tumor nosa i sinusa

Tumori nosa i sinusatumor nosa i sinusa
Dobroćudni tumori nosa i sinusa nastaju od tkiva kože, krvnih sudova, hrskavice ili kostiju.

Najčešće su hematiomi koji se lako dijagnostikuju, zbog tipičnog izgleda i krvavljenja kome su skloni. Uklanjanju se hirurški, po mogućnosti primenom lasera.

Papilom je dobroćudni tumor, nastaje u unutrašnjosti nosa i njegov rast vezan je za virusnu infekciju. Poseban histološki tip papiloma je tzv. invertni papilom, koji pokazuje sklonost ka ponovnom izrastanju i malignoj promeni, pa je potrebno šire hirurško uklanjanje i redovno kontrolisanje nakon operacije.

Osteomi su tumori koštanog tkiva i obično se javljaju u čeonom sinusu. Duže vremena ne daju nikakve simptome. Bol u projekciji sinusa javlja se tek kad osteom dostigne određenu veličinu, a ukoliko blokira otvor sinusa može se komplikovati akutnim zapaljenjem sinusa, kao prvim znakom postojanja tumora.

Za dijagnostikovanje je najčešće dovoljan rendgenski snimak, ređe, kod velikih osteoma koji razaraju okolnu kost, potrebno je i snimanje skenerom. Osteomi se prate sve dok ne počnu da prave smetnje, kada se uklanjaju operacijom.

Maligni tumori kože nosa rast počinju formiranjem ranice ili kraste, koja ne zarasta, širi se, produbljuje ili formira nepravilnu izraslinu. Ako se bolesnik javi lekaru odmah, isecaše promene sa pojasom okolnog tkiva dovodi do izlečenja. Zapuštanjem, tumor se širi na hrskavicu ili kost, i što se duže čeka, defekt po uklanjanju je veći, a šansa za izlečenjem jednom operacijom manja.

Tumori primarno lokalizovani u nosnoj šupljini i sinusima kasnije daju simptome, pa se kasnije i dijagnostikuju.
Kasno dijagnostikovanje otežava lečenje i smanjuje verovatnoću izlečenja.

Tumor nosa i sinusa SIMPTOMI
U početku postoji lako otežano disanje najednu nozdrvu, koje napreduje do potpuno onemogućenog disanja. Jednostrana gnojno-sukrvičava sekrecija, neprijatan miris iz nosa i gubitak osećaja za miris verovatni su znaci razvoja malignog tumora. Razaranjem okolne kosti dospevaju u očnu duplju i prednju lobanjsku jamu, odnosno javljaju se smetnje sa okom i glavobolje.

Sličnu simptomatologiju imaju maligni tumori primarno lokalizovani u sinusima, s tim što se javlja i bol u projekciji zahvaćenog sinusa. Pregledom se vidi tumorska masa u nosu, uzima se biopsija radi određivanja tipa tumora, a snimanjem skenerom prikazuje se raširenost.

Maligni tumori nosa i sinusa metastaziraju u limfne žlezde vrata, pa je za potpunu dijagnostiku potreban i ultrazvuk vrata.

LEČENJE malignih tumora nosa i sinusa planira se na osnovu raširenosti tumora, histološkog tipa, opšteg stanja bolesnika i prisustva metastaza. Može biti hirurško, zračenjem, citostaticima, ili kombinovano. Od svih gore navedenih faktora zavisi i ishod lečenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *