Po svom položaju i građi grlić materice je više izložen infekciji od drugih polnih organa žene i na neki način služi kao barijera, ali i kao prenosilac infekcije na gornje partije genitalnih organa.Upala grlića materice se javlja češće kod žena koje su rađale nego kod nerotkinja, a posebno je često kod porođajnih povreda i rascepa gde je došlo do oštećenja Anjihove sluzokože. Ako postoji upala grlića materice, bez obzira na način njenog nastanka, infekcija se može širiti ushodnim putem na materičnu šupljinu, jajnike i jajovode ili pak nishodno na vaginu. Akutna forma upale je obično prouzrokovana trihomonasom ili gljivičnom infekcijom, dok je hronična forma nastavak akutne faze bolesti.

Glavni simptom hronične upale grlića materice je iscedak koji može biti gnojan, mutan ili sluzav. Hronična upala grlića materice može biti uzrok steriliteta zbog dejstva bakterijških toksina na mušku oplodnu ćeliju.

Bakterije koje izazivaju upalu grlića materice obično dolaze iz spoljne sredine i oštećuju epitel grlića i prodiru u njegovo žlezdano tkivo. Bolesnica se žali na bolove u krstima i pojačano belo pranje. Ukoliko se akutno zapaljenje grlića ne leči, prelazi u hronično stanje gde nema bolova ali postoji pojačana vaginalna sekrecija.

U nekim slučajevima poremećaji i smetnje u mokrenju mogu imati uzrok u hroničnoj upali grlića, pa lečenje ove upale lišava bolesnicu i ostalih tegoba. I upala zadnjih parmaterija može biti prouzrokovana upalom grlića, što sve ukazuje da ovoj formi zapaljenja treba posvetiti posebnu pažnju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *