mozakSimptomi tumora na mozgu su:
Glavobolje koje su uglavnom stalne i pogoršavaju se
Gubitak vida ili sluha
Konfuzija i osećaj dezorijentisanosti
Promene ličnosti
Kratkoročni gubitak pamćenja
Mučnina ili povraćanje
Obamrlost ili slabost lica, trupa, ruke, šake, noge ili stopala

Tumori mozga, kičmene moždine ili drugih delova nervnog sistema su retki. Kancerozni tumori koji se dogode u moždanim tkivima zovu se primarni tumori mozga. Kancerozni tumori koji se prošire na mozak iz drugih delova tela zovu se sekundarni tumori ili metastaze. Tumori u mozgu – bilo kancerozni ili ne, primarni ili metastaze – uvek su ozbiljni zato što mogu da vrše pritisak na meka tkiva mozga uz nemogućnost širenja lobanje, te na taj način izazivaju oštećenja.Prvi znak tumora na mozgu može biti gubitak neke funkcije, kao što je gubitak vida, osećaja u licu ili snage u rukama. U drugim slučajevima, prvi znak može biti glavobolja. Bol može biti naročito jak u ležećem položaju. Uporno povraćanje ili epileptični napadi takođe mogu biti prvi znak tumora na mozgu. Promene ličnosti i demencija takođe mogu biti simptomi istog oboljenja.

Ispitivanje
S obzirom da su tumori mozga ozbiljan problem i da je možda potreban hiruruški zahvat, treba otići kod neurologa (lekara za nervne funkcije) i neurohirurga (lekara koji radi operacije na mozgu) ili nekog subspecijaliste za postavljanje dijagnoze i lečenje. Ispitivanje može da obuhvati pregled pacijenta, CT ili MR. Mogu se uraditi analize koje će ukazati na eventualnu proširenost tumora na druge delove tela.

Lečenje
Može se uraditi hirurški zahvat za uklanjanje tumora ili biopsija tumora. Svi tumori se ne mogu ukloniti hirurškim putem. Dalji hirurški zahvati, zračenje ili hemoterapija su uobičajene terapije ako je tumor kancerozan. Izbor lečenja zavisi od vrste tumora i brzine rasta. Lekovi se mogu koristiti za smanjenje pritiska koji tumor vrši na mozak, za smanjenje mučnine i povraćanja, za zaustavljanje epileptičnih napada i smanjenje bola.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *