cistitis upala besike

Kupanje u hladnoj vodi, sedenje na mokrom peškiru i oskudno oblačenje “kad mu vreme nije”, mogu izazvati upalu jajnika…upala jajnika
Upala jajnika takođe je čest pratilac letovanja. Izazivaju je bakterije, virusi, gljivica kandida, paraziti, ali i nazeb. Lako je možete zaraditi ako dugo sedite u mokrom kupaćem kostimu ili na vlažnom peškiru i betonu, ukoliko je temperatura vazduha visoka, a voda u kojoj se kupate hladna, ili pak ako plivate, hodate bosi i oskudno odeveni po vetru i kiši. Prema tome – čuvajte se bar faktora rizika zaupalu jajnika za koje pouzdano znate da izazivaju ovu bolest.

UPALA JAJNIKA SIMPTOMI
UPALA JAJNIKA često nastaje podmuklo, bez alarmantnih simptoma. Uzrokuje napetost i tup bol u donjem delu stomaka, i to uglavnom u vreme menstruacije. Ređe šalje jasne signale – grčeve u preponama, mučninu, povraćanje, povišenu telesnu temperaturu, slabost, bol pri seksualnom odnosu i pojačan sekret. Zato, ukoliko posumnjate na UPALU JAJNIKA, obavezno zakažite ginekološki pregled i proverite o čemu je reč.

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE UPALA JAJNIKA?
Da bi se utvrdila upala jajnika, primenjuje se niz dijagnostičkih metoda: klinički ginekološki pregled, ultrazvuk karlice, analiza krvi i urina, test na hlamidiju i bris grlića materice. Osim toga, ponekad je neophodna i laparoskopija.

LEČENJE UPALE JAJNIKA
Lečenje zavisi od stadijuma bolesti. U početnoj fazi propisuju se vaginalete i antibiotik iz grupe penicilina, tetraciklina ili makrolida, u vidu kapsula ili injekcija, koji se kombinuje s analgetikom. U uznapredovalom stadijumu, kad nastanu komplikacije, neophodno je podvrgnuti se hirurškom lečenju.
Ukoliko se lečenje ne započne na vreme, ili se terapija ne sprovodi pravilno, upala jajnika može uzrokovati začepljenje jajovoda i sterilitet. Istraživanja su pokazala da čak 15 odsto žena ostane neplodno posle samo jedne upale jajnika. Međutim, to nije sve, jer ova infekcija povećava rizik od vanmaterične trudnoće. Ukoliko žena ubrzo posle bolesti začne, obavezno treba da se konsultuje s ginekologom.

ŠTA MOŽETE SAMI?
Dabište ubrzali izlečenje, za vreme terapije koju propisuje lekar mirujte, grejte predeo jajnika termoforom ili prepeglanim peškirom i hranite se lagano. Uzimajte sveže povrće i voće (zelenu salatu, papriku, paradajz, beli luk, lubenicu, ribizle, jabuke) i pijte sirup od limuna i đumbira. Taj ukusni napitak, zbog snažnog antimikrobnog i imunosltimulativnog dejstva, umnogome olakšava tegobe, a priprema se na sledeći način: koren đumbira oljuštite i iseckajte na kockice pa ga pospite kilogramom smeđeg šećera i vodom (dva litra). Prokuvajte.

POMOĆ IZ PRIRODE
Origano čaj u razblaženom obliku može se koristiti za intimnu negu i irigaciju. On sprečava nastanak infekcija i ublažava upale.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *