UPALA gušteračeAkutni oblik upale gušterače uspešno se leči, ali hronična upala s vremenom uzrokuje progresivno propadanje svih fiinkcija pankreasa…

Funkcija pankreasa, to jest gušterače značajna je u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, jer ova žlezda luči enzime neophodne za njihovo varenje. Luči i insulin, koji učestvuje u regulaciji glukoze, a čiji nedostatak dovodi do šećerne bolesti. Zato se kaže da je pankreas žlezda s dvojakom funkcijom – endokrinom i egzokrinom. Kao i brojne druge upalne bolesti, i pankreatitis može imati akutni i hronični oblik. Akutna upala znatno je
češća, javlja se u oko 85 odsto slučajeva i uglavnom ima povoljan ishod, s potpunim oporavkom gušterače, a stopa smrtnosti niža je od dva odsto. Teški oblik ovog upale gušterače uzrokuje progresivno propadanje ćelija gušterače i prestanak njene funkcije. Smrtnost je visoka, a ako bolesnik preživi, javljaju se brojne komplikacije u vidu apscesa, pseudocista, nekroza, dijabetesa…

SIMPTOMI UPALE GUŠTERAČE

Akutna upala gušterače (akutni pankreatitis) manifestuje se intenzivnim bolom u gornjem delu stomaka, koji se širi u predelu pojasa. Pacijenti ovo stanje opisuju kao neizdrživ bol koji ih steže kao obruč, a praćen je mučninom, povraćanjem, nadutošću stomaka, znojenjem, povišenom telesnom temperaturom i opštom slabošću. Mogu se razviti i simptomi šoka – bleda koža, hladan znoj, pad pritiska, slab puls, teško disanje. Najčešće se bol javlja nekoliko sati posle masnog obroka, koji je uzto i zaliven alkoholom, ili posle konzumiranja veće količine alkoholnih pića.
Hronično zapaljenje gušterače nema uvek istu kliničku sliku, a obično nastaje usled ponovljanja akutnih napada. U slučaju hronične upale dolazi do otoka pankreasa i fibroze tkiva žlezde. U početnom stadijumu strada regija gušterače koja luči sokove za varenje, a kasnije propada i deo zadužen za produkciju insulina.
Bolest se razvija polako, u fazama. Prvo delimično propadaju tkiva gušterače i stvaraju se male ciste, da bi kasnije došlo do bujanja vezivnog tkiva. Tada gušterača postaje žilava i delimično klasifikovana.Simtomi bolesti nisu jedinstveni, a zavise od lokalizacije procesa i stadijuma upale.

UZROCI UPALE GUŠTERAČE
Za nastanak akutnog pankreatitisa odgovorni su mnogi faktori, najčešće alkoholizam i kamen u žučnoj kesi. Ostali uzročnici jesu različite promene na dvanaestopalačnom crevu, infekcije, upotreba pojedinih vrsta lekova (kortikosteroidi, diuretici…), kao i zapušenje izvodnih kanala pankreasa.

DIJAGNOZA
Zahvaljujući tipičnoj kliničkoj slici i laboratorijskim nalazima, dijagnoza UPALE gušterače postavlja se relativno lako i brzo. Klinička dijagnoza potvrđuje se nalazom povišenih enzima gušterače u serumu i urinu, najmanje trostruko iznad norma-le. Obično su povišene vrednosti šećera i kalcijuma u krvi, a povećan je i broj belih krvnih zrnaca. Ultrazvuk i CT, MR, ERCP od velike su koristi u dijagnostici,naročito u slučaju komplikacija (pseudo-ciste ili nekroze).
Posebno mesto u detektovanju bolesti zauzimaju ultrazvučni i CT pregled, koji pouzdano otkrivaju ne samo upalu već i eventualne komplikacije, te daju neprocenjive informacije gastroenterologu i hirurgu, koji određuju način lečenja.

UPALA GUŠTERAČE LEČENJE

S obzirom na to da je pankreatitis vrlo ozbiljna bolest, važno je obratiti se lekaru već nakon prvih simptoma, jer jači napadi, ukoliko se ne reaguje na vreme, mogu biti fatalni.
Na osnovu odgovarajućih testova i snimaka procenjuju se težina oboljenja i stanje bolesnika, nakon čega se primenjuje odgovarajuće lečenje. Akutni pankreatitis može se kretati u dva pravca. U slučaju lakših oblika, takozvanog edematoznog, koji je, srećom, znatno češći, lečenje je konzervativno – daju se lekovi koji će umiriti bol i druge simptome, prekida se ishrana na usta, pa se tečnost i hranljive materije nadoknađuju preko infuzije. Ukoliko je uzrok bolesti kamenac u žučnoj kesi, izvodi se laparoskopsko odstranjivanje žučne kese i endoskopsko oslobađanje kamenca iz žučnih puteva. Većina bolesnika potpuno ozdravi već nekoliko dana posle intervencije. U težim slučajevima može doći do ozbiljnih komplikacija – krvarenja, apscesa, nekroze, pseudocista, insuficijencije organa, šoka, pa čak i smrti. Lečenje teških oblika sprovodi se u jedinici intenzivne nege, gde se svakodnevno procenjuje stanje bolesnika i primenjuju odgovarajuće metode lečenja. Hirurškom terapijom otklanjaju se komplikacije kao što su krvarenje, stvaranje velikih pseudocista (koje mogu pući ili se inficirati), nastanakapscesa, tojest šupljina ispunjenih gnojem, kao i teških nekrotičnih oblika pankreatitisa usled kojih dolazi do razaranja i potpunog odumiranja velikih delova pankreasa (postaju podložni infekciji, što dodatno otežava tok bolesti). Operacija se najčešće izvodi nakon dve do tri nedelje, kada dođe do potpunog odvajanja zdravog i odumrlog tkiva, koje se najčešće uklanja zajedno sa žučnom kesom, čiji su kamenci i bili uzrok bolesti. S propadanjem tkiva gušterače prestaju i njene osnovne funkcije – najpre lučenje enzima za varenje hrane, a u poodmaklin fazama bolesti i produkcija insulina. Nažalost, ne postoje lekovi niti hirurška metoda koja može vratiti pankreas u stanje pre bolesti. Tokom lečenja pacijenti se moraju pridržavati specifičnog režima ishrane, koji podrazumeva izbegavanje alkohola i određenih namirnica, potencijalnih alergena. To su pre svega mleko i mlečni proizvodi, pšenica, kukuruz, soja, kao i prerađevine koje sadrže konzervanse i aditive. Korisno je jesti hranu bogatu antioksidansima – crno bobičasto voće, trešnje, paradajz, kelj, spanać i paprike. Poželjno je izbegavati rafinisanu hranu,beli hleb, šećer i testenine, kao i crveno meso. Preporučuje se više ribe i laganog belog pilećeg i ćurećeg mesa. Unos transmasnih kiselina, kojih ima u margarinu, pekarskim proizvodima i prerađenoj hrani, treba svesti na minimum.