Upala dojke van perioda dojenja je retka pojava, a nastaje kao posledica teških infekcija celog organizma.
upala dojke
Upala dojke posle porođaja nije retka pojava i zaslužuje posebnu pažnju. Nastaje infekcijom koja dolazi u tkivo dojke, najčešće u prvoj nedelji dojenja, obično u slučaju nedovoljne nege dojki.Upala dojke izaziva intezivan bol, a može biti praćeno i drugim komplikacijama koje mogu biti opasne ne samo za ženu već i za njeno novorođenče.

Ako infekcija prodre u tkivo dojke, nastaje upala dojke koja je praćena temperaturom, drhtavicom i bolom. Tada je dojka natečena, njena koža je crvena, a cela dojka bolna. Takvo stanje se događa obično 10—20 dana posle porođaja i stvara dosta komplikacija, jer je posredi veoma ozbiljno oboljenje. Ukoliko dođe do stvaranja gnojnih masa, ginekolog pravi rez na dojci — inciziju i ispušta gnoj. Tada subjektivne tegobe naglo isčeznu. Ukoliko se na dojci u takvim slučajevima hirurški interveniše, postoji mogućnost da ostane ožiljak koji je samo kozmetički defekt i na koji ne treba obraćati pažnju.

Takvo stanje je obično povezano sa lošim higijenskim uslovima kome pogoduje nepridržavanje saveta za negu bradavica i dojki u celini. Zato se ženama dok su još u porodilištu skreće pažnja na pravilno dojenje, redovno pražnjenje dojki i higijensku predostrožnost. Bradavice treba za dojenje pripremiti pre porođaja, još u toku trudnoće.

Kod nekih žena sa velikim grudima dolazi do čestih upala kože ispod dojki.To se dešava zato što ovo mesto postaje toplo i znojavo što je idealno za razvoj bakterija koje izazivaju upalu kože dojke ali i za razvoj gljivica koje se teže uklanjaju.

Redovno pranje kože ispod dojke bar jednom dnevno je neophodno da bi se sprečila infekcija i upala kože ispod dojke.
Pored pranja neophodno je ovo mesto dobro osušiti peškirom ali ako treba i fenom za kosu.Treba izbegavati talkove i kreme a oko kože grudi nositi isključivo pamuk makar i stavljali nešto pamučno u grudnjak jer sintetički materijali pogoduju razvoju upala dojki.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *