Upala sluzokože materice je dosta često oboljenje koje se sreće posebno posle porođaja ili pobačaja, ili posle menstruacije, ako se u dovoljnoj meri ne poštuju neophodne higijenske mere. Kao izolovan proces upala sluzokože materične duplje nalazi se u akutnoj fazi posle infekcije nastale nakon veštačkog prekida trudnoće, čšće posle kriminalnih pobačaja i posle instrumentarnih intervencija na samoj materici.

Veiiki broj lakih i srednje teških upala sluzokože materice prolazi sa oskudnim tegobama i sa malo simptoma. Veoma česta posleđica endometritisa (upale sluzokože materične šupljine) su poremećaji menstruacije, a često se javlja i naknadno krvarenje posle već završene menstruaci-je. Ona se sastoji u tome što je mesečno men-struaciono krvarenje produženo. Nekad je menstruaciono krvarenje pojačano, a javlja se i krvarenje između dve uzastopne menstruacije. U težim formama zapaljenja sluzokože materice proces se prenosi na jajnike i jajovode, pa to dovodi do mnogo većih tegoba.

Neretko zapaljenska forma materične sluzokože sreće se kod postojanja mioma koji se šire u materičnu šupljinu ili kod raka tela materice koji je u raspadanju kada dolazi i do naknadne infekcije. Inficirana sluzokoža materice postaje leglo bakterija kada dolazi do stvaranja sluzavo gnojnog ili sukrvičavog sekreta koji se izliva u vaginu. Ovo oboljenje je retko kad izolovano, pošto obično zahvata i dublje slojeve materice i prenosi se na jajovode i jajnike.

Upala sluzokože mateiice javlja se i posle pobačaja, sa veoma različitim simptomima. Nekad i posle porođaja, obično trećeg dana ili nešto ka-snije dolazi do povećanja temperature, do glavobolje i umora. Dolazi i do zastoja u oticanju lohija (iscedak iz materice posle porođaja koji je normalna pojava) koje se zadržavaju u materičnoj šupljini gde dolazi do infekcije. Kada lohije počinju da normaflno otiču opšte stanje se popravlja i simptomi brzo isčezavaju.

Gnojna septična upala sluzokože materice je praćena veoma visokom temperaturom, teškim stanjem i bolovima u malom trbuhu. Lečenje antibioticima zaustavlja napredovanje procesa pa se nakon nekoliko dana stanje bolesnice stabilizuje.

Kod akutne forme zapaljenja dolazi do krvarenja iz materice, a kod produženih formi krvarenje je produženo i nekad oskudno. Ukoliko je proces lokalizovan samo na materici stanje bolesnice nije teško ni poremećeno. Temperatura je retko u takvim slučajevlma povišena, a ukoliko se bolesnica javi na vreme na ginekološki pregled posle lečenja brzo dolazi do ozdravljenja. Ako se lečenje ne sprovođi pravilno i na vreme,upala sluzokože materice prelazi u hroničnu formu kada dolazi do poremećaja menstruacionog ciklusa koji je veoma nepravilan. Lečenje ove forme upale sluzokože materice posle terapije antibioticima, ukoliko ne dođe do smirivanja procesa, vrši se probnom kiretažom koja ima dijagnostički i terapijski značaj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *