Tuberkuloza je ozbiljna bolest čije lečenje se sprovodi u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama. To je bolest slabe ishrane u kojoj je bilo nedovoljno hranljivih materija, vitamina i mineralnih soli i to u dužem vremenskom periodu, izazvana Kohovim bacilom zaraze. To je takođe i bolest alkoholičara.

Na zaštitu od tuberkuloze i lečenje utiče piridoksin (vitamin B6), koji se pretežno nalazi u hrani životinjskog i biljnog porekla, a naročito u džigerici, piletini, soji, suncokretovom semenu, pasulju i grašku.
Ishrana tuberkuloznih bolesnika treba da bude zdrava i raznovrsna sa dosta voća i salata od povrća i naročito hrane bogate u belančevina-ma. Korišćenje alkoholnih pića treba svesti na najmanju meru kao i pušenje, naročito ako pored tuberkulozne infekcije postoji oboljenje bronhija.

Gusta mesna supa pomaže bolesniku da ojača, ali treba jesti i dosta voća i salata od raznog povrća. Dobar apetit je znak da se stanje poboljšava.

Ne preporučuje se rafinisana hrana (beli hleb, beli šećer), već hleb od integralnog brašna ili polubeli hleb. Hladno mleko, sirevi i jaja moraju biti zastupljeni u svakodnevnom jelovniku. Sireve i jaja bolesnik može jesti koliko želi — jaja malo kuvana, a sireve uz salatu ili sečene komade karfiola.

Preporučuje se žvakanje belog ili crnog luka dva puta dnevno, kao i korišćenje ribljeg ulja svakodnevno.

Bolesnik treba da spava 8-9 sati svake noći i 2 sata u toku dana. Radi obnavljanja snage, bolesnici treba dva puta dnevno da šetaju po 10 minuta na čistom vazduhu. Naročito je preporučljiva šetnja po četinarskim šumama. Sunčanje se ne preporučuje.

Od lekovitog bilja najkorisniji je kantarion te ga treba svakodnevno koristiti.

Receptura za lečenje tuberkuloze

Od mešavine od po 250 g šećera, limunovog soka i maslinovog ulja uzimati pre jela po 2 kašike.

-Mešavinu od po 6 kašika narendanog rena i crne rotkve preliti sa litrom ključalog vina, ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti na svaki sat po 3 kašike. Uz ovo se preporučuje dnevno žvakanje po 100 g saća sa medom, pa vosak izbaciti, ne gutati.

-Naribani ren pomešati sa vodom i svako jutro od te mešavine uzimati po kašiku.

Posle zapaljenja pluća: kašiku cvetova kantariona kratko prokuvati u litru vode i piti 2-3 šoljice dnevno, pre jela.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *