Pod adnexima se podrazumeva jajovod i jajnik sa iste strane. Zbog anatomske lokalizacije oni se pod dejstvom infekcije ponašaju slično, pa ih je u tom pogledu teško razlikovati. Zapaljenski proces obično zahvata jajnike i jajovode najčešće posle prekida trudnoće, posle instrumentarnih intervencija na materici i kada se zapaljenje prenese sa materične sluzokože na jajovode. Zapaljenskom procesu obično pogoduje menstruacija, kada je izmenjena sluzokoža materice pa se zapaljenje prenosi kroz jajovode i na jajnike. Zapaljenski proces na adnexima može da se prenese putem limfnih i krvnih sudova.

Kod hroničnih upala šupljina jajovoda je sužena, jajovodi postaju izvijugani, manje elastični, pa to može da bude uzrok steriliteta.

U akutnim slučajevima znaći zapaljenja su veoma burni i javljaju se iznenada. Dolazi do naglog skoka temperature, jeze i drhtavice. Bolesnica ima veoma intezivne bolove u malom trbuhu i njeno stanje je teško. Pri tome može biti poremećena menstruacija, često je pojačano belo pranje, a postoje smetnje i u mokrenju. Pri ginekološkom pregledu donji delovi trbuha su jako bolni, adnexa su uvećana i na pritisak veoma osetljiva. Pri postavljanju dijagnoze kod akutne upale adnexa važno je da se ne zameni sa upalom slepog creva ili vanmateričnom trudnoćom, pošto je lečenje sasvim različito.

Kod akutne upale neophodno je da bolesnica ostane u postelji i da se ovako stanje posle obavezne primene antibiotika posmatra i prati. Sve dok se opšte i lokalno stanje ne stabilizuju, kao i dok se laboratorijski rezultati ne normalizuju, bolesnica treba da se zadrži na lečenju.Nepravilno ili nedovoljno lečenje prelazi u hroničnu fazu. Tada privremeno smireno ognjište predstavlja permanentnu opasnost, pošto se posle novog žarišta, obično posle naredne menstruacije ili nazeba aktivira postojeći proces. U hroničnoj fazi bolesnica oseća manje ili više neodređene bolove u predelu donjih delova stomaka koji se prenose u krsta. U takvim slučajevima pri ginekološkom pregledu adnexa su zadebljana i bolna. Nekad su zadebljanja veoma velika tako da se formiraju zapaljlve tumorozne mase. Osim tegoba takvog karaktera dolazi do nepravilnih menstruacionih ciklusa i začepljenja jajovoda, kada nastaje sterilitet i do permanentnih neodređenih bolova.

U lečenju nastojimo da suzbijemo postojeći proces, a kod hroničnih formi dajemo takozvanu nespecifičnu nadražajnu terapiju, čiji je cilj bolja prokrvljenost tkiva, kako bi došlo do bolje resorpcije i povlačenja postojećeg procesa i uklanjanja formiranih sraslina. Fizikalna terapija zauzima veoma važno mesto i sastoji se od hidroterapije, rendgenskog zračenja i zračenja kratkim talasima. Banjsko lečenje i sunčanje u spektru ostalih terapijskih mera ima svoje posebno mesto. Ako sve pomenute i primenjene metode lečenja ostanu bezuspešne i zapaljenski tumori ne isčeznu, dolazi u obzir i operativna terapija.

Upala adnexa može trajati nedeljama ili mesecima i ne dopušta obaVljanje profesionalnih dužnosti. Konzervativno lečenje traje u proseku 30—60 dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *