U slučaju da su vam kapci crveni, pojave se bele ljuspice na trepavicama i ako duže imate osećaj da vas nešto grebe u očima vreme je da posetite oftalmologa. Jer, ovi simptomi ukazuju na upalu ivice kapaka, oboljenje koje zahteva stručno lečenje.

Upala ivica kapaka ili blefaritis je učestala hronična bolest, koja, iako retko dovodi do ozbiljnijih komplikacija, često stvara izražene subjektivne smetnje i remeti kvalitet života.Upala očnih kapaka najčešće se ispoljava osećajem grebanja i stranog tela u oku, zatim peckanjem ali i drugim simptomima sličnim onima u slučaju suvog oka. Jer, kapci imaju veoma značajnu ulogu u mehaničkoj zaštiti, ali, takođe, i vlaženju površine oka. U njima se nalaze suzne žlezde koje lučenjem suza održavaju rožnjaču vlažnom, što je bitno za kvalitet vida i zdravlje rožnjače. Osim toga u njima se nalaze žlezde koje luče masti ili lipide koje prekrivaju suzni film na rožnjači i spre čavaju prerano isparavanje suza. U slučaju upale ivica kapaka ove funkcije mogu da se poremete.

upala ocnog kapka

Tipovi upale kapaka

Postoje više tipova upala očnih kapaka – bakterijski, seboroični i mešoviti. Bakterijska upala očnog kapka je, što se vidi iz naziva, izazvan bakterijama, seboroični prati prekomerno lučenje lipida i njihovo taloženje na trepavicama, dok je mešoviti kombinacija prethodna dva tipa upala kapaka.

Osim subjektivnih tegoba, kliničkim pregledom mogu da se uoče crvenilo ivica kapaka kao i drugi znaci upale. Trebalo bi, takođe, da se ima na umu da je blefaritis hronična bolest, da može da traje niz godina, pa je iz tih razloga prevencija najbolji način da se eliminišu subjektivne smetnje.

Prevencija i terapija

Da bi se upala očnog kapka izbegla neophodna je redovna nega kapaka, a pacijenti koji boluju od hronične upale kapaka trebalo bi dok se tuširaju, ili posle toga, redovno da masiraju gornji i donji kapak pokretima od nosa ka spolja. Masiranje može da se radi i suvim peškirom, a na taj način se sprečava nagomilavanje sekreta u žlezdama i njihova upala.Ako se stave tople komprese na kapke nagomilani sekret u žlezdama postaće mekši i lakše će da se eliminiše. Osim toga ivice kapaka mogu i da se tuširaju rastvorom 1-2 kapi bebi šampona u toploj vodi. U rastvor se umoči bebi štapić za uši i njime se blago trljaju ivice kapaka da se skinu ljuspice, sekret i naslage, to jest skvama, sa trepavica. Postupak treba da se ponovi dva puta nedeljno, a u slučaju teže upale kapaka i više puta. Ukoliko ove mere prevencije i lečenja ne daju rezultat oftalmolog propisuje odgovarajuće kapi.