upala slepog creva

Upala slepog creva može da se javi u svakom dobu uzrasta. Ipak je najčeća kod mladih osoba, od 5 do 25 godina starosti. Uzroci su razni….
upala slepog creva
AKUTNA UPALA SLEPOG CREVA
Skoro uvek su prisutne bakterije koli-grupe, udružene bilo sa streptokokima, bilo pneumokokima, Fridlenderovim bacilima ilj anaerobnim klicama.

Način nastanka upale
Upala slepog creva gotovo uvek nastaje putem sluzokože. Svaki uzrok koji može da smanji njenu odbrarnbenu snagu dovoljan je da dovede do akutnog zapaljenja. Takvi uzroci su mnogobrojni, kao tvrda i oštra strana tela, paraziti, upala debelog creva, a kod žena oboljenja unutrašnjih polnih organa. Klice mogu da dođu i krvnim putem, kao npr. u toku gripa, angine, opštih infekcija.

SIMPTOMI UPALE SLEPOG CREVA
Upala počne naglo, iz punog zdravlja ili posle neke infekcije u ždrelu, sa jakim bolovima u predelu slepog creva, a ređe oko pupka ili ispod desnog rebarnog luka. U početku bol se oseća na širokoj površini, ali posle nekoliko časova on je sužen na mali prostor na projekciju slepog creva na trbušni zid i odatle zrači ka desnoj butini, karlici ili u slabine. Ako je kod bolesnika proces varenja u toku, onda je povraćanje često. Prvo se povrati hrana, a potom žuč. Zatvor skoro redovno postoji, a isto tako i zastoj gasova. Temperatura je povišena na 38-39°C. Puls je ubrzan. Zapaljenjski proces može dovesti do prskanja zida crvuljka; u tom slučaju bol je vrlo jak, povraćanje je neprekidno. Već i na licu bolesnika vidi se da je stanje vrlo teško oči su upale, nos je zašiljen, temperatura je visoka, do 39°C. Stanje se vrlo brzo pogoršava ako se ne izvrši operacija, pojavi se nadimanje trbuha, svi znaci zapaljenja trbušne maramice i bolesnik umire za 3-4 dana. Tok je vrlo težak ako je infekcija prouzrokovana anaerobnim klicama. Bol je u početku vrlo jak, ali može brzo ,da se stiša, a isto tako i povraćanje. Temperatura je malo povišena. Međutim, i pored toga bolesnik vrlo loše izgleda, njegovo je lice izmenjeno, tamnopepeljaste boje, disanje ubrzano, puls jako ubrzan, 130-140, noge i ruke su hladne, na koži se vide mesta modrikaste boje. Ako se ne operiše odmah, bolesnik umire u toku 48 časova. Crvuljak može da ima abnormalan položaj i u tom slučaju simptomi upale mogu biti donekle izmenjeni. Kad je lokalizovan iza debelog creva, početak upale nije tako nagao, bol je mnogo blaži, više lokalizovan u slabini, tako da podseća na bubrežni bol. Povraćanja katkad izostanu, a i zatvor.

Kod dece upala slepog creva može vrlo brzo da dovede do širenja procesa na trbušnu maramicu. Zato je pravilo da se operacija ne odlaže više od 24 do 36 časova. I kod dece postoje isti znaci kao i kod odrashh, s tom razlikom da u početku bolesti može da bude i proliv.

Lečenje. — Stav u lečenju akutne upale crvuljka je određen izvesnim činjenicama, koje se moraju imati na umu. One su sledeće:
a) Izbegavanje operacije nosi u sebi opasnosti, te se često operiše i onda kada ovo oboljenje dolazi u obzir, mada dijagnoza nije potpuno sigurna. Kada se operacija odloži za 6-12 časova, kontrola se mora provoditi iz časa u čas (temperatura, ubrzanje pulsa, opšte stanje bolesnika, lokalni nalaz — da 11 po-stoje znaci nadražaja trbušne maramice ili ne), tako da se ovim odlaganjem ,ne rizikuje ništa.

b) Iskustvo hirurga pokazuje da je nalaz pri otvaranju trbuha mnogo teži nego što je to moglo da izgleda po simptomima i pri pregledu bolesnika. Nije retko da se na operaciji nađe crvuljak koji samo što se nije provalio, dok bolesnik nije imao ni temperaturu ni lokalne promene (tvrdina mišića trbušnog zida u predelu slepog creva, kao propratna pojava nadražaja i zapaljenja trbušne maramice) koje odgovaraju ovakvom nalazu. Zbog toga, čim se utvrdi da je u pitanju akutna upala slepog creva, treba operisati odmah. Ovako brz tok provaljivanja slepog creva naročito je čest kod dece i trudruh žena.

c) Ranije je vredelo kao pravilo: ako se nije izvršila operacija u toku prvih 48 časova, treba nastaviti sa konzervativnim lečenjem, sem ako se mora operisati. Danas bolesnik se izlaže manjem riziku ako se sa operacijom čeka na dalji razvoj. U svakom slučaju bolesnik mora ostati pod kontrolom hirurga.

HRONIČNA UPALA SLEPOG CREVA
Danas se smatra da je hronična upala slepog creva vrlo retka, u svakom slučaju mnogo ređe nego što se misli štaviše, ima lekara koji smatraju da opasnost može da predstavlja samo crvuljak koji je zdrav i dok je zdrav, da samo on može dati znake upale, dok crvuljak koji je zahvaćen procesom hronične upale ne predstavlja više opasnost, jer ne može dati znake bolesti, već je to zalečena bolest.

Hronična upala slepog creva simptomi

Postoji spontan bol bilo oko pupka, bilo u malom trbuhu desno. On je neodređen, u vidu težine, pečenja, a pojavljuje se prilikom fizičkog napora, greške u ishrani, pri igri i trčanju (kod dece). U isto vreme postoji i muka na povraćanje, rano ujutru, ređe povraćanje, slab apetit, uporan zatvor. Ove smetnje se javljaju u napadima za koje se ne zna šta ih provocira. Lokalno postoji bol na pritisak.

Dijagnoza
Kao što se vidi, ništa nije karakteristično i zato dijagnoza nije laka. često su podeljena mišljenja među lekarima, i posle operacije nađene su izvesne anatomske promene na crvuljku, međutim smetnje bolesnika se nisu izgubile, što znači da nisu bile prouzrokovane tim promenama.

Stav u lečenju. — Postavlja se praktično pitanje: šta da se radi kod bolesnika koji ima znake sumnive na hroničnu stalnu upalu slepog creva. Kod dece retko je da se napravi dijagnostička greška, jer tih uzroka je malo. Napomenućemo kao najčešće zapaljenje debelog creva i crevne parazite. Zato, ako se posle kratkog lečenja i posmatranja sumnjivi znaci održavaju i dalje, onda treba operisati. Rizik je mnogo manji nego ako se i dalje čeka. Kod odraslih dolazi u obzir niz drugih oboljenja koja treba potvrditi ili isključiti.
Povezani postovi Slepo crevo simptomi upale
Koji su glavni simptomi upale slepog creva

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *