upala dvanaestopalacnog c

Pored čira, i upala dvanaestapalačnog creva ima znake koji je odvajaju od drugih želudačno-crevnih ,oboljenja. Ipak, bez rendgenološkag nalaza nemoguće je odlučiti da li je u pitanju kod jednog bolesnika čir iii upala dvanaestopalacnog creva, toliko su smetnje kojima se ispoljavaju ova dva oboljenja slične…

Uzrok bolestiupala dvanaestopalacnog c
Upala dvanaestopalacnog creva je najčešće posledica procesa na okolnim organima: hroničnog zapaljenja slepog creva, odakle se infekcija prenese preko limfnih sudova, izazivajući u donjem delu dvanaestopalačnog creva zastoj hrane, kao i sokova gušterače žuči, zbog čega nastupi nadražaj njegove sluzokože. Kod zapaljenjskih procesa na žučnom mehuru, sa kamenjem ili bez njega, vrlo često dođe do propratnog zapaljenja dvanaestopalačnog creva. Najzad, infekcije debelog creva, preko široke i bogate mreže limfnih sudova, prenose se i na dvanaestopalačno crevo. Ima upala koje nastaju zbog infekcija unetih hranom, zatim zbog jako kisele i nadražIjive hrane, pića, jako toplih ili hladnih, defektne ishrane.

Upala dvanaestopalacnog creva Duodenitis-simptomi
Simptomi mogu da budu vrlo nekarakteristični, kao težina i neprijatnost u trbuhu, nadimanje posle jela, pečenje i gorušica. Mogu da postoje bolovi na prazan stomak, koji se periodično javljaju, tako da u svemu podsećaju na čir. Mogu da se jave i krvavljenja na usta ili preko stolice. Za razliku od čira, nema perioda popuštanja. Ima simptoma koji bi bili donekle karakteristični za upalu dvanaestopalačnog creva. To su prolivi, sa stolicama koje sadrže dosta nesvarene masti, zatim malaksalost, glavobolje tipa migrene, stuživanje i povraćanje, boja lica bledozemljasta. Laboratorijski podaci ne daju ništa karakteristično. Rendgenski nalaz odlučuje dijagnozu: isključuje čir kao uzrok smetnji, a pokazuje znake zapaljenja — nepravilan izgled bulbasa, pojačani pokreti i ubrzano pražnjenje, a kod nekih crevni pokreti uzvodno, koji su jaki i stalni (ovakvi pokreti se vide i normalno, udruženi sa pražnjenjem žučnog mehura). Obično su onda i želudačni pakreti pojačani i pražnjenje ubrzano.

Lečenje
Dijeta i lekovi su isti kao kod čira ili zapaljenja želuca. Ako je zapaljenje dvanaestopalačnog creva udruženo sa zapaljenjem slepog creva, žučnog mehura, onda lečenje zavisi od ovih uzročnih oboljenja. Kada se oni izleče ili operišu, popravi se i upala dvanaestopalačnog creva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *