ukocen vratLečenje ukočenog vrata
Jedan od najčešćih zdravstvenih problema danas, ukočenost vrata, izaziva krajnju nelagodnost. U ovom članku, osvrnućemo se na dijagnostiku i lečenje ovog stanja.
Ukočenost vrata je zdravstveno stanje koje karakteriše stegnutost ili krutost grupe mišića koji su odgovorni za pokretanje vrata. Problem može da varira od male ukočenosti praćenje blagom neprijatnošću, do ozbiljnih problema koji izazivaju strahovit bol. Ponekad, bol može da bude toliko jak da ograničava pokretanje vrata, što izaziva krajnju nelagodnost. Zbog tog bola i neprijatnosti koje prate ukočen vrat, nekada je potrebno da potražite lekarsku pomoć i odgovarajuče lečenje kako biste se rešili problema.

Uzroci i simptomi

Ukočenost vrata se može javiti iz različitih razloga. Jednostavne radnje kao što je razgovaranje telefonom duže nego obično ili spavanje bez odgovarajuće potpore za vrat, mogu da dovedu do ukočenosti vrata. Rigorozne fizičke aktivnosti koje uključuju pokretanje glave i vrata su, takođe, jedan od uzroka ukočenosti. Čak i stres može dovesti do stezanja mišića vrata što na kraju rezultira ukočenošću. Ponekad je ovo stanje povezano i sa glavoboljom. Mnogo ozbiljnija stanja koja mogu da ga uzrokuju su neki zdravstveni problemi kao što su uganuće vrata, reumatoidni artritis, cervikalni artritis, encefalitis i meningitis.
Ovo stanje obično karakterišu teškoće u pomeranju vrata i glave. Prilikom okretanja glave, savijanja vrata ili bilo koja fizička aktivnost može dovesti do užasnog bola. Osim ovih simptoma, mogu se iskusiti osnovni simptomi nekih zdravstvenog stanja kao što su meningitis ili reumatoidni artritis. Kada imamo u vidu sve različite simptome povezane sa ukočenošću vrata, možemo lakše da dijagnostikujemo problem i počnemo sa lečenjem u što pre.

 

Dijagnostika i lečenje ukočenosti vrata

Dijagnostika uključuje određene testove, rendgen, CT skener i magnetnu rezonancu, kako bi se utvrdio osnovni uzrok ovog stanja. Doktor će proceniti i medicinsku istoriju pacijenta kao i događaje koji su prethodili trenutku kada je nastala ukočenost. U zavisnosti od ozbiljnosti problema, doktor može da preporuči analize krvi i lumbalnu punkturu kako bi utvrdio uzrok nastanka. Na osnovu dijagnoze, doktor će preporučiti neki od načina lečenja koje ćemo navesti u nastavku.

 
Lekovi koji se mogu dobiti bez recepta, kao što su ibuprofen (Brufen) i acetaminophen (Paracetamol) , efikasni su u olakšavanju bolova. Što se tiče kućneg lečenja, tu mogu pomoći tople ili hladne obloge stavljene na bolno područje, što će takođe olakšati bol. Masaža, takođe, može da olakša bolove. Neodgovarajuća potpora vratu tokom spavanja je jedan od najčešćih uzroka ukočenosti vrata. U ovom slučaju, pomoći će zamena jastuka na kojem spavate. Ukoliko bol ipak traje nedelju dana i duže, trebalo bi da se konsultujete sa doktorom, pošto postoji mogućnost da je došlo do greške prilikom dijagnostikovanja i da je reč o nekom ozbiljnom zdravstvenom stanju, kao što je meningitis.
Još jedan od čestih uzroka ukočenosti je uklještenost vratnog nerva, što se može lečiti mišićnim relaksansima ili lekovima za otklanjanje jakih bolova koje prepisuje doktor. Ukoliko se utvrdi da je došlo do oštećenja nerava, doktor će vas uputiti neurohirurgu na dalje lečenje. Možda ćete morati da nosite i cervikalnu kragnu kako bi se ograničilo pokretanje vrata, zbog mogućnosti pogoršanja stanja. Ukoliko je glavni razlog ukočenosti vrata stres, potrebno je da se potrudite da ga kontrolišete, kako bi se bol umanjio. Ponekad, doktor može da prepiše infuzije ili antibiotike u sklopu procesa lečenja. U krajnjem slučaju, može biti potrebno da se podvrgnete hirurškoj operaciji, kako bi se sredile povrede vratnih mišića ili kako bi se smanjio pritisak na vrat.

 
Iako je ovo bezopasno stanje povezano sa mišića vrata, ne bi trebalo da je uzimate zdravo-za-gotovo, pogotovo kada bol traje vrlo dugo. Trebalo bi, takođe, uzeti u obzir i propratne efekte metoda lečenja, koji mogu varirati od alergijske reakcije do paralize izazvanje operacijom.