upala debelog crevaUlcerozni kolitis nije nimalo naivna bolest, pa ga je važno otkriti na vreme i lečiti farmakološkim preparatima, ali i lekovito bilje može da bude od velike pomoći…

Ulcerozni kolitis je nespecifično upalno oboljenje creva koje najčešće zahvata distalni deo debelog creva (kolona).
Veoma je sličan Kronovoj bolesti, tako da se kod oko 10% bolesnika teško razlikuju.
Klinička istraživanja pokazala su da genetski faktor ima veoma bitnu ulogu u nastanku ulceroznog kolitisa. Brojni infektivni, bakterijski i virusni agensi smatrani su njenim uzročnikom, ali još uvek nema definitivnih dokaza. Upalni proces primarno zahvata sluznicu debelog creva prekrivenu ranicama i krvlju – to su posledice krvarenja.

Upala debelog creva-ulcerozni kolitis najčešće, u 95% slučajeva, zahvata rektum (završni deo debelog creva), ali se može proširiti i na celo debelo crevo. U najtežem obliku ove bolesti, zid creva može da postane vrlo tanak, sluznica ogoljena, a upala može da se proširi do seroze, što dovodi do dilatacije (proširenja) s mogućnošću perforacije.

Klinička slika ulceroznog kolitisa
Način ispoljavanja ove bolesti i njeni simptomi zavise od toga koji je deo creva oboleo i u kojem opsegu. Kliničke manifestacije ulceroznog kolitisa najčešće su proliv, obično bez krvi, i bol u trbuhu, zatim povišena temperatura kao i opšta slabost organizma, a moguć je i gubitak u težini. Ponekad, posebno kod dece i starih osoba, jedini simptomi mogu da budu povišena telesna temperatura i gubitak u težini.

Lečenje upale debelog creva

Najefikasniji medikamenti u lečenju ulceroznog kolitisa su antiinflamatorni lekovi (kortikosteroidi, aminosalicilati i
imunosupresivi) a, po potrebi, primenjuju se i drugi lekovi. Kortikosteroidi su efikasni u lečenju akutne faze. Aminosalicilati su efikasni u lečenju blažih oblika ulceroznog kolitisa, a ne preporučuje se kombinovanje sa kortikosterdidima u akutnoj fazi. Imunosupresivnim lekovima osnovna je primena u hronično aktivnoj bolesti, kao i u održavanju remisije.

Lekovito bilje za ulcerozni kolitis
-Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista koprive, kupine, žalfije, i lista i cveta crnog sleza. Sve ovo izručiti u 9 dl proključale vode.
Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i zasladati medom po želji. Ispirati debelo crevo irigatorom pre spavanja, dva puta sa po 4 dl mlakog odvara čaja. Između ispiranja napraviti pauzu od 2 sata. Odvar treba da bude u debelom crevu 10 minuta. Pre ispiranja,namazati zejtinom čmar i cev irigatora. Ispirati se svaki drugi dan.
Jesti pre obroka po pola litre kompota od ukuvanih zrelih bobica borovnice.

-Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog lista koprive, lista i korena jagode, lista ranjenika. Sve to izručiti
u 1 litar proključale vode.
Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i zasladiti medom po želji. Piti u toku dana.

-Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog cveta zove,crnog sleza, lista i cveta hajdučice, lista koprive. Sve ovo izručiti u 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da se hladi dva sata, procediti i zasladiti medom po želji. Pre spavanja debelo crevo ispirati mlakim odvarom pomoću irigatora, dva puta sa po 1/2 l. Odvar treba da bude u debelom crevu 10 minuta. Između ispiranja treba napraviti pauzu od 2 sata. Ispirati se svaki drugi dan.

-Uzeti po 1 supenu kašiku sitno zdrobljenog ječma, lista ranjenika, lista i cveta kantariona, hrastove kore sa debelih grana i zovinog cveta. Sve izručiti u 1 l ključale vode.
ostaviti da se hladi dva sata, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.

-Uzeti 200 g jezgra badema, izručiti u vruću vodu i ostavite da stoji 10 minuta. Badem staviti u avan i izdrobiti ga tako da se dobije kaša. Potom kašu izručiti u litarsku flašu i naliti je skoro do vrha maslinovim uljem. Zapušiti flašu i držati je u toploj sobi 30 dana. Promućkati je svaki dan više puta. Nakon toga napitak procediti i piti svaka 3 dana po 1 supenu kašiku, 5 puta na dan.

• Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog lista koprive, lista ranjenika i po 1 supenu kašiku sitno iseckanog cveta zove i kamilice. Izručiti u litar proključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da se hladi, procediti i zasladiti medom. Ispirati

– Uzeti po 3 supene kašike sitno zdrobljenog lista i cveta kantariona i lista ružmarina. Mešavinu staviti
u litarsku bocu i naliti je ljutom komovicom. Zapušiti bocu i držati je u toploj sobi 20 dana. Za to vreme, treba je promućkati više puta u toku dana. Nakon toga procediti i piti po dve supene kašike, svaka tri sata.
Napomena:
Koristiti sve recepte dok bolest ne zaceli. Odvar za ispiranje treba da ima temperaturu do 30 stepeni.

Upala debelog creva veoma je nespecifična upala, a uzroci mogu biti mnogobrojni: bakterije, paraziti, genetika, imunološki poremećaji, lekovi, zračenje, alergije, nepravilna ishrana. Preventiva kao i sama terapija je individualna, jer se tek na osnovu simptoma počinju tražiti uzroci, pa se onda u skladu sa njima određuje i način lečenja ulceroznog kolitisa. Neophodna je pravilna ishrana, koja fizička aktivnost. U slučaju da pacijent oseti grčeve u crevima, naizmenično pražnjenje creva, krvavu, stolicu, ili povišenu temperaturu, trebalo bi da se obrati lekaru koji će daljim analizama utvrditi dijagnozu. Ulcerozni kolitis, odnosno bolest koja zahvata deo debelog creva, može otvoriti put za razvoj raka debelog creva, a sklonost može biti i genetska.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *