Upala srednjeg uha uzrokuje jedan od najjačih bolova a može potpuno da se eliminiše prirodnim lekovima.

Srednje uho je šupljina izmedu bubne opne i unutrašnjeg uha, koje je kanalom (Eustahijeva cev) povezano sa gušom i nosnom šupijinom. Razne bolesti nosne šupljine i ždrela šire se kroz kanal kojim su povezani srednje uho, nos i ždrelo, a bol koji se javija pri upali jedan je od najjačih i najneprijatnijih.Bakterije uzročnici upale su u većini slučajeva streptokokus, pneumokokus i hemofilus.

Upala srednjeg uha simptomi
Simptomi koji prate upalu srednjeg uha (akutni otitis) su:jak bol koji je pulsirajući,oslabljen sluh,zujanje u uhu,povišena temperatura ako je došlo do gnojne infekcije.

Za potpuno izlečenje ove upale potrebno je često i više od 10 dana.
Lekar će vam najčešće dati penicilin ili amoksicilin i to pre inekcije nego u drugom obliku.Ako je došlo do povećanja temperature dobićete i lekove za njenu kontrolu.Lekovi za smanjenje bolova su neophodni tokom prvih dana upale kada su bolovi i najjači.Takodje obavezne su i kapi i čišćenje ušnog kanala od gnoja koje će najbolje izvesti otorinolaringolog.

Lečenje upala sprovodi se na sledeći način:
Utopljavanje i oblozi
Kesu napunjenu solju, crep ili termofor zagrejati i staviti na uho. Stavijati tople obloge sa svežim lukom i listovima kelja ili kupusa, naizmenično sa oblozima od vrućih krompira.

Homeopatija i akupunktura za lečenje upale srednjeg uha
Odlične rezultate u lečenju upale srednjeg uha pokazuju homeopatski preparati, a dokazano je da se akupunkturom može skoro trenutno zaustaviti često nesnosan bol.

Lečenje upale srednjeg uha lekovitim biljem
HAJDUČKA TRAVA
Dnevno popiti 4 dl čaja od hajdučke trave, koji se, po želji, može zasladiti medom.

ČUVARKUĆA
Uho ispirati pomoću pumpice – ukapati 15 kapi sveže iscedJenog soka iz trave čuvarkuće.

KAMILICA
Kamilica je blagotvorna protiv svih upala, kako kože i sluzokože, tako i oka i uha. U svim slučajevima koriste se oblozi i ispiranje njenim čajem.

PASULJ
Protiv bolova u uhu – treba skuvati pola kilograma pasulja. Kad se dobro skuva, skloniti ga sa vatre, staviti levak ili bilo kakvu cev tako da što više pare ide iz lonca pravo na uho. Poželjno bi bilo da glava i lonac sve vreme budu pokriveni velikim peškirom.

BADEM
U obolelo uho ujutro i uveče uliti pola kašičice mlakog bedemovog ulja i držati deset minuta, a zatim obavezno isprati uho blagim čajem od kamilice. Terapija treba da traje pet dana.

MASLINOVO ULJE I BELI LUK
Namočiti parče gaze ili malo vate mlakim maslinovim uljem i staviti u upaljeno uho. Ponoviti ovo nekoliko dana uzastopno. Nekoliko kapi soka iscedenog iz belog luka pomešati sa malo toplog maslinovog ulja i ukapati u upaljeno uho.

KOMPLIKACLJA KOD GRIPA
Grip treba odležati nekoliko dana da ne bi došlo do komplikacija koje su moguće kod svih uzrasta, a to su upala pluća, srčane maramice i srednjeg uha. Za vreme bolesti treba uzimati što više tečnosti i vitamina C. Takodje, treba izbegavati samoinicijativno uzimanje antibiotika, jedino se preporučuju lekovi protiv bolova i za skidanje temperature. Ukoliko dode do ozbiljnijih komplikacija, treba se javiti lekaru za savet o daljem tretmanu.
Trajanje lečenja je oko 10 dana kod ozbiljnijih slučajeva.
Povezani tekstovi>>> Hronična i akutna upala uva               Bolovi u uvu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *