ulje od naraDrevni spisi i predmeti iz mnogih religija i kultura su priznali divna hranljiva i lekovita svojstva nara. Veruje se da je poreklom iz Persije i Azije.Nar je plod listopadnog žbuna veličine narandže ,sa latinskim nazivom Punica granatum.Kao sveže voće ili sveže ceđen sok ima jako antioksidativno dejstvo, odnosno podiže imunološki potencijal organizma. Veoma je bogat vitaminom C i pantotenskom kiselinom i povoljno deluje na ublažavanje posledica ateroskleroze i preporučuje se onima koji imaju povećane masnoće u krvi.

Zanimljivo je istaći da sok nara sprečava i nastajanje zubnog kamenaca. Čaj od kore ploda, kao i čaj od kore drveta koristi se za suzbijanje crevnih parazita, kao i protiv proliva i grčeva.

Poslednjih godina sve veću pažnju privlači i ulje od nara koje se dobija iz semenki ploda.Istraživanja su pokazala da ono za razliku od svih drugih sadrži veoma retku punicičnu masnu kiselinu i retke oblike tanina, vitamin E i druge kompleksne molekule neophodne za regeneraciju svih ćelija organizma.

Iz tog razloga se smatra jednim od najefikasnijih biljnih preparata koji pomažu u prevenciji različitih oblika tumora.

U saopštenju o jednoj studiji objavljenoj u časopisu Američkog udruženja za borbu protiv kancera, navodi se da su naučnici došli do zaključka da biljne materije – elagitanini, kojima nar obiluje, mogu da spreče pojavu raka dojke. Istraživači su utvrdili da ove fitosupstance potiskuju stvaranje estrogena, tačnije sprečavaju umnožavanje kanceroznih ćelija i rast estrogenzavisnih tumora.

Fitohemikalije prisutne u ulju od semena nara pomažu u regulaciji nivoa holesterola u organizmu i snabdeva ga sa dobrim mastima , čime se pomaže u prevenciji srčanih napada , visokog krvnog pritiska , ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti .Flavonoidi koje sadrži ulje nara mogu pomoći da se smanji nivo holesterola , čime se smanjuje nagomilavanje loših masnih ćelija i dovode do usporavanja gomilanja sala.

Masne kiseline kojima obiluje ulje od nara mogu pomoći protiv zapaljenja , olakšavajući bol u mišićima i smanjenjujući otoke.

Fitoestrogeni prisutne u ulju nara su od pomoći za lečenje i izbegavanje hormonske neravnoteže , a vitamin B , vitamin C i minerali koje sadrži ovo ulje pomožu da se razvije i ojača imuni sistem organizma.