ujed komaraca krpelja

Ujedi insekata-komaraca krpelja obada raznih parazita,rizici,opasnosti,prva pomoć…
ujed komaraca krpelja

Ujed komarca
Sezona komaraca počinje u aprilu i završava u oktobru. Ujedaju samo ženke i to najviše u predvečerje i u toku noći. Danju miruju. Ženke iz ljudske krvi crpu proteine za svoju krv, dok mužjaci sisaju samo sok bijaka. Ženke komarca su nešto veće od mužjaka i lete bliže zemlji, rado borave zimi u zatvorenim prostorima, pa čak i u stanovima, dok mužjaci umiru u jesen.

Rizik od ubodakmaraca: Ženka komarca sisaljkom buši malu rupicu u koži čoveka. Pri me luči jednu vrstu seruma u vidu pljuvačke, koja se širi ispod kože i izaziva otok sa svrabom. Ukoliko je nešto ne poremeti, sisanje može da traje i do 2 minuta. Prvo se javlja mala crvena tačkica, a posle 12 časova (zavisno od reakcije svakog pojedinca) stvara se otok sa svrabom.

Opasnost od ujeda komaraca: Naši domaći komarci su praktički bezopasni (za razliku od tropskih komaraca, koji prenose malariju). Neki ljudi su više, a neki manje alergični na ujed komarca, od toga zavisi i reakcija, odnosno veličina “pečata” posle uboda.

Zaštita od komaraca: Komarce najviše privlače svetlo i prohladne prostorije. Zatvarajte vrata i prozore ukoliko niste montirali zaštitne mreže. Komarci ne podnose određene mirise, kao npr. miris karanfilića, mirišljavih sveća, indijskih štapića i raznih uložaka za grejne kalupe, koji se uključuju u utičnce na zidu a kupuju se u samoposlugama. Zaštita na otvorenom prostoru može da bude i eterično ulje lavande pomešano sa limunom u odnosu 1 : 4 i dodato nekom losionu za telo. Najbolji je ipak Autan iz apoteke, kojim treba premazati delove tela koji nisu pokriveni odećom, ali se ne koristi za bebe i malu decu. Takođe ga ne treba nanositi na sluzokožu.

Prva pomoć: Džepna maramica sa hladnom slanom vodom ili sok od luka koji se nanosi na mesto uboda.

Ujed krpelja
Krpelji su aktivni od proleća do jeseni. U šumama i na rubovima šuma nalaze se na vlatima trave i u žbunovima (ne na drveću!). Reaguju na toplotu tela i “skaču” na žrtve čak i sa visinu od 60 do 90 cm.

Rizik od ujeda: Krpelj se tako prikači za kožu da ga ni snažan mlaz tuša ne može odvojiti. Ukoliko ga ne otkrijete na vreme, sisaće vam krv i do nedelju dana, sve dok ne nabubri i sam otpadne.

Opasnost od ujeda krpelja: Velika! I sa dugotrajnim posledicama. Prema dosadašnjim ispitivanjima, svaki 5. krpelj je inficiran bakterijama koje izazivaju bolest pod imenom borelioza. Posle nekoliko dana, ili čak nedelja računajući od dana ujeda krpelju, oko ubodnog mesta se formira kružni otok. Ovo je poslednji minut da se potraži lekar. U suprotnom, preti vam višemesečno ili čak višegodišnje hronično zapaljenje nerava, zglobova, mozga ili srčane muskulature. Teško zapaljenje moždane ovojnice, koje je, istina, ređe, prenose krpelji samo u određenim lokalitetima.

Zaštita od krpelja: Ukoliko šetate šumama i predelima sa visokom travom i žbunjevima, nemojte šetati polugoli, već se obucite, odnosno pokrijte se. Obucite cipele umesto sandala, a po dolasku kući obavezno se pregledajte. Sredstva za zaštitu od insekata udaljiće od vas krpelje, ali ne duže od 2 sata.

Prva pomoć: Ukoliko vas je ujeo krpelj, znači da se njegovi pipci još nalaze u vašoj koži. Nemojte ga čupati prstima, već se poslužite određenom pincetom (kupuje se u pet-šopovima) tako što ćete ga obuhvatiti u predelu vrata i vertikalno izvući iz kože. Ukoliko je u koži ostala glava – potražite lekara. U slučaju infekcije, treba odmah primeniti antibiotike.

Ujed obada
Obadi su vrlo velike ili srednje velike i snažne muve koje se pojavljuju u proleće, odlikuju se laganim letom, a zadržavaju se u blizini močvara i stajaćih voda, kao i na livadama gde pase stoka. Većina se hrani goveđom ili konjskom krvlju. Napadaju i ljude.

Rizik od ujeda: Mali, crveni ujedi mogu veoma da oteknu, čak i da krvare, a prati ih jak svrab.

Opasnost: Gotovo da je i nema. U najgorem slučaju može da dođe do infekcije. Ne treba se češati.

Zaštita: Ista kao protiv komaraca. Zaštititi ruke i noge odećom.

Prva pomoć: Kao i u slučaju ujeda komarca.
U Evropi je evidentirano oko 3000 raznih parazita manjih od 1 mm, koji se od proleća do jeseni mogu naći u žbunju i visokoj travi. Najčešce napadaju noge šetača.

Rizik od ujeda: Paraziti sisaju krv (spadaju u porodicu krpelja), pa se na napadnutim delovima tela javlja osip u obliku sitnih crvenih tačkica (kao kod ujeda buve).

Opasnost od ujeda: Nikakva

Zašita: Zaštititi telo odećom.

Prva pomoć: Hladni oblozi ublažavaju svrab.

Postoje dve vrste reakcija na ubode insekata. Toksična: oticanje, crvenilo i svrab na mestu uboda i alergijska, kada reaguje celo telo, javlja se lupanje srca, dolazi do poremećaja cirkulacije i pojave groznice. U takvim slučajevima treba odmah potražiti lekara. Isto važi i za pacijente sa ubodima ili ujedima na licu ili vratu, posebno ako su pod zapaljenjem.

U apotekama se bez recepta mogu nabaviti takozvani antihistaminici koji potiskuju alergijske reakcije i reakcije na ubode. Kod ozbiljnijih komplikacija, ova sredstva ne mogu da zamene intervenciju lekara. Ne preporučuje se samoinicijativno korišćenje sredstava protiv bolova (lokalni anestetici).

Sve kreme i masti koriste se najduže nedelju dana. Kod dece se nanose samo na manjoj površini kože.

I na kraju, da li i vi spadate u one čija krv za komarce predstavlja pravu poslasticu? Ne budite lakoverni. Ujedi komaraca nemaju nikakve veze sa tzv. “slatkom krvi”. Komarci reaguju na ugljendioksid. Što se više krećemo, utoliko više ugljen dioksida izdišemo. Zbog toga: oprez pri večernjem džogingu! Osim toga, komarce privlače tamna odeća i parfemi koji mirišu na cveće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *