Žene često imaju problem sa tvrdim stomakom u trudnoći i to je prilično normalna pojava.U nastavku saznajte koji uzroci dovode do ove pojave tokom trudnoće…

Trudnoća je faza tokom koje je normalno da žene trpe brojne fizičke i psihičke promene. Najočiglednija fizička promena je svakako rast stomaka. Promene na koži i stres su takođe uobičajene u trudnoći. Tvrdoća stomaka je prilično učestala tokom trudnoće i svaka trudna žena se suočava sa tim. U suštini, skoro svaka trudnica se suočava sa tvrdoćom u regiji stomaka. Prekomerno tvrd stomak u trudnoći često dovodi do neželjenog psihičkog stresa kod trudnica jer izaziva veliku bol. Pogledajte uzroke navedene ispod.

Tvrd stomak u trudnoći uzroci

Uobičajeni uzrok tvrdog stomaka tokom trudnoće u kasnijim mesecima je povećanje veličine materice što je u daljem tekstu objašnjeno.

Naime, beba raste u materici ili utrobi majke. Materica je rupa kruškastog oblika locirana u karličnim šupljinama, između bešike i rektuma. Tvrdoća stomaka tokom dvadeset prve nedelje trudnoće (drugo tromesečje) je prilično normalna i generalno svaka trudnica se sa tim suočava. Materica otiče vremenom kako beba raste da se obezbedi dovoljno mesta za nju, a pozicija materice tokom ovog perioda je između pupka i pubične kosti. Rast materice stvara pritisak na zidovima stomaka što rezultira osećajem tvrdoće. Trudnica može imati simptome tvrdog stomaka posle drugog tromesečja, jer se tokom ovog tromesečja bebin skelet razvija, raste i postaje snažniji. Kako se vreme porođaja približava, stomak postaje tvrđi.
tvrd stomak u trudnoci
Poznato je da se mršavije žene suočavaju sa tvrdim stomakom u ranoj fazi trudnoće, a punije u kasnijoj fazi.Tvrd stomak u trudnoći je često praćen bolom, ali žene moraju podnositi ovaj bol, imajući u vidu da ne postoji siguran lek protiv njega. Bol se smanjuje posle porađaja. Druga važna briga su strije. Nežno masiranje stomačne regije visoko kvalitetnim uljem može pomoći u prevenciji strija.

Konzumiranje neadekvatne hrane,obično brze hrane,često dovodi do stomačnih problema. Tvrdoća stomaka u trudnoći takođe može biti rezultat konstipacije. Preveliko konzumiranje recimo bezalkoholnih pića, gaziranih napitaka može inicirati gasove i nadimanje u stomaku. Ovo može rezultirati privremenim bolom i tvrdoćom stomaka. Kako bi se ovi simptomi izbegli, trudnice trebaju da se pridržavaju rigorozne dijete, bogate voćem, i trebaju svesti na minimum konzumaciju gaziranih napitaka i brze hrane.

Kako bi se izbegli digestivni uzroci tvrdog stomaka u trudnoći (konstipacija, dijarera, nadimanje), žena treba da ograniči svoj izbor hrane na isključivo zdravu hranu, posebno hranu sa dosta vlakana u sebi. Mada, ovo poslednje može izazvati privremenu napetost kod žena.

Tvrd stomak tokom kasnijih tromesečja trudnoće je normalna pojava i rezultat je ekspanzije materice zbog veličine bebe. Ali, ako je tvrdoća stomaka praćena ozbiljnim bolom, nadzor lekara je neophodan.