Simptomi koji ukazuju na uganuće zgloba su oticanje i bol oko zloba i nemogućnost njegovo korišćenja nakon povrede.
UGANUCE zgloba
Ligamenti su jake trake tkiva koje povezuju kosti i zglobove. Do uganuća dolazi kada se ligament uvrne, izvuče ili jako udari tokom kretanja. Oštećenje nastaje kada se ligament previše istegne. Povrede ligamenata uzrokuju otoke, modrice, bol i nesposobnost pokretanja zglobova.Uganuće može da bude ozbiljno kao i prelom i zahteva isto tako dugo, ako ne i duže, lečenje. Uganuće kolena i članka otežava hodanje nedeljama ili mesecima, u zavisnosti od ozbiljnosti povrede. Ponekad se uganuti članak stavlja u gips, nakon što se otok smanji, kako bi se imobilizovao, sprečilo ponovno oticanje i smanjio bol.
Ispitivanje i lečenje. Otoci od uganuća prvo se tretiraju ledenim oblogama. Zglob ne bi trebalo pokretati, a nogu bi trebalodržati podignutu nogu kako bi se smanjio otok. Oko povređenog zgloba stavite elastični zavoj, kako biste obezbedili podršku zglobu i pomogli da otok spadne. Odmaranje zgloba je od suštinske važnosti u procesu oporavka. Jednostavan način da zapamtite (i po potrebi primenite) ovaj tretman je OLZP formula (RICE, na engleskom), odnosno odmor-led-zavoj-podizanje noge.

Obratite se lekaru ako čujete pucanje u zglobu u trenutku povređivanja, ako ne možete da hodate ili koristite nogu ili ako bol traje duže od tri dana iako primenjujete OLZP formulu. Rendgen zgloba može da potvrdi da li je reč o uganuću ili prelomu ili nekom drugom problemu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *