodnost u trbuhu, a obično poveća i broj stolica. Potrebno je da se izvesni vitamini nadoknade davanjem odgovarajućih preparata (vit. B-kompleks, vit. C, a nekad i vit. A i D), pošto se smanjeno upijaju u crevima, kako oni koji su rastvorljivi u vodi (zbog proliva), tako i oni koji se unose sa mašću.
Alkoholna pića i pušenje treba izbegavati.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *