ucestala infekcija hlamidijomNema simptoma, teško se otkriva, a kad je učestala, infekcija hlamidijom trahomatis može da izazove razne bolesti, pa često i neplodnost. Statistički rečeno, stepen zaraznosti kreće se od 60 do 70 odsto pri nezaštićenom seksu.

Infekcija donjeg genitalnog trakta dobila je naziv po bakteriji CHLAMYDIA TRACHOMATIS, uzročniku infekcije i bolesti oka pod nazivom TRAHOM. Jedan poseban tip hlamidije je seksualno prenosiv i izaziva zapaljenja grlića materice.
Bakterija koja izaziva hlamidiju je intracelularni parazit, prodire u ćelije, prvenstveno epitela mokraćne cevi, vaginalne porcije grlića materice, pogađa sluznicu izlaznog creva, kao i oko Najčešće obolevaju mlađi ljudi oba pola, uzrasta od 15 do 25 godina. Kondom je jedina zaštita od hlamidije, kao i svih drugih seksualno prenosivih zaraza.

Simptomi infekcije hlamidijom

Simptomi se pojave najranije tri nedelje, češće posle dva do tri meseca posle nezaštićenog odnosa. Asimptomatska je u oko 50 odsto slučajeva i zato je neophodno analiziranje briseva.
Javlja se iscedak bezbojne ili beličaste boje. Ponekad ima svraba i peckanja, pa se olako pomeša sa urinarnom infekcijom.

Dijagnoza hlamidije

U obe metode, bakteriološka kultivacija i molekularna tehnika PCR, potrebno je de prođe dve nedelje od sumnjivog kontakta. Kod žena se uzorak uzima sterilnim variranim štapićem iz grlića i uretralnog otvora. Rotacionim pokretima se pokupi dovoljan uzorak ćelija za obradu. Uzorak mora da se pošalje u laboratoriju najkasnije za 24 sata.

Kod muškaraca uzorak se uzima takode variranim štapićem, ali nešto dublje: dva santimetra iz uretralne cevi, rotirajući štapić pri izlasku, što je vrlo bolno za pacijenta.

Kod homoseksualaca uzme se bris rektuma (na 3-4 cm u analnom kanalu).
Senzitivnija metoda je PCR. Prvi jutranji urin, ih bar posle dva sata nemokrenja se analizira kod muškaraca. Kod žena se štapić sa cervikalnim brisom uroni u urin.

Analiziranje na hlamidiju preporučuje se:

seksualno aktivnim muškarcima i ženama
svima sa svrabom, iscetkom, učestalim nagonom za mokrenjem
svima sa urinarnim tegobama, a negativnom urinokulturom
onima sa postojećim kondilomima
ženama sa hroničnim bolom nisko u karlici

Kondom je jedina zaštita od hlamidije

muškarcima sa prostatisom
kod seksualnog nasilja
svim trudnicama na prvom pregledu u trudnoći

Lečenje infekcije hlamidijom
Oba partnera leče se antibioticama, posle obavezne konsultacije sa lekarom.

Komplikacije
Ako se ne leči može da dovede do steriliteta i povišenog rizika od vanmaterične trudnoće. Od ekstragenitalnih komplikacija daje konjunktivitise, pa i kod novorođenčadi zaraženih majki. Hlamidija može da bude i okidač za pojavu artritisa, zapaljenja zglobova, kao i proktitisa – izlaznog debelog creva. Kod muškaraca izaziva hronične bolne tegobe i napetosti u donjem delu stomaka, probleme oko prostate i semenih kanalića.