upala grkljana

Akutna upala grkljana najčešće se javlja u sklopu virusne infekcije gornjih respiratornih puteva, ređe nakon preforsiranja glasa…
upala grkljana
Obično se prvo javi sekrecija i zapušenost nosa, suvoća i osećaj grebanja u grlu, a potom i promuklost. Ove tegobe mogu biti praćene suvim kašljem i povišenom telesnom temperaturom (38,5°).

LEČENJE UPALE GRKLJANA
Optimalno lečenje podrazumeva mirovanje, uzimanje tečnosti i poštedu glasa. Potrebna je i simptomatska terapija za smirenje groznice, kašlja i bolova, ukoliko postoje. Oporavak ubrzavaju vlažne i tople inhalacije (čaj od bosiljka, nane, kamilice). U lečenju težih oblika daju se antibiotici radi prevencije bakterijske infekcije. Ređe su, u slučaju većeg otoka glasnih žica, potrebni kortikosteroidi, koji se mogu inhalirati.
Simptomi bolesti se obično povlače već posle 5-7 dana. U starijih ljudi i bolesnika sa oslabljenim imunitetom mogu nastati komplikacije kao što je upala pluća, pa ovakve bolesnike treba pažljivo pratiti.

Hronična upala grkljana nastaje kao posledica dugotrajne iritacije sluznice grkljana. Ovome pogoduje čitav niz faktora: infekcije gornjih ili donjih respiratornih puteva, disanje na usta zbog dugotrajne zatvorenosti nosa, pušenje, alkohol, profesionalna izloženost industrijskim isparenjima, neadekvatna upotreba glasa, neke hronične bolesti unutrašnjih organa. Češće je kod muškaraca i u starijem životnom dobu.

Počinje lakom promuklošću koja se u toku dana ublažava. Kako bolest napreduje, promuklost postaje izraženija, stalna, glas se brzo zamara, javlja se osećaj grebanja u grlu i kašalj.

LEČENJE podrazumeva uklanjanje iritativnih faktora, kao što su duvan i alkohol, lečenje infekcija, alergija i drugih bolesti gornjih disajnih puteva. Savetuje se glasovna rehabilitacija i klimatska terapija.

Zbog mogućnosti nastanka hroničnog otoka glasnih žica, polipa, teških formi hroničnog zapaljenja, pa i malignog procesa, neophodni su kontrolni pregledi na dva do tri meseca. Ukoliko se na glasnim žicama vide upadljive promene neophodno je napraviti laringomikroskopiju sa biopsijom, kako bi se isključilo prisustvo malignog procesa.

Tuberkuloza grkljana ranije se često javljala kao komplikacija tuberkuloze pluća. Danas je izuzetno retka i nastaje u slučaju nelečenih, neotkrivenih i zapuštenih oblika plućne tuberkuloze.

Pri pregledu, dosta je slična malignim tumorima, ali biopsija uzeta u laringomikroskopiji daje specifičan nalaz. Leči se antituberkuloznim lekovima, pri čemu se lakše i brže sanira od primarne, plućne tuberkuloze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *