upala neravaUzroci upale nerava:
Upale nerava (neuritisi) nastupaju kao povremeni napadi bolova na području upaljenog nerva. Ukoliko je oboleo neki od motoričkih nerava, može doći do poremećaja u kretanju. Propratne pojave upale su svrab, bockanje, gubitak osećaja i delimična nepokretnost. Najčešći uzroci akutne upale nerava su infektivne bolesti, promaja, alergije, trovanje hemijskim materijama, lekovi.

Akutna upala nerva, ukoliko se ne leci, može da prede u hroničnu i da potom zahteva duže lečenje, a može da prouzrokuje druga oboljenja.

Samopomoć ,prirodno lečenje i mere za podržavanje terapije:
-Preći na ishranu siromašnu mesom i bogatu svežim povrćem u cilju smanjenja telesne težine i izbacivanja otrovnih materija iz organizma; postiti i piti što više sokova.
-Radi izbacivanja otrovnih materija iz organizma, podsticati rad creva, bubrega (čajevima) i kože (sauna).

Čajevi: anis, odoljen, matičnjak, pepermint, zova, stolisnik, kres, deluju umirujuće na nerve i sprečavaju njihovu upalu.

-Masirati obolelo mesto eteričnim uljem od anisa, peperminta, majorana ili matičnjaka.
-Kod akutne upale nerava koristite terapije toplotom: vruće kupke sa dodatkom trine ili sa sumporom, parne kompresije, kupke stopala, saunu.
-Kod hronične upale nerava koristite terapije hladnoćom: vrećice sa ledom, kriopakovanja, hladne kompresije, hladne obloge, delimične kupke u hladnoj vodi (pripaziti da ne pod-hladite telo).
-Pranje u voćnom sirćetu ili sirćetu od hrena.
-Kretati se što češće i raditi laganu gimnastiku.
– Vibracijske masaže.

Kada potražiti lekara?
Kod jakih bolova i dugotrajnog gubitka osećaja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *