ujed ose pcele strsljena

Ujedi insekata-pčele bumbara ose stršljena,oasnosti,rizik,prva pomoć,zaštita…
ujed ose pcele strsljena
Ubod pčele
Od marta do oktobra meseca nalazimo ih svuda gde i biljke u cvatu.
Rizik od uboda
Pčela može da ubode samo jednom, jer prilikom uboda gubi svoje rilce posle čega propada i “aparat” koji sadrži otrovnu supstanciju. Poznato je da pčela ubada samo u nužnoj odbrani, kada je uplašena ili uznemirena. Na mestu uboda nastaje bolan crveni otok, sa kružnim centralnim delom u sredini.

Opasnost: Istina je da ubod pčele u retkim slučajevima može da prouzrokuje i smrt. Ukoliko se kao posledica uboda pojavi jak otok sa poremećajem cirkulacije (pojačano znojenje, otežano disanje) potrebno je odmah potražiti lekarsku pomoć, jer je moguće da se radi o alergijskoj reakciji. Moguće je da se alergija javi tek posle nekoliko uboda.

Zaštita: Pčele vole cveće, prezrele plodove voća, razna jela, sokove, suncokretovo ulje, parfem i kreme. Dakle, ako idete na izlet i jedete na livadi, najverovatnije će se pojaviti i neka pčela, koja će pokušati da sleti na hranu, posebno ako su u pitanju slatkiši. Nemojte je terati rukama, novinama ili salvetama, nemojte mahati oko nje rukama, a ukoliko vam sleti na ruku pažljivo je skinite povlačenjem papirne maramice po ruci. Sigurna zaštita od uboda pčele u vidu kreme ne postoji.

Prva pomoć
Ukoliko je moguće, otklonite što pre žalac (rilce) koji je pčela ostavila u koži; na mesto uboda staviti kocku leda – najbolje je što je pre moguće istrljajte mesto uboda limunom, sirćetom ili solju. To će umanjiti otok. Hladan oblog će smanjiti bolove i svrab. Ukoliko vam je pri ruci, dobro je na mesto uboda staviti plošku isečenog crnog luka.

Ujed bumbara
Bumbari lete od marta do septembra, retko ubadaju, iako i oni imaju otrovno rilce. Aktivni su i pri hladnijim vremenskim uslovima.

Rizik od uboda: Isti kao kod pčele. Opasnost: Za sve.

Zaštita: Bumbari ubadaju samo kada se osete izuzetno ugroženi. Dakle, ne terajte ih, ne tucite i budite mirni dok se ne udalje.

Prva pomoć: Ista kao kod uboda pčele

Ujed ose ili stršljena
Ose i stršljeni lete od aprila do septembra, ne samo danju, već i noću. Agresivniji su od pčela i nalaze se svuda, na rubovima kontejnera za smeće, na pijačnim tezgama, na poljskom cveću…

Rizik od uboda: Rizik je velik, ubod je prilično nepoželjan, jer osa i stršljen za razliku od pčele, mogu da ubodu više puta.

Opasnost Ukoliko se pojavi jak otok, sa poremećajem cirkulacije, postoji rizik od takozvanog alergijskog šoka. Potrebna je hitna intervencija lekara. S obzirom da ubod ose može za alergične da bude opasan po život, sa sobom uvek treba nositi pribor za prvu pomoć: antihistaminik, kortizon u kapima, bronhijalni sprej pumpicu). S obzirom da se ose zadržavaju i na smeću, lako mogu da prenesu neki od izazivača bolesti, a moguće je da dođe i do infekcije rane. U tom slučaju je takođe potrebna hitna intervencija lekara.

Zaštita: Isto kao kod ostalih srodnika. Ne treba ih uznemiravati, naročito stršljene, jer postaju agresivni. Ose vole slatko, kiselo, ali i roštilj. Oprez, ukoiiko pijete iz otvorenih čaša u prirodi – pogledajte da se unutra slučajno ne nalazi neka osa. Pokrivajte voće i ostalu hranu. Ovo važi i u kuhinjama, ako nema zaštitne mreže na prozorima.

Prva pomoć: Istrljajte ubod limunom,sirćetom ili solju, a zatim stavite hladnu oblogu od leda na mesto uboda, kako biste smanjili otok. Bol će umanjiti sirće, sok od luka i gaza natopljena hladnim alkoholom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *