Tvrda stolica je rezultat stanja koje se u medicini naziva konstipacija. Ako više od 48 sati niste imali stolicu, sva tečnost iz nje se vratila u organizam, što uzrokuje suvu, tvrdu stolicu koju je teško izbaciti. U težim slučajevima nisu retki bolovi, pa čak ni krvarenje. U većini slučajeva, ovaj problem se lako može rešiti uz pomoć nekih stvari koje imate kod kuće. Međutim u ozbiljnijim slučajevima, preporučljivo je da posetite svog lekara kako biste videli da li je uzrok neka druga bolest.

Kako „razmekšati“ tvrdu stolicu ?

1. Kućni „lekovi“ za tvrdu stolicu

U mnogim slučajevima, promena načina ishrane može pomoći da rešite problm sa tvrdom stolicom. Nešto ređe Vam je potreban medicinski tretman. Najbitnije je da znate da se promene ne događaju preko noći i da morate uložiti malo vremena i napora.

– Ishrana bogata vlaknima – svakodnevno u hranu dodajte namirnice bogate vlaknima (unos vlakana bi trebao da bude 20-35 grana tokom dana), jer vlakna pomažu organizmu da materije koje treba izbaciti stolicom ostanu mekše i da se lakše izbace.

– Redovno vežbanje – fizička aktivnost pomaže u stimulaciji digestivnog trakta

– Unos tečnosti – pijte mnogo vode i drugih pića kako bi Vam stolica bila mekša

– Grčevi u crevima – ako osetite grčeve u crevima i nagon za izbacivanjem stolice, ostanite u toaletu koliko god je potrebno. Nemojte suzdržavati potrebu da ispraznite creva
tvrda stolica
2. Alternativne terapije za tvrdu stolicu

Postoji nekoliko alternativnih metoda koje mogu olakšati ovaj problem, iako nije dokazano da zaista i deluju.

– Masaža protiv tvrde stolice – masaža funkcioniše tako što se mišići, koža i zglobovi stiskaju i rastežu. Tehnike uključuju akupresuru i šiacu masažu. Kada se primeni na područje stomaka, masaža može da pomogne u opuštanju mišića oko bešike i creva i tako podstakne rad creva.

– Akupunktura – u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se masaža i ubodi veoma tankim iglama u razne tačke na telu. Ova vrsta terapija može stimulisati rad debelog creva i ublažiti bolove izazvane konstipacijom, iako ovo nije medicinski dokazano.

– Homeopatski lekovi – ovo je neotrovna, holistička medicinska metoda koja se uvek prilagođava simptomima bolesti. Česti homeopatski lekovi za konstipaciju su laksativi na biljnoj bazi. Međutim, to što su ovi lekovi protiv tvrde stolice prirodni ne znači i da su potpuno bezbedni za upotrebu. Na primer, mnogi biljni ekstrakti loše deluju u kombinaciji sa nekim lekovima i izazivaju neželjene nuspojave. Zato je preporučljivo da se posavetujete sa lekarom pre posete homeopati.

3. Medicinski tretmani

– Laksativi – laksativi sadrže hemikalije koje pomažu u hidrataciji stolice i učestalosti pražnjenja creva i na taj način privremeno leče konstipaciju. Međutim, kada se prečesto koriste izazivaju hroničnu konstipaciju. Druge vrste laksativa samo omekšavaju stolicu i čine da se lakše izbaci iz organizma. Potrebno je oko nedelju dana da se organizam privikne na ovakve lekove i obično se koriste nakon hirurških zahvata.

– Drugi lekovi za tvrdu stolicu – drugi lekovi uključuju one koji sadrže supstance koji dalje deluju kao lubikanti ili imaju hidrirajuće dejstvo i tako olakšavaju izbacivanje stolice.

– Operacija – operacije se izvode samo kada je hronična konstipacija toliko teška i nijedan drugi lek ne pomaže. Operacija se obično izvodi tako što se uklanjaju problematični delovi creva ili popušta analni mišić, sfinkter.

– Lečenje mogućih uzroka – ovo se primenjuje kada je uzrok pojave tvrde stolice neka druga bolest. Jedna od njih je poremećaj u funkciji nekog od organa u karlici i u tim slučajevima obično lekari predlažu neku vrstu psihoterapije (ako uzrok nije organski) kako bi se mišići opustili i organi vratili u normalno stanje. Ovaj metod često pomaže ljudima da nauče da kontrolišu svoje mišiće kada osete nadimanje i grčeve.

Uzroci tvrde stolice

Kako bi se razumeli uzroci poremećaja koji izazivaju tvrdu stolicu, prvo se moramo upoznati sa osnovama funkcionisanja probavnog trakta. Pošto većina hranljivih „ode“ u organizam na samom početku digestivnog trakta, čim pojedemo hranu, ostatak ide dalje u probavni trakt, a taj ostatak su zapravo vlakna i tečnosti koje treba izbaciti stolicom ili urinom. Kako se ovaj „balast“ kreće ka kraju digestivnog trakta, tako u njemu ima sve manje tečnosti i na kraju ga izbacujemo tako što nam se creva grče i izbacuju suvišne materije iz organizma. Međutim, pošto u stolici mora biti tečnosti kako bi se organizam lakše oslobodio fekalija, od predugog zadržavanjahrane u crevima tečnost se vraća u organizam i rezultat je tvrda i suva stolica. Zato je najčešći razlog tvrde stolice i konstipacije nepravilan rad creva.

Takođe, uzrok tvrde stolice može biti i nedovoljan unos tečnosti, jer u slučaju nedovoljne hidratacije debelo crevo „crpi“ tečnost iz stolice. Još jedan uzrok ovih neprijatnosti jeste nedovoljna količina vlakana u ishrani. Drugi uzroci uključuju trudoću, neke lekove, poremećaje u digestivnom traktu poput Kronove bolesti, kao i nedovoljno lučenje hormona štitne žlezde.

Kada je vreme za posetu lekaru?

Tvrda stolica je zaista neprijatna, ali obično nije ozbiljna stvar zbog koje se treba obraćati lekaru – većini ljudi nije neophodan lekar kako bi se rešili ove neprijatnosti. Međutim, tvrda stolica praćena hroničnom konstipacijom može dovesti do drugih komplikacija ili biti simptom neke druge bolesti.
Međutim, ne bi bilo loše da posetite lekara ako ste imali urednu stolicu i odjednom se jave ovakvi problemi ili primetite nadimanje i bolove u crevima ili ako su simptomi teži i traju duže od tri nedelje. Takođe, obavezno idite kod lekara ako pored tvrde stolice imate neki od sledećih simptoma:

– Grčeve u crevima, bez obzira na promene navika u ishrani u vežbanju

– Jake bolove u stomaku

– Tanku, retku stolicu

– Krv u stolici

– Naizmeničnu konstipaciju i dijareju

– Bol u predelu rektuma

– Nagli gubitak težine

Ovi simptomi mogu ukazivati na to da imate neko teže oboljenje.